Isu SemasaTempatan

Pulau Pinang Akan Kecilkan Saiz Penjawat Awam

Kerajaan negeri Pulau Pinang akan mengecilkan jumlah tenaga kerja perkhidmatan awam negeri itu sebanyak 5% dalam tempoh tiga tahun akan datang, kata Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Seri Farizan Darus.

Beliau berkata Skim Kawalan Saiz Perkhidmatan Awam akan digunakan untuk mengurangkan 9,504 penjawat awam kepada kira-kira 475 jawatan tetap antara 2019 dan 2021.

“Pengurangan ini akan dilaksanakan secara berfasa, bermula dengan pengurangan 1% tahun ini, diikuti 2% untuk tahun depan (2020) dan 2% lagi pada tahun 2021,” katanya.

Farizan bagaimanapun berkata bahawa langkah pengurangan yang diperkenalkan pada tahun 2015, tidak akan melibatkan pemecatan kakitangan awam. Penjawat awam sedia ada akan dikekalkan tetapi kekosongan untuk jawatan kosong tidak akan diisi.

“Kami mahu mengoptimumkan tenaga kerja dalam perkhidmatan awam dengan tidak mewujudkan jawatan baru.

“Ini bermakna tidak akan ada Skim Pemisahan Sukarela atau pemberhentian kerja,” katanya semasa Perhimpunan Penjawat Awam semalam.

Farizan berkata pengurangan akan dilakukan melalui Pemansuhan Kedudukan yang belum diisi lebih dari dua tahun, dan pemansuhan Skim Perubahan Posisi Sementara.

“Sebaliknya, kita akan melihat kaedah jangka panjang untuk pengurangan seperti penyumberan luar, penyampaian perkhidmatan alternatif, penswastaan, automasi, dan penciptaan jawatan hanya untuk keperluan,” katanya.

Farizan berkata kerajaan akan terus melantik jawatan yang perlu diisi tetapi menekankan bahawa tiada jawatan baru akan diwujudkan kecuali jika berlaku kes pemindahan tenaga kerja.

“Saya percaya sekarang adalah masa yang sesuai untuk Kawalan Saiz Perkhidmatan Awam kerana kos menjalankan perniagaan telah meningkat dengan ketara, terutamanya dalam menyediakan upah pekerja,” katanya.

Farizan juga berkata terdapat 25 kes disiplin yang dicatatkan oleh pentadbiran negeri antara Januari dan April yang melibatkan kesalahan seperti ketidakhadiran kerja, dadah dan sijil perubatan palsu.

“Daripada jumlah itu, 16 kakitangan awam telah dipecat. Saya harap semua ketua jabatan akan mengambil tindakan segera terhadap mereka yang melakukan kesalahan tatatertib,” katanya.

Secara berasingan, Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow mengumumkan bahawa 3,905 kakitangan awam di negeri terbabit akan menerima bonus Aildilfitri setengah bulan atau minimum RM1,000 di bawah Bantuan Khas Kewangan.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close