Hiburan

Ikut Jejak Marvel, Pengarah Bakal Perkenal “Paskal Cinematic Universe”

Marvel Cinematic Universe (MCU) terkenal di peringkat antarabangsa, tetapi pada tahun-tahun akan datang, Malaysia akan memiliki “Paskal Cinematic Universe”, terima kasih kepada pembikin filem Adrian Teh.

Teh, pengarah filem Paskal yang menerima sambutan hangat tahun lepas, mengatakan bahawa Paskal Cinematic Universe tidak akan memberi tumpuan kepada adiwira tetapi akan mengetengahkan “pahlawan Malaysia” berdasarkan kepada kehidupan sebenar.

“Pahlawan-pahlawan ini tidak bertemu satu sama lain atau bergabung dalam pengembaraan mereka tetapi mereka berkongsi ciri-ciri umum yang mana rakyat Malaysia dan penggemar filem di seluruh dunia akan kagumi.

“Mereka adalah orang yang berani, kuat, jujur, berorientasikan keluarga dan patriotik. Idea saya ini adalah tentang ‘manusia yang luar biasa’,” katanya pada set aksi filem terbaru berjudul Wira.

Ketika ditanya mengenai Wira, Teh berkata ia menyatukannya dengan bintang-bintang filem Paskal seperti Hairul Azreen dan Henley Hii. Ia menceritakan kisah seorang askar yang cemerlang dalam seni pertahanan diri campuran.

“Hairul yang sangat mengagumkan saya dalam Paskal, kembali bertindak sebagai askar yang bernama Hassan. Keluarga Hassan, terutama adik perempuan tomboinya Zain, menjadi ancaman penganjur pertandingan seni pertahanan diri Raja, kerana memiliki hutang.

“Untuk melindungi keluarganya dari ancaman oleh konco-konco Raja, Hassan memilih untuk bekerjasama dengan Zain dalam pertandingan menentang anak Raja, Rayyan dan Vee,” jelas Teh.

Penggambaran filem bermula pada 10 April lalu di sekitar ibu kota, Rawang dan Kajang, dan akan berakhir pada 14 Mei. Selain Hairul dan Hii, filem dengan kos RM8 juta itu turut dibintangi Fify Azmi, Josiah Hogan, Dain Said dan pelakon Indonesia, Ismi Melinda.

Dihasilkan secara bersama oleh Multimedia Entertainment, Act 2 Picture, Golden Screen Cinemas dan Astro Shaw, Wira dijangka akan ditayangkan menjelang akhir tahun ini.

“Saya merancang untuk mempunyai empat atau lima filem dalam ‘cinematic universe’ saya dan apabila Wira ditayangkan, penonton akan dapat melihat kredit akhir untuk filem seterusnya,” kata Teh, sambil menambah bahawa Hairul tidak akan melakonkan watak hero dalam setiap filem.

Paskal, pengembaraan komando angkatan laut yang ditayangkan pada September tahun lepas, dinikmati oleh rakyat Malaysia dari semua lapisan masyarakat dan Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah turut menyatakan rasa kagumnya terhadap kualiti lakonan barisan pelakon filem itu.

Paskal mengutip RM2 juta pada malam pembukaannya, RM7.5 juta selepas empat hari dan RM22 juta dalam tempoh 18 hari. Ia adalah filem tempatan ketiga terlaris selepas Munafik 2 (RM46 juta) dan Hantu Kak Limah (RM36 juta).

Pengeluaran bersama oleh Filem Tropika Asia, Golden Screen Cinemas, Hiburan Multimedia, Granatum Ventures dan Astro Shaw itu adalah mengenai Pasukan Khas Laut Tentera Laut Diraja Malaysia, Paskal yang ditubuhkan pada tahun 1982.

Ia memberi tumpuan kepada misi anti-lanun di Teluk Aden dan Laut Sulu, serta misi pengamannya di Angola, dan berdasarkan pengalaman komandernya, Laksamana Pertama Anuar Alias.

Paskal dibintangi Hairul Azreen, Ammar Alfian, Taufiq Hanafi, Gambit Saifullah, Hafizul Kamal, G Theeban, Hii, Nam Ron, Amerul Affendi, Datuk Eizlan Yusof, Steve Yap dan Jasmine Suraya Chin.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button