MalaysiaPolitik

“Kerajaan Gagal Laksanakan Agenda Reformasi”

Selepas hampir satu tahun berkuasa, kerajaan telah gagal melakukan reformasi terhadap undang-undang yang menindas dan terus menyekat kebebasan asasi, kata kumpulan masyarakat sivil.

Laporan “New Government, Old Tactics: Lack of Progress on Reform Commitments Undermines Fundamental Freedoms and Democracy in Malaysia”, oleh organisasi hak asasi manusia Britain Artikel 19 dan organisasi masyarakat sivil global Civicus, mendapati bahawa kerajaan hanya membuat sedikit kemajuan dalam manifesto pilihan raya dan banyak melakukan pusingan U.

Laporan itu berkata antara isu-isu yang ditimbulkan oleh kerajaan adalah ratifikasi perjanjian antarabangsa, termasuk keputusan untuk meratifikasi Konvensyen Antarabangsa mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (Icerd) dan Statut Rom Mahkamah Jenayah Antarabangsa.

“Dengan permulaan positif, komitmen kerajaan sekarang kurang. mereka mula menggunakan Akta Hasutan pada Datuk A. Kadir Jasin diikuti oleh siasatan terhadap aktivis hak asasi manusia Fadiah Nadia Fikri,” Pegawai program Malaysia, Nalini Elumalai, berkata semasa sidang akhbar.

Laporan itu juga mengatakan bahawa kerajaan turut gagal mereformasi undang-undang penindasan seperti Akta Hasutan 1948, Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, Akta Pencetakan dan Penerbitan 1984 dan Akta Perhimpunan Aman 2012.

Ia mendakwa bahawa kerajaan sebaliknya telah menggunakan undang-undang ini untuk mengganggu, menyiasat dan mendakwa para pembela hak asasi manusia.

“Kerajaan perlu menghantar mesej yang jelas. Sekiranya anda komited untuk mereformasi undang-undang penindasan, anda harus konsisten dengan tindakan itu.

“Kerajaan sepatutnya meletakkan moratorium pada semua undang-undang ini buat masa ini dan berunding dengan masyarakat awam tentang bagaimana untuk memindanya daripada menggunakannya terhadap semua orang yang kritis terhadap kerajaan. Ini tidak boleh diulang di bawah Malaysia baru.

“Dengan Malaysia yang baru, kami menjangkakan pendekatan baru dalam pasukan polis dan mereka yang terlibat dalam institusi lain. Kami harap penyalahgunaan kuasa dan kekebalan akan dihentikan,” kata Nalini.

Laporan itu juga mendapati bahawa inisiatif reformasi tidak telus di mana kumpulan masyarakat sivil mempunyai sedikit peluang untuk menyumbang kepada proses tersebut.

Ia juga menyatakan terdapat kebimbangan mengenai kekurangan kemajuan dalam reformasi undang-undang yang menghalang kebebasan akhbar.

Ia berkata keputusan oleh kerajaan untuk meletakkan laporan Jawatankuasa Pembaharuan Institusi di bawah Akta Rahsia Rasmi menunjukkan bahawa kerajaan tidak telus.

Laporan itu juga mengatakan kegagalan dan kekurangan komitmen kerajaan jelas menunjukkan kekurangan keinginan politik dalam mempromosikan hak asasi manusia di Malaysia.

Ia menggesa kerajaan bertindak dengan “prinsip dan tekad, dan untuk meneruskan komitmen hak asasi mereka tanpa berlengah”.

Antara cadangan yang dibuat oleh laporan itu adalah untuk memansuhkan Akta Hasutan 1948, Akta Rahsia Rasmi 1972 dan Akta Anti Berita Palsu 2018.

Ia berkata Akta Perhimpunan Aman juga perlu dipinda, sambil menambah bahawa perlu ada penghentian kepada gangguan pengadilan aktivis untuk melaksanakan hak mereka untuk kebebasan berhimpun secara aman.

Ia menggesa kerajaan untuk mengkaji semula Akta Pertubuhan bagi menjamin bahawa sekatan ke atas kebebasan persatuan dihapuskan dan langkah yang diperlukan untuk melindungi golongan lesbian, gay, biseksual, transgender dan interseks, turut diambil.

Ketua Asia Artikel 19, Matthew Bugher berkata pada tahun depan mereka berharap dapat melihat kerajaan mengikuti “beberapa komitmennya yang sudah dibuat”.

“Tujuan utama laporan ini adalah untuk melihat lebih banyak kehendak politik dan penyelesaian, kami mahu melihat kerajaan melakukan tindakan yang komited terhadap hak asasi manusia,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close