Hiburan

Pasca-Endgame: Apa Langkah Marvel Seterusnya

Dengan pengakhiran Avengers: Endgame yang dikira sebagai berakhirnya sebuah era, apakah yang tinggal untuk Marvel Cinematic Universe (MCU) selepas ini? Berikut adalah apa yang mungkin berlaku dalam era pasca-Endgame.

Spider-Man: Far From Home

Image result for far from homeDijadualkan untuk ditayang pada bulan Julai ini dan digelar sebagai filem terakhir dalam Fasa Ketiga MCU, Spider-Man: Far From Home akan membawa Peter Parker jauh dari rumah. Bukan ke ruang angkasa tetapi ke Eropah, di mana Nick Fury ‘menculik’ Peter untuk sebuah misi di mana Spider-Man terpaksa berdepan penjenayah aneh bernama Mysterio (Jake Gyllenhaal).

Pengakhiran tragis Tony Stark dalam Endgame pasti akan memberi kesan kepada Peter Parker yang melihat Tony sebagai tokoh dan mentor. Bagaimana Peter mengendalikan kesedihan itu dan bagaimana dia meneruskan hidupnya selepas itu mungkin memberi kita petunjuk pertama tentang era pasca-Endgame.

Fasa Keempat MCU

Walaupun Thanos berusaha keras, adiwira yang terjejas dalam Endgame hanyalah Iron Man dan Black Widow yang bererti ramai lagi wira MCU masih hidup.

Malah dua watak yang dibunuh oleh Thanos dalam Avengers: Infinity War, dibangkitkan semula. Gamora dibawa kembali dari masa lalu untuk bergabung semula dengan Guardians Of The Galaxy (untuk kali pertama), manakala Loki ada kemungkinan besar masih hidup akibat perubahan masa silam setelah Ant-Man dan Tony Stark menggunakan Quantum Realm. Walau bagaimanapun, Vision masih kekal mati.

Walaupun Marvel Studios tidak mengeluarkan sebarang maklumat mengenai filem MCU pasca-Endgame yang akan datang, kita sudah mengetahui bahawa beberapa filem sudah berada dalam perancangan termasuk Black Panther 2, Doctor Strange 2, Guardians of the Galaxy Vol. 3, Captain Marvel 2 dan Black Widow.

Filem adiwira berdasarkan watak Shang-Chi, Master Of Kungfu juga telah diumumkan, yang akan menjadikan filem MCU pertama untuk watak Asia.

X-Men dan Fantastic Four dalam MCU

Image result for x men in marvelDengan pembelian 20th Century Fox oleh Walt Disney Company, hak filem Marvel seperti X-Men dan Fantastic Four kini berada di bawah Marvel Studios.

Prospek Marvel Studios menghasilkan X-Men dan Fantastic Four sebagai filem atau rancangan TV adalah sangat tinggi kerana terdapat banyak cerita Avengers / X-Men yang dapat mereka tunjukkan sebaik sahaja mereka mengetahui bagaimana untuk memperkenalkan watak ini ke dalam kesinambungan filem MCU.

Deadpool sebagai adiwira Marvel?

Fox telah melakukan sesuatu yang baik dengan filem superhero R-Rated, Deadpool. Dalam wawancara baru-baru ini dengan Variety, ketua Marvel Studios, Kevin Feige mengatakan bahawa Disney merancang untuk terus menghasilkan filem Deadpool pada masa akan datang.

Walau bagaimanapun, ia masih tidak dapat dipastikan sama ada Deadpool akan menjadi sebahagian daripada kesinambungan MCU atau tidak.

Mewujudkan Siri TV Baru

Dengan pembatalan semua rancangan bersiri di Netflix seperti Daredevil, Luke Cage, Jessica Jones, Iron Fist, The Defenders and The Punisher, Agen Carter dan The Inhumans, rancangan bersiri yang tinggal untuk MCU adalah Runaways , Cloak and Dagger dan Agents of SHIELD.

Dengan pelancaran perkhidmatan streaming Disney+, terdapat peluang untuk Marvel Studios membuat siri Marvel TV dan mungkin menggabungkan mereka semua bersama-sama ke MCU.

Dengan rancangan TV yang dirancang untuk The Falcon dan Winter Soldier, Wanda dan Vision, Loki dan Hawkeye yang akan disiarkan di Disney +, ini juga merupakan peluang besar bagi mereka untuk memperkenalkan watak-watak yang tidak akan dilibatkan dalam filem MCU.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button