MalaysiaPolitik

Bersama PM: Setahun Pemerintahan Kerajaan Pakatan Harapan

Ikuti wawancara The Star bersama Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menjelang setahun pemerintahan kerajaan Pakatan Harapan:

Adakah anda masih tidak cukup tidur setelah hampir setahun menjadi Perdana Menteri ketujuh?

Kadang-kadang saya tidak cukup tidur kerana saya bekerja tiga kali lebih kuat berbanding pertama kali menjadi PM. Tetapi kita masih banyak masalah untuk diselesaikan dan beberapa masalah utama telah diselesaikan.

Satu tahun berlalu, adakah Malaysia berada di landasan yang betul mengikut rancangan anda?

Saya ingin mengatakan bahawa kita perlu pergi lebih jauh. Kami sepatutnya dapat pergi lebih jauh tetapi terdapat begitu banyak kekangan apabila kita berhadapan dengan kewangan. Ekonomi masih berkembang sebanyak empat peratus. Itu adalah satu pencapaian kerana walaupun kita menghadapi masalah besar, ekonomi negara masih baik. Dan saya berjumpa dengan ahli perniagaan Amerika. Dalam sembilan bulan, mereka telah melabur berbilion-bilion ringgit di Malaysia. Mungkin proses menghasilkan cadangan pelaburan agak perlahan tetapi banyak pelaburan yang masuk. Keyakinan untuk negara ini telah kembali.

Bolehkah anda namakan kejayaan dan kelemahan utama oleh Pakatan dalam satu tahun yang lalu?

Pencapaian pertama adalah kami boleh bekerja sebagai kerajaan campuran dengan baik. Nombor dua, kita telah menangani masalah kewangan tanpa terlalu banyak memberi kesan kepada rakyat dan pertumbuhannya masih pada 4%, yang tidak terlalu rendah berbanding pertumbuhan sebelumnya. Untuk mencapai semua itu, ia satu kejayaan yang besar.

Kewangan pula kekal menjadi masalah buat masa ini. Oleh kerana kekurangan kewangan, terdapat banyak projek infrastruktur yang tidak dapat dilakukan oleh kerajaan kerana tidak ada wang. Kerajaan juga perlu berhati-hati tentang penarafan. Contohnya, apabila kita memperuntukkan RM6 bilion untuk menyelamatkan Felda, agensi penarafan mengatakan kita akan mengalami defisit dalam kewangan kerajaan.

Adakah anda mempunyai masa yang cukup untuk berurusan dengan menteri yang tidak berpengalaman dalam Kabinet?

Sebahagian daripada mereka kurang pengalaman sebagai menteri. Saya perlu meluangkan lebih banyak masa untuk memberi penerangan. Sebagai contoh, kami memutuskan bahawa apabila mengambil alih kerajaan, kami akan menghentikan semua kontrak tetapi jika anda menghentikan semua kontrak, ekonomi tidak bergerak.

Kami telah membekukan beberapa akaun dan kami harus segera menangani masalah dan membuat keputusan. Tetapi kerana kekurangan pengalaman, kami mengambil sedikit masa untuk membuat keputusan.

Adakah kerajaan masih akan menunaikan janji manifesto atau akan mengabaikannya?

Apabila kami membuat manifesto, kami adalah pembangkang dan kami tidak fikir akan menang. Sekarang kami adalah kerajaan dan perlu memenuhi manifesto, tetapi kami merasakan bahawa sebahagian daripada janji itu tidak dapat dilaksanakan dengan mudah.

Nombor satu, untuk menghapuskan tol, kita perlu membeli lebuh raya terlebih dahulu. Ia milik beberapa orang dan itu akan membebankan kerajaan. Dan kemudian, apabila membeli dan menghapuskan tol, dari manakah kita akan mendapat wang untuk membaiki jalan raya dan menambah lebih banyak jalan? Jadi, janji itu, kita rasakan sangat sukar untuk dilaksanakan.

Sebelum PRU, anda tahu bahawa janji-janji ini mustahil untuk dilaksanakan. Wajarkah kerajaan memenangi PRU?

Anda melihat banyak negara di mana sosialisme adalah kebanggaan mereka tetapi akhirnya mereka mengalah kerana memerlukan sumber pendapatan. Mereka tidak berpengalaman ketika merancang manifesto. Oleh itu, dalam merangka manifesto, banyak perkara yang dijanjikan adalah mustahil untuk dilaksanakan.

Bagaimanakah anda akan menarik undi rakyat dalam tempoh empat tahun akan datang?

Kami percaya bahawa PH boleh membina semula ekonomi dan rakyat akan mempunyai pekerjaan dan perniagaan akan lebih baik. Dan pada skor itu, kita fikir orang akan memberi kita peluang lain untuk meneruskan rancangan yang tertangguh.

Tun Daim Zainuddin meminta tempoh enam bulan lagi. Adakah ia mencukupi?

Dalam tempoh enam bulan, kami akan menyelesaikan banyak masalah utama. Sebagai contoh, ECRL (Rel Laluan Pantai Timur) telah diselesaikan. Kami kini telah melakukan apa yang perlu dilakukan terhadap Felda, Tabung Haji dan sekarang kami mempunyai wang yang dipinjam dari Jepun, jadi kami boleh membayar hutang.

Sudah tentu, wang itu adalah untuk projek tetapi untuk projek-projek, kita menggunakan wang yang diselamatkan kerana mendapat bantuan Jepun. Kemudian, wang kita sendiri akan digunakan untuk mengurangkan pinjaman terutama pinjaman yang tinggi.

Apabila mengumumkan Malaysia menarik diri dari Statut Rom, anda kelihatan sangat kecewa. Mengapa?

Saya kecewa kerana ini adalah kali pertama seseorang cuba menggunakan Raja-raja untuk menggagalkan kerajaan. Itu sangat salah. Jika mereka mempunyai masalah, mereka boleh bertanya dan kami akan menjelaskan apa itu Statut Rom dengan jelas. Sebaliknya, mereka berjaya mengadakan mesyuarat yang tidak selaras dengan Perlembagaan.

Mereka memberikan penjelasan yang salah tentang Statut Rom dan mereka berjaya mempengaruhi rakyat. Kemudian kami perlu membaiki kesilapan untuk memastikan rakyat terus menyokong kerajaan. Pada masa ini, kita terpaksa membatalkan Statut Rom.

Akhirnya, kita perlu memberitahu rakyat bahawa Statut Rom tidak bercanggah dengan Perlembagaan kita. Perlembagaan dan undang-undang kita kekal. Statut Rom akan membantu apabila undang-undang kita tidak dapat diguna pakai. Jika ada perkara yang sangat serius seperti pembunuhan beramai-ramai, mahkamah jenayah antarabangsa boleh campur tangan.

Adakah anda anti monarki?

Saya bukan anti monarki tetapi ada beberapa perkara yang saya tidak setuju. Sebagai contoh, sejak dari zaman Tunku Abdul Rahman, golongan Raja diberitahu bahawa mereka tidak boleh melakukan perniagaan tetapi apa yang sedang berlaku sekarang adalah terdapat beberapa bukti bahawa golongan raja membenarkan nama mereka digunakan oleh orang-orang perniagaan swasta. Saya fikir ada yang mempunyai pelaburan langsung tetapi kita sendiri yang salah kerana tidak mendedahkan perkara-perkara ini dan mengambil tindakan.

Apabila melepaskan jawatan PM, apakah yang anda mahu lihat di Malaysia?

Dari segi prestasi, ia sepatutnya menjadi seperti ketika saya Perdana Menteri keempat. Negara ini berkembang secara jelas meliputi semua aspek. Anda melihat orang mula bergerak ke bidang perniagaan baru kerana dunia akan berubah. Hari ini, kita bercakap mengenai kecerdasan buatan dan blockchain. Anda perlu bersiap sedia dan anda perlu membaca juga. Saya tidak mempunyai banyak masa untuk membaca tetapi saya akan pastikan yang saya cukup sedar tentang teknologi terkini.

Show More

Related Articles

Back to top button