Bisnes & Ekonomi

Bolehkah PM Pulihkan Ekonomi Tanpa Menggunakan Isu 1MDB?

Antara pencapaian perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menjelang setahun pemerintahan kerajaan Pakatan Harapan adalah merungkai skandal rasuah 1MDB termasuk 42 tuntutan jenayah yang disabitkan terhadap pendahulunya Najib Razak.

Tetapi satu kajian terbaru oleh Pusat Merdeka melaporkan sokongan terhadap kerajaan telah menjunam kepada 39 peratus daripada 67 peratus pada Ogos lalu.

Antara kebimbangan utama dalam pentadbiran adalah adakah PH sedang memacu ekonomi untuk menjadi ekonomi ketiga terbesar di Asia Tenggara?

Petunjuk makro terkini menunjukkan keyakinan pelabur semakin lemah walaupun tempoh satu tahun pentadbiran PH akan tiba pada 9 Mei ini.

Data daripada firma tempatan, MIDF Research menunjukkan penjualan asing bersih setiap minggu ekuiti tempatan telah mencecah enam minggu tinggi dengan aliran keluar tahunan sebanyak 2.5 bilion ringgit. Ringgit juga telah terganggu kerana kebimbangan Malaysia akan dikeluarkan daripada indeks bon berprestij global.

Wong Chen, anggota parlimen dan salah seorang pengarang awal manifesto ekonomi, mengakui bahawa sambutan ekonomi masih suram ketika ulang tahun pertama kerajaan semakin menghampiri.

Hasil daripada pemansuhan cukai barangan dan perkhidmatan dan pengenalan cukai jualan dan perkhidmatan dengan cuti cukai tiga bulan dalam tempoh interim, kerajaan terpaksa menanggung jurang fiskal sebanyak 20.5 bilion ringgit, kata Wong.

Itu menimbulkan kegelisahan di kalangan agensi penarafan, walaupun jaminan Pakatan Harapan akan memperoleh hasil yang hilang dalam jangka masa sederhana dengan memulihkan ketirisan ekonomi dari rasuah dan meningkatkan tahap pendapatan. GST yang dilaksanakan pada tahun 2013 menjana kira-kira 18 peratus hasil kerajaan pada tahun 2017.

Di luar masalah jurang fiskal, bagaimanapun, Wong berkata pengurus ekonomi tertinggi pentadbiran perlu menghantar mesej yang jelas kepada para pelabur. Sekiranya kerajaan menyampaikan pembaharuan politik seperti yang dijanjikan, pelabur mungkin akan berminat.

Dr Mahathir berkata beliau hairan dengan kritikan itu kerana kerajaan telah pun membersihkan “kekacauan yang dibuat oleh 1MDB”, dan pembaharuan lain telah diperlahankan kerana agenda utama untuk menyelesaikan isu 1MDB sedang berjalan.

Kerajaan Pakatan Harapan mendakwa mereka mengambil alih negara dengan hutang lebih daripada satu trilion ringgit yang ditinggalkan oleh Najib.

Tetapi Wong berkata kerajaan tidak boleh terus menuding jari kepada Najib lagi apabila ditanya mengenai langkah reformasi yang perlahan.

“Menggunakan isu 1MDB mungkin relevan ketika PH masih di awal pemerintahan. Tetapi terdapat perubahan sekarang. Orang awam mula bosan mendengar alasan yang sama.

Beliau berkata usaha untuk meyakinkan pelabur bahawa kerajaan tahu apa yang sedang dilakukan adalah “bukan reformasi ekonomi tetapi pembaharuan politik dan tadbir urus yang lebih baik”.

“Dan tadbir urus yang baik akan mewujudkan dividen demokratik yang akan menyelesaikan masalah ekonomi negara,” katanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close