MalaysiaPolitik

Anwar Yakin PH Mampu Dapatkan Sokongan Rakyat

Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim yakin mendapat sokongan rakyat walaupun kerajaan Pakatan Harapan (PH) menghadapi tekanan untuk memenuhi janji manifesto sejak mengambil alih pentadbiran negara selepas memenangi pilihan raya umum ke-14 (PRU14), tahun lepas.

Beliau berkata kerajaan di bawah kepimpinan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, kini menghadapi tekanan daripada rakyat, tetapi ia mengambil masa dan tidak dapat diselesaikan dalam masa yang singkat.

“Jika kita dapat menunjukkan prestasi yang baik, maka sokongan rakyat akan datang kepada kita dan saya yakin kerajaan PH dapat memenuhi manifesto PRU14 dalam tempoh dua tahun,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Program Sembang Santai Bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata penekanan sekarang adalah untuk menstabilkan keadaan ekonomi semasa, isu perbalahan dengan rakyat, terutama kos sara hidup yang tinggi.

“Sekarang, kami mahu memberi tumpuan kepada keadaan ekonomi dan kadar pengeluaran. Terdapat beberapa kawasan di mana kita dapat menurunkan harga, tetapi saya percaya kepada tuntutan rakyat.

“Jika perhatian diberi kepada ekonomi, rakyat akan mendapat manfaat. Itulah perkara utama,” kata Ahli Parlimen Port Dickson itu.

Dalam perkembangan lain, Anwar juga memberikan pandangannya mengenai pertikaian antara Tun Mahathir dan Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim.

“Kedudukan Tun M dalam pentadbiran negara sangat jelas, kita hanya boleh menasihatkan istana untuk menghormati keputusan di mana beliau diberi mandat oleh rakyat untuk mentadbir negara,” katanya.

Hubungan antara Putrajaya dan keluarga diraja Johor mula dingin selepas kerajaan Pakatan Harapan menarik diri daripada mengesahkan Statut Rom.

Dr Mahathir, yang telah memberi maklum balas kepada kenyataan Tunku Ismail sebelum ini, hanya berkata hanya rakyat yang boleh memecatnya sebagai Perdana Menteri. Beliau juga mengingatkan TMJ bahawa jawatannya “tidak kekal”.

Ditanya mengenai kerjasama Umno dan PAS, Anwar berkata perjanjian antara kedua belah pihak adalah untuk bersaing dengan PH, tetapi ia juga bergantung kepada prestasi dan pencapaian wakil-wakil kerajaan.

“Memang, saya percaya kerjasama mereka boleh membawa kepada pembentukan gabungan dan saya tidak menolak bahawa pakatan itu akan memberi persaingan kepada PH bergantung kepada prestasi dan kemampuan mereka (UMNO-PAS),” katanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close