AntarabangsaBisnes & EkonomiIsu SemasaTeknologi

Syarikat Singapura Perkenal Kereta Terbang Mudah Pandu

Sebuah firma Singapura telah melancarkan sebuah kenderaan terbang satu tempat duduk yang diharapkan dapat digunakan untuk pengangkutan pintu ke pintu di kawasan bandar apabila dilancarkan di Amerika Syarikat.

Kenderaan udara peribadi, bernama Crimson S8, dijangka akan dilancarkan di California lewat tahun depan, kata Neo Aeronautics semalam.

Bagaimana pun, kenderaan udara itu tidak akan dilancarkan di Singapura kerana peraturan.

Kenderaan itu kini sedang menjalani ujian tertutup tanpa operator di Loyang. Neo Aeronautics ki kini dalam proses menyempurnakan model dCrimson 88 dan akan menjalankan ujian luar tidak lama lagi.

Neo Aeronautics mungkin mendekati Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Singapura untuk meneroka jika ia mungkin dilakukan di sana. Firma itu berhasrat untuk memulakan ujian penerbangan di Amerika Syarikat menjelang Mac tahun depan.

Pengasas dan ketua eksekutif Prof Madya Neo Kok Beng berkata kenderaan itu direka untuk pergerakan dalam bandar tahap rendah dan memudahkan pengangkutan bandar dari pintu ke pintu.

Ia boleh dimuatkan ke dalam kereta kebal standard Amerika yang berukuran sekitar 15sqm dan boleh terbang pada ketinggian 15m dengan muatan 100kg.

Ia akan mempunyai kelajuan maksimum 100kph. Model pembangunan semasa boleh kekal di udara selama 20 minit, tetapi syarikat merancang untuk meningkatkannya sehingga sekurang-kurangnya 60 minit.

Kenderaan ini juga boleh terbang secara autopilot atau dikawal secara manual oleh juruterbang.

Prof Neo berkata Crimson S8 direka untuk dimasukkan ke dalam kategori ultra-ringan yang ditetapkan oleh Pentadbiran Penerbangan Persekutuan AS.

Ini bermakna bahawa mana-mana pengendali yang berpotensi tidak memerlukan lesen juruterbang untuk menerbangkan kenderaan.

“Menerbangkan Crimson S8 memenuhi aspirasi kami bahawa semua orang boleh terbang kerana ia semudah operasi dron,” katanya.

Prof Neo berkata syarikat itu merancang untuk melancarkan kenderaan itu di 25 bandar di Amerika Syarikat menjelang 2025, dengan 1,000 unit di setiap bandar.

Beliau memulakan syarikat itu pada Ogos lepas dan membina Crimson S8 dengan tiga jurutera lain. Beliau telah melabur lebih daripada AS $ 200,000 (RM825,550) wang sendiri ke dalam projek itu.

Dalam jangka panjang, beliau merancang untuk menawarkan Crimson S8 untuk skim keahlian.

“Jika kita menjual mengikut unit, tidak banyak orang mampu membelinya. Kita akan jual kepada orang ramai dengan perkhidmatan keahlian dan akan menjaga penyelenggaraan,” kata Prof Neo.

 

Show More

Related Articles

Back to top button