MalaysiaPolitik

Sandakan: Ujian Pertama Pakatan Harapan di Borneo

Isu-isu asas dan semasa akan menjadi topik utama dalam pilihan raya kecil Parlimen Sandakan yang dijadualkan berlangsung pada 11 Mei ini.

Kejayaan dan kekurangan pentadbiran persekutuan Pakatan Harapan akan diketengahkan kerana ia menandakan tahun pertama mereka berkuasa sejak memenangi Pilihan Raya Umum Ke-14 pada 9 Mei tahun lepas.

Begitu juga kerajaan negeri Parti Warisan Sabah-PH-Upko, akan melihat gabungan mereka diuji buat kali pertama dalam pilihan raya kecil itu.

Pencalonan akan diadakan pada hari Sabtu (27 April) untuk menandakan permulaan tempoh kempen selama dua minggu.

Parti Bersatu Sabah PBS) menjadi pembangkang buat kali ketiga selama 35 tahun yang lalu, nampaknya menjadi pencabar utama untuk kerusi itu, yang mempunyai kira-kira 40,000 pengundi di mana separuh Cina dan 45 peratus bumiputera Islam.

Tumpuan utama adalah kepada calon DAP Sabah Vivian Wong, 30, anak perempuan Datuk Stephen Wong Tien Fatt yang meninggal dunia pada 28 Mac lalu yang membuka jalan untuk pilihan raya kecil itu.

Pengumuman calon itu telah dilakukan oleh Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal bersama-sama veteran DAP, Lim Kit Siang dan Setiausaha DAP, Lim Guang Eng pada Kahmis lalu (25 April).

Bagi PBS, bekas Ahli Parlimen Batu Sapi Datin Linda Tsen Thau Lin adalah antara kegemaran awal.

Ketua MCA Batu Sapi, Datuk Chew Kok Woh berkata, DAP Sabah tidak akan menang mudah walaupun selesa dengan kemenangan pada PRU ke-14.

Wong telah memperoleh 19,094 undi, menewaskan calon Barisan Nasional Datuk Lim Ming Hoo, yang memperoleh 8,996 undi.

“Di peringkat persekutuan, banyak janji dalam manifesto PH belum dipenuhi. PH perlu meyakinkan orang ramai kerana rakyat sudah muak mendengar alasan.

“Sekiranya anda lihat di Sandakan, harga barang keperluan tinggi, harga minyak sawit turun, penculikan masih menjadi kebimbangan, jumlah pelancongan menurun dan industri perikanan juga tidak seperti yang berlaku sebelum ini,” katanya berbanding dengan kenyataan oleh Lim Guan Eng melalui Kementerian Kewangan bahawa kerajaan telah meluluskan 49 projek pembangunan bernilai RM2.28 bilion untuk faedah rakyat di daerah Sandakan.

Dalam kenyataan itu, Lim memberi jaminan bahawa kerajaan akan terus memberikan tumpuan serius kepada pembangunan daerah Sandakan, yang merupakan yang kedua terbesar di Sabah.

“Daerah Sandakan yang terdiri daripada kawasan parlimen Sandakan, Batu Sapi dan Libaran akan terus menerima kemudahan terbaik daripada kerajaan.

“Inisiatif ini dijangka memberi manfaat kepada hampir 400,000 penduduk di Sandakan.

“Kerajaan Persekutuan telah memperuntukkan dana yang mencukupi untuk daerah Sandakan supaya ekonominya terus berkembang menjadi pusat perniagaan yang berdaya maju di Timur Sabah,” kata Lim.

Sementara itu, Chew berkata apabila BN memutuskan untuk tidak bertanding di Sandakan, MCA akan memberikan sokongan kepada mana-mana parti pembangkang dalam usaha untuk menggulingkan DAP Sabah dalam pilihan raya kecil itu.

Show More

Related Articles

Back to top button