AntarabangsaIsu Semasa

Pilihan Raya Indonesia Semakin Rumit, 119 Pekerja Maut

Kematian lebih daripada 100 pegawai dan anggota polis di Indonesia akibat keletihan dalam menguruskan Pemilihan Umum terbesar di dunia telah mencetuskan pandangan untuk semakan semula pilihan raya presiden dan ahli perundangan yang dilakukan serentak.

Lebih daripada tujuh juta pekerja dikerahkan dalam pilihan raya yang melibatkan hampir 245,000 calon bertanding untuk kira-kira 20,000 jawatan, menurut Komisi Pemilihan Umum (KPU).

Sehingga semalam (23 April), 119 orang pegawai disahkan meninggal dunia manakala lebih daripada 500 orang jatuh sakit akibat keletihan, kata suruhanjaya tersebut di laman webnya.

Pilihan raya presiden dan ahli perundangan serentak yang pertama kali dilaksanakan itu telah menyaksikan penyertaan kira-kira 81% daripada 193 juta pengundi yang layak.

Kerajaan akan mengkaji semula pilihan raya serentak di Parlimen untuk memastikan prosesnya lebih cekap dan berkesan, kata Menteri Dalam Negeri Tjahjo Kumolo dalam satu kenyataan minggu ini.

KPU merancang untuk membincangkan pemisahan pilihan raya presiden dan ahli perundangan dengan panel penggubal undang-undang yang mengawasi peraturan dan pentadbiran kerajaan, lapor CNN Indonesia.

Naib Presiden Muhammad Jusuf Kalla, yang menggelar pilihan raya tahun ini sebagai “yang paling rumit,” juga telah menyokong semakan untuk memisahkan pilihan raya serentak untuk meringankan beban pegawai.

Sementara itu, beribu-ribu pusat pengundian di seluruh Indonesia dijangka mengadakan pengundian semula kerana gangguan teknikal yang dilaporkan menyebabkan masalah di berpuluh-puluh wilayah di seluruh negara.

Menurut data KPU yang diperoleh pada hari Isnin, mereka menerima permintaan untuk undi semula atau pelanjutan tempoh undi dari 2,700 pusat mengundi di 31 wilayah. Pusat pengundian yang memfailkan laporan terdiri dari 0.3% daripada jumlah keseluruhan 813,350 pusat mengundi yang dijalankan pada 17 April lalu.

Pengerusi KPU, Arief Budiman berkata daripada 2,700 permintaan itu, KPU telah selesai memproses 1,511 daripadanya.

“Kebanyakan permintaan yang dikemukakan adalah kerana pegawai pusat mengundi membiarkan pengundi dari luar daerah yang tidak layak untuk disenaraikan dalam senarai pengundi khas (DPK), mengundi di pusat mereka,” katanya.

Dalam pilihan raya ini, warganegara yang tidak didaftarkan pada senarai pemilih akhir (DPT) boleh disenaraikan di DPK dan mengundi jika mereka hadir ke pusat pengundian yang sama seperti tempat e-kad pengenalan mereka dikeluarkan.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close