Isu SemasaTempatan

Sisa Plastik Kini Diimport Masuk Secara Haram Ke Malaysia

Sisa plastik kini diseludup masuk ke dalam negara melalui kontena perkapalan yang secara palsu diisytiharkan sebagai barangan import yang tidak memerlukan permit, kata Yeo Bee Yin.

Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim berkata satu siasatan dua minggu mendapati sisa plastik kini diseludup ke Malaysia dari negara maju seperti United Kingdom, Australia, Amerika Syarikat dan Jerman.

“Kami mendapati ada bekas yang telah tercemar plastik tetapi diisytiharkan bahawa mereka bukan (HS Code) 3915 plastik.

“Mereka dengan palsu mengisytiharkannya sebagai HS (Kod HS) 3920 plastik, di mana mereka tidak memerlukan permit dan boleh memasuki negara ini secara langsung.

Kod HS (Sistem Harmonized), adalah sistem pengekodan untuk mengelaskan produk apabila mereka diisytiharkan di pusat pemeriksaan kastam.

Kod 3915 merujuk kepada sisa plastik, barangan kulit dan sekerap manakala kod 3920 merujuk kepada plat lain, kertas, filem dan jalur aluminium.

Beliau menambah bahawa kerjasama antarabangsa diperlukan untuk menurunkan sindikat global sedemikian.

“Kami mahu memberi tumpuan kepada sumber import plastik haram, kami perlu menghentikannya di pelabuhan dan kami percaya ada sindiket yang membuat keuntungan lumayan daripada mengimport sisa itu dari negara maju,” katanya.

Beliau menambah bahawa kementeriannya akan “menguatkuasakan tindakan” untuk mengatasi mereka yang bertanggungjawab mengimport bahan buangan plastik haram pada bulan depan.

Beliau menghantar amaran kepada agensi pengantar untuk berhati-hati dengan pelanggan yang mengimport plastik, sambil menambah bahawa kerajaan berhak untuk membatalkan lesen mereka jika pelanggan mereka membuat pengisytiharan palsu.

Dalam pada itu, katanya, pengeksport sisa plastik akan diberitahu untuk mengambil balik sisa mereka dalam tempoh masa tiga bulan seperti yang dinyatakan di bawah Konvensyen Basel.

“Malaysia tidak akan menjadi tempat buangan sampah dunia. Kami akan menghantar semula (sisa) ke negara-negara asal,” katanya, sambil menambah bahawa sisa itu akan dihantar kembali tetapi bukan di bawah perbelanjaan kerajaan.

Konvensyen Basel adalah perjanjian antarabangsa yang bertujuan untuk mengurangkan penghantaran sisa berbahaya di antara negara.

Show More

Related Articles

Back to top button