MalaysiaPolitik

PH Diambang Menjadi Kerajaan Sepenggal Jika Tidak Lakukan Perkara Ini

Dalam analisis bertajuk Malaysia Baharu : Empat Cabaran Utama Dalam Jangka Masa Terdekat, James Chin, yang merupakan pengarah Institut Asia, University of Tasmania, berpendapat bahawa jika reformasi tidak ditangani dengan baik, Pakatan Harapan hanya akan menjadi kerajaan sepenggal.

Chin, dalam analisisnya kepada The Lowy Institute, sebuah tangki pemikir Australia, mengenal pasti empat bidang utama yang perlu ditangani pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad dalam tempoh 12 bulan akan datang.

Isu-isu ini, katanya bukan sahaja penting untuk kestabilan pentadbiran Pakatan, tetapi juga untuk reformasi institusi jangka panjang.

Pentadbiran Pakatan, kata Chin, mengakui bahawa Agenda Melayu / Dasar Bumiputera memerlukan reformasi. Untuk membawa Malaysia ke peringkat ekonomi yang seterusnya, Majlis Penasihat Negara yang diketuai oleh Tun Daim Zainuddin mencadangkan agar pembaharuan terhadap dasar tindakan afirmatif diperlukan.

Bagaimanapun, Chin berkata dengan hanya 25% orang Melayu yang menyokong Pakatan dalam PRU14, Dr Mahathir akan meneruskan Agenda Melayu dengan beberapa perubahan.

“Kemungkinan, tidak ada usaha politik untuk membuat perubahan sebenar kepada Agenda Melayu sehinggalah PH memenangi undi Melayu pada pilihan raya umum akan datang, dijangka pada tahun 2023. Ketakutan utama ialah jika perubahan dibuat sekarang, PH akan kehilangan sokongan Melayu dan mungkin kalah dalam pilihan raya akan datang,” katanya.

Jika anda fikir Rang Undang-Undang yang boleh membuat Sabah dan Sarawak sama taraf dengan Semenanjung Malaysia adalah rumit, tunggu sehingga kerajaan berunding berkaitan MA63 (Perjanjian Malaysia 1963).

Beberapa perkara dalam perjanjian yang memberikan autonomi kepada dua negeri di Borneo itu, kelihatan rumit untuk dilaksanakan. Sebagai contoh, status Islam sebagai agama kebangsaan Malaysia tidak boleh digunakan untuk Sarawak dan Sabah.

“Atau, bahasa Inggeris harus diteruskan sebagai bahasa rasmi. Atau, Sabah dan Sarawak harus diberikan autonomi yang tinggi ke atas urusan kewangan mereka, seperti kawalan kewangan mereka sendiri, perbelanjaan pembangunan, dan tarif.

Chin menyimpulkan salah satu daripada kebimbangan oleh rakyat negeri Sabah dan Sarawak dengan pengalaman mereka menjadi sebahagian daripada Persekutuan, yang dibentuk pada tahun 1963 bersama-sama dengan Malaya dan Singapura.

“Golongan nasionalis negeri menyatakan bahawa Sabah dan Sarawak menyumbang lebih banyak dari segi ekonomi kepada persekutuan terutamanya dalam minyak dan gas tetapi pengabaian politik telah menyebabkan kemunduran Sabah dan Sarawak berbanding dengan semenanjung,” katanya.

Ahli akademik itu memberi amaran bahawa rungutan rakyat Sabah dan Sarawak adalah nyata dan mendalam dan jika ia tidak ditangani dengan betul di peringkat politik, ia dapat memberikan dorongan untuk gerakan pemisahan.

“Gerakan pemisahan kecil sudah aktif di kedua-dua negeri. Ini dengan mudah akan mendapat momentum jika Putrajaya terus mengabaikan rungutan berpandukan sejarah itu,” katanya.

Di Borneo Malaysia, menurut Chin, versi Islam yang diamalkan jauh lebih liberal dan bertolak-ansur berbanding dengan agama Islam yang diamalkan di Semenanjung Malaysia.

“Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh struktur penduduk. Tidak seperti Semenanjung Malaysia di mana orang Melayu merupakan lebih daripada separuh penduduk, Sabah dan Sarawak adalah negeri majmuk tanpa kumpulan etnik tunggal yang membentuk lebih daripada 40 peratus penduduk,” katanya.

Dalam tiga dekad yang lalu di Malaysia, Chin berhujah bahawa naratif umat Islam dan bukan Islam kerap dipolitikkan.

“Penduduk bukan Islam, terutamanya komuniti Kristian di Malaysia, merasakan mereka dikepung oleh orang Islam yang mencurigai apa yang mereka anggap sebagai Kristian,” katanya.

Chin berkata ketiga-tiga perkara yang disebutkan di atas bukanlah perkara baru. Malah ia tidak dapat diselesaikan di bawah kerajaan sebelum ini, yang membawa kepada sistem politik yang semakin tidak berfungsi dan menyebabkan kerajaan bertukar tangan.

Kerajaan Pakatan mempunyai peluang untuk mengubah hala tuju politik Malaysia jika mereka mengambil langkah untuk menyelesaikannya. Isu segera adalah peralihan kuasa yang dijanjikan kepada presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Terdapat khabar angin mengatakan Dr Mahathir memilih Datuk Seri Azmin Ali, timbalan presiden PKR, berbanding Anwar Ibrahim,” kata Chin.

“Perbualan berterusan tentang keupayaan Anwar Ibrahim untuk memikul tugas utama negara memberi kesan yang menggugat politik Malaysia. Dalam sebuah kerajaan di mana kuasa sangat berpusat di pejabat perdana menteri, kedudukan perdana menteri adalah penting dalam menjaga kesinambungan dan menimbulkan ketegangan,” katanya.

“Begitu juga ekonomi dan pasaran kewangan yang tidak menyukai ketidakpastian politik, terutamanya selepas perubahan kerajaan yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Malaysia telah berkembang dengan baik dari segi ekonomi pada masa lalu, sebahagiannya kerana kepastian politik yang dihasilkan oleh pemerintahan Umno yang panjang.”

Segerakan reformasi. Sekiranya tidak, ahli politik Pakatan dan penyokong mereka akan menjadi kerajaan satu penggal selepas PRU15.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close