Bisnes & EkonomiIsu SemasaTempatan

ECRL Akan Merangsang Pelaburan Dari China

Malaysia boleh menjangkakan kemasukan pelaburan dari China dan jualan minyak sawit yang lebih tinggi kepada China tahun ini berikutan pemulihan projek Rel Pantai Timur (ECRL), kata Duta Besar China Bai Tian.

Bai berkata bahawa pemulihan projek mega ECRL telah menimbulkan keyakinan pelabur yang lebih besar di Malaysia daripada orang China.

“Keyakinan yang lebih besar kepada Malaysia akan menarik lebih banyak orang China untuk datang ke sini untuk pembangunan ekonomi dan infrastruktur,” katanya sambil menambah bahawa Malaysia adalah tempat yang ideal untuk pelaburan China.

Penyelesaian yang baik untuk kes ECRL sangat penting bagi firma China, kerana mereka tidak menginginkan pelaburan mereka tergantung seperti kes ECRL, dimana Malaysia pernah berhasrat untuk membatalkannya.

Duta besar China itu berkata kebangkitan semula ECRL menambah baik hubungan Malaysia-China, dan ini akan memberi kesan positif kepada pelabur China.

Bai Tian menambah bahawa pelaburan China akan datang untuk memenuhi keperluan pembangunan ekonomi Malaysia, dengan industri berteknologi tinggi menjadi kawasan utama.

“Kedutaan saya telah bekerja sepanjang masa dan meminta pelabur berpotensi dan menjemput mereka untuk datang,” katanya.

Menurut Bai Tian, ​​lawatan rasmi Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad ke China minggu depan akan memberi dorongan lebih lanjut untuk menarik lebih banyak pelaburan langsung asing China (FDI) ke Malaysia.

Selepas lawatan terakhir Dr Mahathir ke China pada bulan Ogos, sebuah firma China yang terlibat dalam kitar semula membuat pelaburan besar di Kedah.

Tahun lepas, pelaburan pembuatan China di Malaysia berjumlah kira-kira RM20 bilion, FDI perindustrian terbesar ke negara ini.

Mengenai minyak sawit, beliau berkata Malaysia boleh menjangkakan pembelian lebih tinggi dari China tahun ini.

“Kami berminat untuk meningkatkan perdagangan minyak sawit Malaysia dan telah menggalakkan syarikat kami membeli lebih banyak minyak sawit Malaysia dan produk berkaitan sawit,” kata Bai Tian.

“Kami tidak mengenakan siling pada pembelian minyak sawit dan produk sawit. Saya harap tahun ini kita akan menyaksikan lebih banyak pembelian minyak sawit Malaysia,” katanya.

China adalah pembeli minyak kelapa sawit ketiga terbesar di dunia, tetapi pembeli terbesar minyak kelapa sawit Malaysia dan produk berkaitan sawit.

Tahun lepas, Malaysia mengeksport 3.07 juta tan kelapa sawit dan kelapa sawit dengan jumlah nilai RM8.38 bilion ke China. Ini adalah 7.3% lebih daripada 2.86 juta tan minyak sawit yang dijual pada harga RM9.39 bilion pada tahun 2017.

Duta besar itu berkata China sedang melihat kerjasama huluan dan hiliran dengan syarikat minyak sawit Malaysia.

“Kawasan hiliran akan baik untuk kerjasama. Kita boleh membantu meningkatkan industri anda ke peringkat yang lebih tinggi dan menambah nilai (kepada produk mereka), “katanya.

Pada hari Isnin, Dr Mahathir berkata Malaysia telah meminta China untuk membeli lebih banyak minyak sawit, pada akhir perjanjian baru di ECRL.

Beliau memberitahu pemberita: “Kami mengambil kesempatan daripada penandatanganan perjanjian ECRL untuk menyelesaikan pembelian minyak sawit dari China, yang akan berlaku.”

Dr Mahathir akan bertemu dengan Presiden China Xi Jinping dan Premier Li Keqiang secara berasingan di pinggir Sidang Kemuncak Belt dan Road yang akan diadakan dari 25 hingga 27 April.

Show More

Related Articles

Back to top button