Bisnes & Ekonomi

MRJ Jepun Dalam Usaha Gantikan Boeing dan Airbus

Jet 88 penumpang dari Jepun yang telah lama tersimpan mungkin akhirnya akan menjadi pesawat domestik pada masa yang tepat.

Lebih banyak bandar raya di Asia dan Eropah berusaha menghubungkan satu sama lain melalui rangkaian perjalanan udara global. Mitsubishi Regional Jet (MRJ), pesawat pertama yang dibina di Jepun sejak tahun 1960-an, memulakan penerbangan persijilan bulan lalu di Moses Lake, Washington, untuk memenuhi permintaan itu.

Pesawat baru Mitsubishi Heavy Industries sedang menguji penerbangan ketika pesaing industri mula menjual operasi pembuatan mereka untuk jet dengan 160 tempat duduk.

Boeing bersedia membeli 80 peratus operasi komersil Embraer dalam usaha sama, manakala Bombardier tahun lepas menjual kawalan projek pesawat C Seriesnya ke Airbus dan sedang meneroka “pilihan strategik” untuk operasi jet serantau.

Dalam pasaran untuk jet dengan kurang kerusi, ia bernilai AS$135 bilion dalam dua dekad hingga 2037, menurut kumpulan industri Japan Aircraft Development.

“Langkah Bombardier memang mencipta peluang untuk MRJ,” kata Richard Aboulafia, penganalisis aeroangkasa di Teal Group. “Ia merupakan satu-satunya faktor utama untuk MRJ.”

Dengan beberapa tempat duduk dan badan pesawat yang lebih kecil, jet serantau adalah pesawat kelas yang berbeza dari pesawat-pesawat sempit yang lebih besar seperti Boeing’s 737 atau Airbus A320. MRJ mempunyai jarak kira-kira 2,000 batu (3,219km), manakala varian yang lebih kecil boleh mengangkut sehingga 76 orang untuk jarak yang sama.

Pembekal komponen pesawat untuk Boeing, Mitsubishi Heavy sedang membangunkan MRJ untuk kegunaan domestik. Selepas menghabiskan sekurang-kurangnya AS$2 bilion lebih daripada satu dekad, pengilang sedang mencari peluang untuk mengesahkan jet dan memulakan penghantaran kepada rakan kongsi ANA Holdings.

Mitsubishi pada mulanya merancang ujian penerbangan pada 2012 tetapi membatalkannya kerana masalah pengeluaran. Sekarang, syarikat yang membuat kapal, loji kuasa nuklear dan komponen aeroangkasa, menjangka pesawat itu siap untuk pelanggan tahun depan, kata Presiden Mitsubishi Aircraft Hisakazu Mizutani.

“Tahun yang akan datang ini sangat penting bagi kami,” kata Mizutani dalam satu majlis media pada hari Selasa (16 April) di pusat kota Nagoya, Jepun.

Banyak yang kini memberi tekanan kepada Mitsubishi untuk menyiapkan jet mengikut jadual, kata penganalisis Sho Fukuhara di Jefferies Japan, yang mengatakan pesanan 407 buah MRJ tidak mencukupi untuk menjadikan program itu menguntungkan.

“Jangka panjang, ada peluang tetapi sekarang mereka perlu menghantar pesawat pertama. Pembeli berpotensi melihat bagaimana mereka meneruskan jadual mereka.”

Syarikat itu mengumumkan pada bulan Oktober ia menyuntik modal tambahan sebanyak 170 bilion kepada modal unit sedia ada unit 100 bilion yen; Mitsubishi juga membatalkan 50 bilion yen daripada hutang yang dikenakan oleh bahagian pesawat.

Juga menambah cabaran Mitsubishi Heavy ialah tuntutan mahkamah oleh Bombardier di Seattle pada Oktober lalu, menuduh syarikat Jepun itu memperoleh maklumat rahsia dan menyebabkan Bombardier “mengalami kerugian kewangan yang tidak dapat diperbaiki”.

Mitsubishi mengaku bersalah, menafikan tuduhan syarikat yang berpangkalan di Montreal dan mengatakan bahawa ia melanggar undang-undang antitrust melalui “skim pelbagai rupa untuk mengembangkan kuasa dalam pasaran jet serantau dengan menghalang kemasukan pesawat bersaing baru”.

Bombardier menafikan tuduhan itu dan akan mempertahankan dirinya dengan tegas, kata jurucakap Simon Letendre dalam satu kenyataan.

Encik Mizutani berkata: “Pandangan kami berbeza sekali, jadi kami ingin mendapatkan penentuan jelas dalam forum awam.”

Mitsubishi Heavy bukan satu-satunya pengeluar pertaruhan Asia yang boleh membina pesawat lebih murah dan lebih cekap. Pesawat Komersial China, yang juga dikenali sebagai Comac, mempunyai jet serantau yang baru dalam perkhidmatan, manakala Korea Aerospace Industries sedang mengkaji sama ada untuk membangunkan pesawat 100 penumpang.

“Pasaran penerbangan di Asia dijangka terus berkembang pada tahun-tahun akan datang dan akan ada permintaan untuk pesawat ini,” kata penganalisis Lee Dong-heon di Daishin Securities di Seoul. “Peralihan dalam segmen penerbangan serantau yang kita lihat sepanjang tahun lalu telah membuka peluang.”

Untuk bersaing, Mitsubishi tidak boleh hanya bergantung pada pasaran rumahnya. Pelanggan terbesar kemungkinan di Amerika Syarikat, di mana syarikat penerbangan besar cuba memotong kos dengan melakukan penyumberan luar penerbangan pendek kepada syarikat penerbangan yang lebih kecil.

Trans States Airlines, yang mengendalikan penerbangan untuk United Airlines dengan nama United Express, menempah 50 pesawat, dengan pilihan untuk 50 lagi, pada tahun 2010.

Berat dan kapasiti MRJ kini dalam ujian terlalu besar untuk banyak syarikat penerbangan serantau, menurut penganalisis Bloomberg Intelligence George Ferguson, walaupun syarikat itu merancang untuk memperkenalkan versi yang lebih kecil pada tahun 2021.

Sebagai sebahagian daripada persediaan untuk meningkatkan operasi penghantaran dan sokongan, unit pesawat Mitsubishi memisahkan bahagian penjualan dan pemasaran bulan ini, mencipta unit sokongan pelanggan dan memindahkan ibu pejabat AS ke Renton, Washington, pinggir bandar Seattle di mana Boeing memasang pesawat 737 jetnya.

“Keperluan jet serantau tidak akan turun. MRJ mampu bersaing di pasaran,” kata Mizutani.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close