AntarabangsaIsu Semasa

Indonesia Beri Amaran Protes Oleh Prabowo

Pihak berkuasa Indonesia memberi amaran terhadap bantahan besar-besaran selepas pesaing Joko Widodo menolak keputusan pilihan raya yang menjadikan Jokowi sebagai Presiden kali kedua dalam pilihan raya demokrasi ketiga terbesar di dunia itu.

Ketua Polis Negara, Tito Karnavian berkata, pemilihan yang berjalan lancar dan selamat pada Rabu lepas tidak akan diganggu oleh demonstrasi dan memberi amaran mengenai penangkapan.

“Jika ada tindakan haram atau tidak berperlembagaan yang mengancam kestabilan dan keselamatan awam, pihak berkuasa akan bertindak tegas,” katanya.

“Kami tidak akan bertolak ansur. Saya menyeru semua orang untuk tidak menyertai demonstrasi besar-besaran, sama ada untuk meraikan atau menyatakan rasa tidak puas hati terhadap keputusan pemilihan Presiden,” tambah Karnavian.

Jalan-jalan di ibu negara Jakarta sepi semalam selepas seramai 190 juta pengundi di negara majoriti Muslim itu menjalankan tanggungjawab mengundi yang melibatkan 245,000 calon dan memilih presiden baru, ahli parlimen dan ahli perundangan tempatan.

Walaupun keputusan rasmi akan diumumkan bulan depan, satu “kiraan cepat” oleh peninjau menunjukkan Widodo antara 9-11 mata peratusan menjelang semalam.

Kiraan cepat telah menjadi indikator yang dapat dipercayai dalam pemilihan presiden yang lalu, tetapi Joko menangguhkan kemenangan sementara saingannya, Prabowo Subianto menegaskan beliau adalah pemimpin negara kepulauan Asia Tenggara itu.

Bekas jeneral yang mempunyai hubungan rapat dengan diktator Suharto, yang dijatuhkan pada tahun 1998, sebelum ini memperingatkan beliau akan mencabar keputusannya jika kalah dan akan mengadakan protes jalanan.

“Kami tidak akan menggunakan taktik yang tidak sah kerana kami telah menang,” kata Prabowo.

“Bagi mereka yang mempertahankan saingan saya, saya masih akan mempertahankan kamu. Saya presiden semua rakyat Indonesia. “

Prabowo yang berusia 67 tahun itu telah lama inginkan tugas utama dalam negara itu. Beliau  kalah kepada Joko pada 2014 dan kemudian mencabar keputusan itu namun gagal.

Dalam talian, anggota tentera yang telah bersara itu dicemuh oleh netizen kerana mengisytiharkan dirinya sebagai presiden melalui keputusan tidak rasmi.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close