MalaysiaPolitik

Tok Mat Bakal Mengubah Nasib BN?

Kemenangan Barisan Nasional dalam pilihan raya kecil Rantau adalah pencapaian besar untuk gabungan parti pembangkang. Tidak seperti kejayaan di Cameron Highlands dan Semenyih, kejayaan di Rantau mempunyai keistimewaan yang signifikan.

Pilihan raya kecil ini melibatkan timbalan presiden Umno, Datuk Seri Mohamad Hasan yang kini menjalankan tugas presiden. Kekalahan di Rantau akan menghilangkan harapan untuk Barisan Nasional.

Pakatan Harapan memilih Dr S. Streram sebagai calon untuk menegakkan platform berbilang etniknya. Walaupun PKR mengatakan telah bersedia, ia masih akan menjadi tugas berat untuk sesiapa sahaja termasuk calon Melayu sendiri untuk mencabar Mohamad.

Pecahan pengundi mengikut etnik di Rantau adalah 55% Melayu, 26% India dan 18.8% Cina. Pada asasnya, undi golongan bukan Melayu sangat penting.

Tetapi analisis awal selepas pilihan raya itu mendedahkan bahawa Mohamad, yang dikenali sebagai Tok Mat, mendapat undi tinggi dari kaum Cina.

Ia tidak menghairankan kerana Tok Mat adalah orang yang baik dan dikenali oleh kebanyakan pengundi di sana tanpa mengira kaum. Tok Mat juga mempunyai rekod perkhidmatan yang mengagumkan kepada orang bukan Melayu di Rantau.

Apabila undian Rantau disusun pada malam Sabtu, Tok Mat memenangi 13 daripada 14 stesen mengundi yang terdiri daripada pengundi dari semua kumpulan etnik.

Di Kuala Sawah, dengan pengundi Cina sebanyak 33.93%, di mana Barisan hanya memperoleh 830 undi dalam pilihan raya ke-14, menerima undi mencecah 1,030 undi. Corak yang sama dicatatkan di Rantau dan Bandar Ekar.

Semasa menjawat jawatan menteri besar, Tok Mat hanya mengenakan yuran tahunan nominal untuk menyewa sekolah Cina yang diuruskan oleh lembaga pengetua. Beliau juga menyediakan peruntukan tahunan sebanyak RM100,000 untuk dua sekolah Cina, iaitu Sekolah Tinggi Chung Hua di Seremban dan Port Dickson.

Tok Mat juga memberikan hak tanah kepada Hospital Bersalin Negeri Sembilan (ditubuhkan pada tahun 1932), memberi peruntukan kewangan secara tetap kepada organisasi bukan kerajaan Cina  dan turut memihak kepada peniaga-peniaga Cina apabila Pasar Besar Seremban diarahkan untuk berpindah.

Ini adalah isu tempatan yang tidak pernah mendapat perhatian negara, tetapi diingati oleh pengundi yang tinggal di sana dan di mana isu-isu harian penting timbul, Tok Mat akan hadir.

Pada hari-hari terakhir kempen, isu perkauman didakwa digunakan oleh pemimpin DAP, M. Kulasegaran di mana Menteri Sumber Manusia itu kononnya memberitahu pengundi India untuk menyokong calon mereka sendiri.

Terdahulu, dalam video 58 saat dengan subtitle Bahasa Malaysia, Kulasegaran dilaporkan memberitahu khalayak dalam bahasa Tamil bahawa beliau akan malu jika masyarakat India tidak mengundi Dr Streram.

Kulasegaran juga dilaporkan memberitahu orang awam bahawa beliau lebih gemar makan di restoran India berbanding restoran Cina atau Melayu semasa lawatannya ke Rantau.

Seperti yang dijangkakan, beliau kemudian berkata ucapannya telah diputar belit dan disalahertikan dari konteks asal. Beliau menyalahkan Pemuda Umno dan sedang mempertimbangkan untuk mengambil tindakan undang-undang.

Seperti kaum Cina, kaum India sedar bahawa Tok Mat telah mewartakan kuil-kuil Hindu dibina di tanah kerajaan, jadi mereka tidak akan menghadapi masalah di masa depan. Beliau juga telah membuat peruntukan untuk menyediakan tanah negeri untuk membina rumah untuk pekerja estet dan membantu mendapatkan wang dari kerajaan dan memindahkan sekolah-sekolah Tamil.

Tok Mat telah menunjukkan bahawa di bawah kepimpinannya, beliau mampu memberikan yang terbaik. Ia jelas bahawa beliau boleh memimpin parti lebih baik daripada pemimpin Umno terdahulu yang kini menghadapi tuduhan rasuah dan pengubahan wang haram di mahkamah.

Tetapi semasa kempen, Tok Mat sendiri tidak terkecuali daripada tuduhan itu apabila didakwa membeli sebuah rumah di London yang bernilai RM10 juta. Namun, beliau terselamat dan berjaya memenangi majoriti besar dan memenangi hampir semua undi pos, terutamanya dari anggota polis.

Tok Mat dilihat sebagai seorang pemimpin yang mempunyai perancangan, lebih-lebih lagi apabila beliau telah berjaya membawa nama Barisan Nasional yang pada satu ketika seperti telur di hujung tanduk. Dengan kepimpinan yang berwibawa, tidak mustahil jika Tok Mat akan membawa BN ke Putrajaya semula memandangkan rakyat juga sudah mula hilang kepercayaan kepada kerajaan sekarang.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button