AntarabangsaBisnes & EkonomiIsu Semasa

Jack Ma Mahu Pekerja Bekerja 12 Jam Sehari, 6 Hari Seminggu

Jutawan China, Jack Ma menggalakkan pekerja teknologi untuk mendepani budaya kerja yang melebihi waktu kerja biasa walaupun menerima serangan media sosial yang semakin meningkat.

Pengasas bersama Alibaba Group Holding sekali lagi mengesahkan rutin kerja 12-jam sehari, enam hari seminggu yang dikenali sebagai 996, sebagai penghormatan kepada para pekerja muda yang bersemangat.

Dalam catatan blognya, lelaki terkaya China itu mengulas komen dari minggu lalu di mana beliau mengatakan tidak menyukai pekerja yang mengharapkan waktu kerja pejabat iaitu lapan jam sehari.

“Seperti yang saya jangkakan, komen saya beberapa hari lalu mengenai jadual kerja 996 menyebabkan kritikan dan perdebatan tanpa henti,” tulis Ma.

“Saya faham kemarahan ini tetapi saya mengatakan sesuatu yang ‘betul’. Dalam dunia hari ini, kita kekurangan orang yang mengatakan sesutau yang `betul’ yang boleh membuatkan orang ramai berfikir.”

Minggu lalu, Ma memberi komen menyatakan mereka yang ingin bekerja di Alibaba perlu bekerja keras.

“Sekiranya anda mahu menyertai Alibaba, anda perlu bersedia untuk bekerja 12 jam sehari, jika tidak, kenapa perlu bersusah payah untuk sertai?” Encik Ma memberitahu mesyuarat dalaman, menurut jawatan pada akaun rasmi Weibo Alibaba.

Komen Ma telah mencetuskan perdebatan sengit yang berterusan sehingga menimbulkan perkongsian cerita-cerita pekerja syarikat tenologi yang mati akibat tekanan kerja yang tidak menentu.

Di samping Jack Ma, beberapa tokoh industri China yang lain juga turut bersetuju dengan rutin kontroversi itu.

Encik Richard Liu, ketua eksekutif dari Alibaba arch-foe JD.com, berkata dalam satu post baru-baru ini di WeChat Moments bahawa dia tidak akan memaksa kakitangan untuk melaksanakan jadual 996, tetapi lebih gemar jika mereka melakukannya.

Dalam kenyataan terbaru pada hari Ahad, Encik Ma berkata memaksa pekerja untuk bekerja dalam jangka masa 996 adalah “tidak berperikemanusiaan” tetapi ada yang mahu melakukannya.

“Untuk bertahan di Alibaba Group Holding, anda perlu bekerja 12 jam sehari, enam hari seminggu. Mereka yang boleh menempuh jadual 996 adalah mereka yang benar-benar bersemangat dan berusaha mengatasi keuntungan kewangan semata-mata,” tulisnya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button