MalaysiaPolitik

Tewas Kali Ketiga, Apa Langkah PH Seterusnya

Selepas pilihan raya umum pada Mei 2018, tujuh pilihan raya kecil telah diadakan. Empat pilihan raya kecil yang dimenangi oleh Pakatan Harapan, memberi petunjuk bahawa rakyat mula menerima gabungan pemerintah.

Walau bagaimanapun, tiga pilihan raya kecil baru-baru ini mungkin telah menjadi petunjuk bahawa populariti BN mula mengatasi PH. Pilihanraya kecil di Cameron Highlands, Semenyih dan baru-baru ini di Rantau telah memberikan sedikit petunjuk bahawa PH perlu melakukan sesuatu yang besar jika tidak mahu bergelar kerajaan sepenggal.

Kajian mendalam perlu dilakukan oleh kesemua parti komonen PH kerana kehilangan undi mereka bukan sahaja daripada orang Melayu, tetapi juga di kalangan orang bukan Melayu.

Dalam pilihan raya kecil Cameron Highlands, orang bukan Melayu mungkin tidak mengundi BN, tetapi jumlah mereka yang rendah dan kekuatan gabungan Umno dan PAS menyumbang kepada kemenangan BN.

Begitu juga di Semenyih di mana undi Melayu kekal berpihak kepada BN dan segelintir undi bukan Melayu mula berpihak kepada calon pembangkang.

Di Rantau, sokongan orang Melayu untuk calon BN, Mohamad Hasan atau Tok Mat, adalah tidak mengejutkan tetapi sokongan komuniti Cina dan India untuknya, adalah satu kejutan besar.

Undi Bukan Melayu Mula Berubah

Ia harus diakui bahawa majoriti 4,510 undi yang dimenangi Tok Mat berada di luar jangkaan kerana penganalisis menganggap majoriti tidak akan melebihi 2,000 undi.

Kenapa pengundi bukan Melayu tidak memilih calon PH? Adakah kerana kehidupan seharian mereka tidak bertambah baik di bawah kerajaan baru? Atau adakah kerana PH belum menunaikan janji-janji mereka?

Walaupun tidak ada jawapan yang jelas, kekurangan faedah ekonomi untuk rakyat dan kegagalan menunaikan janji-janji yang dibuat sebelumnya, mungkin menjadi sebab utama.

Tidak ada yang kekal dalam politik. PH tidak boleh mengandaikan bahawa walaupun mereka tidak mendapat sokongan orang Melayu, orang bukan Melayu akan menyelamatkan mereka. Ini adalah kesilapan besar yang dibuat di Rantau.

Kecenderungan untuk memberi tumpuan dalam memenangi sokongan bukan Melayu menyebabkan PH tidak produktif dalam mendapatkan sokongan orang Melayu.

Umno dan PAS memanfaatkan sepenuhnya sokongan orang Melayu sehingga menggunakan bangsa dan agama. Namun, usaha PH dalam memenangi undi bukan Melayu agak kurang dalam tiga pilihan raya kecil yang lepas.

Dalam hal Rantau, tuduhan rasuah terhadap Tok Mat semata-mata tidak mempunyai kesan yang diinginkan dalam memancing pengundi Melayu.

Memandangkan keutamaan diberi kepada agenda bangsa dan agama, perkara-perkara seperti rasuah, penyalahgunaan kuasa dan lain-lain tidak lagi menjadi elemen penting dalam meraih undi.

PH Perlu Perbaiki Strategi Komunikasi

Dengan kira-kira 3-4 tahun sebelum PRU15, Pakatan Harapan mempunyai masa yang mencukupi untuk menyampaikan janji pilihan raya dan menangani pelbagai isu, termasuk rasa tidak selamat di kalangan orang Melayu-Muslim.

Bagaimanapun, PH dan pihak-pihak komponennya mungkin gagal dalam strategi komunikasi. Mereka gagal mencapai kata sepakat dalam menyatakan dan menjelaskan isu-isu yang berkaitan dengan cukup baik. Strategi media dan komunikasi Umno-BN kini kelihatan mempunyai kelebihan.

Rafizi Ramli baru-baru ini mengatakan bahawa kerajaan tidak mempunyai strategi komunikasi yang efektif untuk menentang pembangkang, terutama ketika Umno dan PAS memainkan isu politik kaum dan agama dan memanfaatkan sentimen Melayu yang berorientasikan Islam.

Banyak menteri kabinet juga masih bertindak seperti pemimpin pembangkang, dengan kenyataan dan komen yang tidak membantu kerajaan. Mereka pandai berperang siber sebelum PRU14 tetapi mereka tidak dapat membuat peralihan paradigma sebagai gabungan pemerintah.

Mereka mesti lebih berkemahiran dan berhati-hati dalam strategi komunikasi mereka, yang mesti diuruskan dengan lebih baik dan disukai oleh pakar media profesional dan penasihat jika mereka mahu menjangkau rakyat secara efektif dan mendapat perhatian serta sokongan rakyat.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close