Isu SemasaTempatan

35 Tahun Sejarah Persengketaan Dr Mahathir Dan Raja Melayu

Ketegangan antara Perdana Menteri Malaysia Dr Mahathir Mohamad dan keluarga diraja Johor terus berlarutan.

Ia adalah berikutan keputusan Malaysia untuk tidak mengesahkan Statut Rome, pernyataan Dr Mahathir bahawa Putera Mahkota Johor tidak melebihi undang-undang dan kini beralih kepada isu Menteri Besar Johor yang telah meletak jawatan .

Sebenarnya, pertikaian Dr Mahathir dengan raja-raja Melayu adalah persengketaan lama yang telah berlangsung selama lebih dari 35 tahun, sejak tahun 1983.

Berikut adalah beberapa detik penting dalam persengketaan ini:

1983: Dr Mahathir menyekat kuasa Raja-Raja

Pada tahun 1983, dua tahun selepas menjadi Perdana Menteri, Mahathir bertembung dengan raja-raja Melayu untuk kali pertama kerana Rang Undang-undang yang mencadangkan beberapa pindaan kepada Perlembagaan Malaysia mengenai peranan yang dimainkan oleh raja-raja dalam perundangan, The Star melaporkan.

Pindaan yang dicadangkan melibatkan menghapuskan keperluan persetujuan dari Raja untuk meluluskan undang-undang di peringkat kebangsaan, dan keperluan persetujuan dari Sultan untuk meluluskan undang-undang di peringkat negeri.

RUU itu juga akan melucutkan kuasa Raja untuk mengisytiharkan Darurat dan memberikannya kepada Perdana Menteri.

Walaupun pindaan telah diluluskan oleh Parlimen Malaysia, ia ditolak secara terbuka oleh raja-raja selepas mesyuarat pada 20 November 1983.

Akhirnya, kompromi antara kedua belah pihak dicapai dengan peruntukan undang-undang yang lebih munasabah diluluskan pada Januari 1984.

Penyingkiran keperluan untuk persetujuan dari Yang di Pertuan Agong dikurangkan untuk membenarkan Raja melambatkan undang-undang sehingga dua bulan sebelum menjadi undang-undang persekutuan.

Sementara itu, cadangan penyingkiran keperluan persetujuan dari Sultan untuk meluluskan undang-undang negeri, dan pemindahan kuasa yang dicadangkan dalam mengisytiharkan Darurat dari Yang di-Pertuan Agong kepada Perdana Menteri telah digugurkan daripada Rang Undang-Undang yang dipinda.

1993: Golongan diraja hilang imuniti daripada pendakwaan

Pada 1992, satu Rang Undang-Undang telah diluluskan di Parlimen Malaysia untuk membendung keistimewaan dan kuasa keluarga diraja Malaysia.

Ini berikutan insiden kontroversi Douglas Gomez. Gomez, seorang jurulatih hoki, didakwa diserang oleh Sultan Johor ketika itu, Mahmood Iskander Ismail dan beberapa orangnya, di istana Sultan.

Ini mengakibatkan Mahathir menggunakan insiden itu sebagai satu peluang untuk membicarakan salah laku raja-raja Melayu dan melepaskan mereka dari imuniti pendakwaan, bersama-sama dengan kehilangan kuasa untuk mengampuni diri mereka dan keluarga mereka, media British The Independent melaporkan.

Dalam usaha untuk meluluskan Rang Undang-Undang yang membendung kuasa-kuasa raja, kerajaan Malaysia melancarkan perang terhadap reputasi dan pengaruh golongan diraja.

Akhbar The New Straits Times (NST) yang dikawal oleh kerajaan, memberi tumpuan kepada kehidupan mewah para Sultan bersama-sama dengan ulasan guru agama yang mengulas mengenai tingkah laku yang bertentangan dengan ajaran Islam.

Antara butiran yang dilaporkan dalam media termasuk wad hospital swasta disimpan untuk kegunaan eksklusif diraja dan RM9.3 juta yang dibelanjakan untuk kutleri baru dan cadar untuk Raja, yang mana NST menyatakan boleh membina sama ada dua hospital, atau 46 klinik desa atau 46 sekolah rendah.

Turut dilaporkan adalah kemewahan hidup Sultan Ismail Petra dari Kelantan yang mengimport 30 kereta mewah walaupun hanya tujuh yang dibenarkan, dan melarikan diri dari pegawai kastam di Lamborghini Diablo ketika ujian memandu kenderaan.

Sementara itu, dalam bidang perniagaan dan politik, kerajaan negeri diperintahkan untuk menolak permintaan raja dan penjawat awam Malaysia diberitahu bahawa mereka perlu mendapatkan kebenaran Mahathir sebelum mengadap Yang di Pertuan Agong.

Seterusnya, Rang Undang-Undang membanteras kuasa-kuasa raja menjadi undang-undang pada bulan Mac 1993.

Selain menghalang imuniti raja di sisi undang-undang, ia juga memperkenalkan had keupayaan raja untuk mengeluarkan pengampunan dan rakyat biasa boleh mengkritik golongan diraja.

Rang Undang-undang itu juga menubuhkan Mahkamah Khas untuk tujuan membicarakan Yang-di-Pertuan Agong dan Sultan atas kedua-dua kes jenayah dan sivil.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button