MalaysiaPolitik

Rantau: PH Mungkin Akan Kalah Lagi Kerana Sebab-Sebab Ini

Lebih dari satu minggu kempen telah berlalu sejak hari penamaan calon untuk pilihan raya kecil Rantau pada 13 April ini dan terdapat tanda-tanda bahawa Pakatan Harapan mula mendapat momentum yang baik.

Walau bagaimanapun, calon Barisan Nasional, Datuk Seri Mohamad Hasan, bekas Menteri Besar Negeri Sembilan selama tiga penggal, dijangka menewaskan calon Pakatan, Dr Streram Sinnansamy dengan margin yang agak selesa.

Satu kajian oleh kumpulan pemikir telah meramalkan kekalahan Dr S. Streram dalam pilihan raya kecil itu kecuali jika beliau dapat mengumpul sekurang-kurangnya 35% undi Melayu di sana.

Pakar pilihan raya, Prof Datuk Dr Redzuan Othman, dari Institut Darul Ehsan, berkata Dr Streram mungkin tidak dapat menang walaupun beliau dapat menjamin 85% sokongan daripada golongan bukan Melayu.

Ini adalah kerana pengundi bukan Melayu membentuk 45% daripada jumlah pengundi di Rantau, dan orang Melayu membentuk 55% di kerusi dengan kira-kira 21,000 pengundi.

“Dari awal lagi kita dapat melihat bahawa Rantau akan menjadi sangat sukar bagi PKR. Dr Streram adalah calon yang diimport yang akan menentang calon Barisan Nasional yang memang berasal dari sana,” kata Redzuan.

Beliau menyatakan bahawa trend pengundian ketika pilihan raya kecil Semenyih di Selangor mungkin akan berulang di Rantau. Satu lagi faktor yang bakal menewaskan Dr Streram ialah jumlah pengundi Melayu dijangka tinggi.

Redzuan berkata berdasarkan trend di Semenyih, jumlah pengundi Melayu adalah sekitar 80%, dengan jumlah pengundi bukan Melayu sekitar 70%.

Pilihan Raya Kecil Rantau telah memberi Tok Mat satu kelebihan besar. Beliau sememangnya terkenal di Rantau dan profilnya sebagai wakil rakyat dan bekas Menteri Besar adalah kunci kepada sokongan pengundi.

Rantau juga adalah kampung asal ibu Mohamad. Tokmat dilahirkan, dibesarkan dan menerima pendidikan awal di sana dan kembali berkhidmat sebagai wakil rakyat.

Walaupun Dr Streram Sinnansamy adalah timbalan pengerusi PKR Rembau, beliau kurang dikenali. Selain itu, pencalonan Streram secara terang-terangan dicabar dalam partinya apabila seramai 396 anggota akar umbi yang mewakili 11 cawangan PKR mahukan calon Melayu kerana Rantau adalah kerusi majoriti Melayu.

Di samping itu, pengumuman kerajaan Pakatan mengenai hibah Tabung Haji sebanyak 1.25% untuk 2018, telah memberi peluang kepada Barisan untuk mempersoalkan kebolehan Pakatan untuk mentadbir negara.

Siapa yang bakal memenangi kerusi itu, kata ahli akademik itu, akan bergantung pada peratusan keluar mengundi. Tetapi kini, kelebihan dilihat berpihak kepada orang lama dari calon Barisan.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button