Bisnes & Ekonomi

Siapa 11 Orang Rakyat Malaysia Dalam Forbes 30 Under 30 Asia

Forbes telah mengeluarkan senarai Forbes 30 Under 30 Asia di mana mereka telah menyenaraikan 300 individu yang cemerlang, usahawan muda, dan bintang-bintang yang semakin meningkat di Asia.

Pada tahun ini, ia agak berbeza kerana banyak inovator ini bukan hanya memacu perubahan di rantau ini tetapi berusaha untuk mengukuhkan kesan positif dalam jangka masa panjang, terutamanya dalam membangunkan pasaran baru muncul.

Terdapat 11 orang rakyat Malaysia daripada 300 individu di bawah senarai Forbes 30 Under 30 Asia tahun ini, dari pelbagai industri termasuk fintech dan media.

Aaron Patel, Ketua Pegawai Eksekutif iHandal Energy Solutions

Image result for aaron patelAaron Patel adalah pengasas bersama iHandal Energy, sebuah syarikat kejuruteraan dan kontraktor yang pakar dalam meningkatkan kecekapan tenaga bangunan komersil dan perindustrian. Beliau menubuhkan syarikat itu ketika di tahun akhir sekolah menengah pada tahun 2009 dan sejak itu memperoleh lebih daripada 60 peratus bahagian pasaran dalam industri hospitaliti tempatan. Pada usia 27, jurutera itu kini menjadi usahawan yang terus mengawasi misi syarikat untuk mengurangkan 200 juta tan pelepasan karbon dioksida setiap tahun menjelang 2030 untuk menjadikan Malaysia negara bebas karbon.

Bobby Ong dan TM Lee, pengasas bersama Coin Gecko

Berikutan beratus-ratus kriptografi yang diperkenalkan kepada dunia pada tahun 2014, Bobby Ong dan TM Lee telah mengasaskan CoinGecko untuk menyediakan analisis asas pasaran kripto. Syarikat itu menjejaki pertumbuhan komuniti, pembangunan kod sumber terbuka, peristiwa utama dan metrik di atas harga, volum, statistik sosial dan pemaju bagi melengkapkan peserta kripto dengan ilmu pasaran. Menurut Forbes, mereka memperoleh AS$3 juta (kira-kira RM12 juta) dalam pendapatan tahunan dan menjejaki lebih 3,587 token dari lebih 259 bursa.

Chris Khristie dan Michelle Tan, pengasas bersama INFLUASIA

Kebanyakan rakyat Malaysia mengetahui tentang portal World of Buzz, Lobak Merah dan NOODOU. Chris Khristie dan Michelle Tan adalah orang kuat portal terbabit selaku sebagai pengasas bersama INFLUASIA – kumpulan media digital yang memenuhi keperluan bahasa Inggeris, bahasa Melayu dan bahasa Mandarin. Walaupun syarikat itu ditubuhkan hanya tahun lepas, tiga platform itu mempunyai purata 14 juta halaman paparan setiap bulan dan 1.5 juta pengikut media sosial.

Jin Xi Cheong, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Poladrone

Sebagai seorang peminat dron sejak berusia 14 tahun, Jin Xi Cheong memulakan sebuah syarikat dengan tujuan mempromosikan penggunaan teknologi dron dalam industri komersil. Pemegang Lesen Juruterbang Jarak Jauh ini mengasaskan Poladrone pada tahun 2016, yang kini beekrjasama dengan syarikat minyak sawit Malaysia yang terkemuka. Ia juga memenangi Anugerah Pilihan Juri di Echelon Asia Top100 Pitch pada tahun 2017.

Joolin Chuah, Rakan Kongsi Insignia Ventures Partners

Pada usia 27 tahun, Joolin Chuah telah menjadi rujukan sebagai penasihat untuk usahawan di Asia Tenggara. Dia bertanggungjawab untuk hampir 10 pelaburan pada 2018 sahaja, termasuk igloohome, CoHive dan Sayurbox. Selain memegang jawatan di Mitra Insignia Ventures yang berpangkalan di Singapura, Joolin juga merupakan ahli lembaga pengarah Finhay, sebuah platform penasihat robo di Vietnam.

Kendrick Wong, Ketua Pegawai Eksekutif Omnilytics

Usahawan bersiri Kendrick Wong memulakan Omnilytics dengan Nikolai Prettner pada tahun 2014 untuk menyediakan analisis data dan laporan pasaran untuk industri fesyen. Ia merupakan syarikat analisis fesyen pertama di Asia Tenggara dan telah mengumpulkan data kajian pasaran daripada 75,000 jenama. Klien syarikat termasuk usahawan, PKS, dan syarikat global seperti Adidas dan Salvatore Ferragamo.

Melvin Poh, pengasas The Asian Entrepreneur

Pada tahun 2013, Melvin Poh mengasaskan The Asian Entrepreneur, sebuah platform media antarabangsa yang mendokumenkan perkembangan terkemuka dalam industri perniagaan di seluruh Asia dengan memprofilkan usahawan dan pemilik perniagaan. Liputan yang berwibawa tentang startup di Asia telah menarik pembaca aktif di lebih dari 26 buah negara. Penerbitan ini juga telah bekerjasama dengan kerajaan Malaysia, Macau dan Korea Selatan.

Sarah Chen, pengasas bersama The Billion Dollar Fund for Women

The Bilion Dollar Fund for Women, yang bertujuan untuk menyuntik US$1 bilion dolar dana ke dalam syarikat permulaan yang diasaskan oleh usahawan wanita menjelang 2020, adalah salah satu daripada banyak projek yang diperjuangkan oleh Sarah, 29. Dana itu telah memperoleh lebih daripada AS$750 juta dari pelabur global termasuk Gobi Partners, Golden Gate Ventures, Rethink Impact, Capital Growth Capital dan Backstage Capital setakat ini.

Wen Shin Chia, pengasas Green Yards

Chia Wen Shin adalah salah seorang daripada dua orang rakyat Malaysia yang menerima penghargaan Pemimpin Muda Queen tahun lepas atas usaha beliau dalam melindungi alam sekitar. Seperti senarai ini, anugerah itu mengiktiraf kerjanya dengan Green Yards, syarikat eko-produk yang menghasilkan sabun dan lilin dari minyak masak yang dikitar semula. Syarikatnya memperoleh sumber minyak dari restoran dan rumah untuk membuat produk yang dijual dalam talian dan di kedai hadiah terpilih.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button