MalaysiaPolitik

Realiti Politik Negara Dalam Era Malaysia Baharu

Rakyat Malaysia membuang kerajaan Barisan Nasional kerana beberapa sebab utama antaranya rasuah besar-besaran, kepimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak, dan juga keangkuhan beberapa pemimpin Umno pada waktu itu.

Kini, kurang dua bulan dari setahun setelah Pakatan Harapan mengambil alih Putrajaya, rakyat Malaysia resah lagi.

Ramai orang Melayu-Muslim kecewa dengan tindakan dan pendekatan pemimpin DAP di peringkat kerajaan persekutuan dan negeri. Malangnya, tinjauan menunjukkan bahawa ramai orang Melayu-Muslim percaya bahawa DAP cuba menguasai peringkat kerajaan persekutuan.

Kajian oleh Pusat IIham mendedahkan bahawa hampir 60% orang Melayu tidak berpuas hati dengan prestasi kerajaan Pakatan Harapan.

Tinjauan itu mendapati bahawa 60% daripada responden percaya bahawa golongan bukan Islam kini mengawal kerajaan dan DAP membuat keputusan penting. Kajian itu merangkumi wawancara dengan 2,614 responden Melayu, dari antara 24 Okt dan 24 Disember tahun lepas.

“Politik adalah mengenai persepsi. Persepsi inilah yang menjadi penentu seseorang diundi dan kerajaan dikalahkan. Tidak ada agen reformasi yang lebih kuat,” tulis penulis politik Tom Clarke.

Kebanyakan pengundi terutamanya Melayu, kecewa terhadap kenaikan kos sara hidup, dan kenyataan yang tidak dapat diterangkan oleh beberapa menteri PH. Orang Cina juga turut marah apabila ekonomi negara masih terumbang-ambing.

Orang-orang bandar mungkin mentertawakan slogan “Malu Apa” dan “Bossku” yang dimainkan oleh Najib, tetapi ia mendapat daya tarikan dan tular di tempat-tempat yang dikunjungi. Dan ini bukanlah kehangatan di media sosial semata-mata seperti yang didakwa segelintir pemimpin PH.

Penyokong Najib kini termasuk orang Melayu muda yang merasakan mereka tidak mempunyai masa depan, dan orang Melayu kelas menengah yang mendapati diri mereka bakal tergelincir ke arah menjadi golongan miskin bandar.

Ini adalah tanda bahaya untuk kerajaan dan jika mereka memilih untuk tidak membantu kumpulan ini, sokongan rakyat akan lebih mengecil.

Umno-PAS merasakan mereka boleh melancarkan satu cabaran yang kuat kepada PH. Gabungan mereka boleh menjadi ‘game changer’. Tetapi Umno-PAS juga menyedari bahawa sentimen Melayu-Islam tidak diterima dengan baik, dan dalam negara yang progresif, ini tidak sihat untuk Malaysia plural.

Ahli-ahli politik dari kedua-dua pihak hanya terlibat dalam perbualan tidak rasmi sebagai usaha untuk menyelamatkan jenama mereka dan cuba mengurangkan kebimbangan yang semakin meningkat.

Sekiranya Barisan bergabung dengan PAS, sukar bagi Umno, MCA dan MIC untuk mendaftarkan diri sebagai gabungan. Perikatan baru tidak akan didaftarkan dan diluluskan oleh PH. Oleh itu, untuk tujuan penjenamaan, lebih pintar untuk mengekalkan logo dacing yang dapat dikenali dengan serta-merta.

Sekiranya MCA dan MIC meninggalkan Barisan, dan meninggalkan segala-galanya hanya kepada Umno dan PAS, ia akan mewujudkan keadaan tidak sihat apabila pembangkang majoriti Melayu-Muslim untuk menentang gabungan kerajaan yang lebih pelbagai.

Walaupun MCA dan MIC telah kehilangan sokongan daripada bukan Melayu, kedua-dua pihak perlu kekal dalam Barisan, mengukuhkan kerjasama pelbagai kaum, mempromosikan kepelbagaian, bekerja keras untuk mendapatkan sokongan dan mewujudkan persekitaran politik yang lebih sederhana.

Ketika kebanyakan negara dengan kumpulan etnik yang dominan telah mula terbuka kepada diversiti, Malaysia tidak boleh dilihat bertindak sebaliknya tetapi perlu menguatkan kepelbagaian etnik sebagai identiti politik negara.

Malaysia memerlukan sistem dua parti, gabungan pelbagai kaum yang berjuang untuk isu-isu yang mengutamakan rakyat dan pastinya tidak ada ruang bagi politik dan agama untuk memecahbelahkan perpaduan.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button