Isu SemasaTempatan

Perbicaraan Kes Rasuah Najib Disiar Secara Langsung?

Petisyen dalam talian yang menyokong perbicaraan rasuah Datuk Seri Najib Razak yang bermula pada hari Rabu (3 April) untuk ditayangkan secara langsung di televisyen telah mengumpul kira-kira 46,000 tandatangan.

Petisyen di www.change.org, yang dimulakan oleh seorang individu bernama Karim Yasin sembilan bulan lalu, telah memperoleh 46,244 tandatangan setakat jam 5.15 petang pada hari Isnin (1 April).

Ia menyatakan enam sebab mengapa perbicaraan Najib untuk tujuh tuntutan rasuah yang dikaitkan dengan dana RM42 juta yang dimiliki oleh SRC International Sdn Bhd, bekas anak syarikat 1Malaysia Development Bhd (1MDB ), perlu disiarkan secara langsung.

Antaranya, petisyen itu menyatakan kes ini mempunyai kepentingan umum dan ia akan membantu memastikan semua prosiding di mahkamah dilaksanakan secara telus.

Petisyen itu berkata siaran secara langsung perbicaraan itu juga akan membantu mengelakkan “berita palsu dan maklumat yang diputar oleh penyokongnya” dan perbicaraan “boleh terus ditonton tanpa campur tangan oleh penyokong dan media”.

Pada hari Ahad, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata terserah kepada mahkamah untuk memutuskan sama ada akan menyiarkan perbicaraan itu atau tidak.

“Kami faham rakyat ingin mengetahui proses perbicaraan itu, tetapi kami tidak mahu menjadikan mahkamah seperti sarkas… biar undang-undang menentukan segalanya,” kata Dr Wan Azizah.

Najib bagaimanapun berkata bahawa beliau menyokong sekiranya perbicaraan kesnya disiar secara langsung.

“Saya akan menyokong siaran ‘live’ kerana ia akan membantu ketelusan dan memastikan ‘rule of law’ diikuti.

“Rakyat mempunyai hak untuk mengetahui kebenaran,” tulis Najib di laman Facebooknya pada hari Ahad.

Datuk Param Cumaraswamy, bekas Wartawan Khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Kebebasan Hakim dan Peguam dari tahun 1994 hingga 2003, mengatakan bahawa siaran langsung perbicaraan Najib akan menafikan prinsip-prinsip kesaksamaan terhadap undang-undang.

“Walaupun beliau bekas perdana menteri dan jumlah besar yang terlibat dalam skandalnya, itu tidak harus menjadi kriteria untuk pengecualian kepada asas-asas ini. Keinginan orang awam untuk siaran langsung tidak boleh diterima,” katanya.

Beliau menambah bahawa jika perbicaraan disiarkan, mereka yang terlibat seperti tertuduh, hakim perbicaraan, peguam dan pendakwa akan dilihat sebagai pelakon.

Peguam Syahredzan Johan juga tidak bersetuju, mengatakan bahawa siaran perbicaraan secara langsung adalah idea yang tidak baik.

“Prosiding itu akan menjadi sarkas media. Saya dapat meramalkan kehadiran berpuluh kamera di Mahkamah, peguam-peguam yang berlakon dan saksi-saksi yang memberi keterangan dalam keadaan tertekan mengetahui bahawa seluruh negara sedang menonton,” tulis Syahredzan di Facebook pada hari Isnin.

Walau bagaimanapun, beliau berkata ia boleh dipertimbangkan jika rakaman video prosiding mahkamah dipertontonkan kepada awam selepas perbicaraan setiap hari.

“Tapi hakikatnya, prosiding Mahkamah terbuka kepada orang ramai. Media akan mempunyai akses dan akan melaporkannya. Tiada perkara yang berlaku di dalamnya tidak diketahui oleh media,” katanya.

Syahredzan berkata beberapa wartawan mahkamah yang terbabit dalam perbicaraan itu sangat berpengalaman dan akan dapat melaporkan dengan tepat mengenai prosiding berkenaan.

Show More

Related Articles

Back to top button