Isu SemasaTempatan

Malang Untuk Graduan: Permintaan Kerja Berkurang, Gaji Menurun

Pemegang Ijazah sedang menghadapi kesulitan berganda apabila mereka bukan sahaja menghadapi gaji permulaan yang semakin menurun bahkan permintaan untuk pekerjaan berkemahiran tinggi juga semakin berkurang.

Bank Negara, dalam Laporan Tahunannya 2018, mendedahkan bahawa gaji bulanan sebenar untuk graduan baru yang memegang diploma atau ijazah telah menurun sejak 2010.

Dengan jumlah yang dilaraskan untuk inflasi, gaji permulaan untuk graduan dengan ijazah asas adalah RM1,993 pada tahun 2010 manakala jumlahnya menurun sebanyak RM10 kepada RM1,983 pada tahun 2018.

Mereka yang mempunyai ijazah Sarjana menyaksikan kemerosotan yang lebih besar dalam gaji permulaan mereka daripada RM2,923 kepada RM2,707.

Walau bagaimanapun, laporan tersebut menyatakan bahawa upah minimum telah menyokong kenaikan gaji pekerja berkemahiran rendah pada tahun-tahun kebelakangan ini.

Ia menunjukkan bahawa gaji awal pekerja yang berpendidikan PMR dan SPM masing-masing meningkat sebanyak 4.6% dan 2.3%.

Data ini menjadi punca kebimbangan dalam kalangan graduan muda. Kos pendidikan terus meningkat tetapi gaji permulaan mereka yang mempunyai diploma atau kelayakan tinggi tidak setara.

Walaupun gaji permulaan pemegang ijazah berkurangan dalam jumlah sebenar, kajian mendapati bahawa kadar orang yang diupah dalam pekerjaan berkemahiran tinggi juga merosot.

Laporan itu menunjukkan bahawa bilangan pemegang diploma dan ijazah yang memasuki pasaran kerja meningkat sebanyak 173,457 orang setahun (dari 2010-2017) secara purata.

Walau bagaimanapun, dalam tempoh masa yang sama, kemasukan graduan dalam pekerjaan berkemahiran tinggi hanya 98,514 orang pada purata setahun.

“Ini menunjukkan bahawa ekonomi tidak mencipta pekerjaan berkemahiran tinggi yang mencukupi untuk menyerap bilangan siswazah memasuki pasaran pekerjaan.

“Di samping itu, satu kajian oleh Institut Penyelidikan Khazanah juga mendapati bahawa 95% pekerja muda dalam pekerjaan tidak mahir dan 50% daripada mereka dalam pekerjaan manual berkemahiran rendah adalah terlebih kelayakan untuk pekerjaan ini,” kata Bank Negara dalam laporannya.

Bank Negara juga mendapati bahawa pekerja Malaysia dibayar kurang daripada pekerja dari negara maju apabila menanda aras untuk tahap produktiviti yang sama.

Bagi setiap output AS$1,000, seorang pekerja Malaysia dibayar US$340 berbanding US$510 di negara maju untuk jumlah output yang sama.

“Analisis lebih lanjut mendedahkan bahawa kebanyakan industri di Malaysia membayar pekerja kurang daripada negara lain, walaupun selepas menyesuaikan diri untuk produktiviti.

“Ini amat jelas dalam bidang perdagangan borong dan perdagangan runcit, makanan dan minuman dan industri penginapan yang membentuk 19% aktiviti ekonomi dan 27% daripada jumlah pekerjaan di Malaysia. Industri-industri ini pada amnya lebih bergantung kepada pekerja berkemahiran rendah,” kata Bank Negara.

Dinamik pasaran pekerjaan juga berubah apabila ekonomi perkongsian semakin meningkat, kemunculan teknologi dan peningkatan permintaan untuk pengaturan kerja yang fleksibel mengubah sifat pasaran tenaga kerja Malaysia yang intrinsik, kata Bank Negara.

Ia mendapati bahawa orang yang bekerja sendiri, di kawasan bandar sebagai sebahagian daripada jumlah pekerjaan meningkat daripada 10.9% pada tahun 2010 kepada 15.4% pada tahun 2017.

Profesor ekonomi Datuk Dr Amir Hussin Baharuddin berkata penurunan dalam gaji permulaan pemegang ijazah boleh dikaitkan dengan ketidakpadanan antara pemegang ijazah dan pekerjaan yang ada.

“Sesetengah pemegang ijazah perlu bekerja dengan gaji rendah atau kekal menganggur. Kita belum mencipta pekerjaan yang mencukupi untuk graduan pilih,” katanya.

Setiausaha Agung Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia, J. Solomon berkata laporan itu menunjukkan bahawa pekerja Malaysia, kecuali para eksekutif kanan, masih tidak diberi dibayar dengan adil.

“Tahap upah sedang dikawal oleh majikan dan mekanisme kerajaan terlalu lemah dan tidak berupaya menangani isu ini,” katanya.

Beliau berkata terdapat jurang kekayaan dan pendapatan yang semakin meningkat di negara ini, dan ini mesti ditangani oleh sektor swasta dan awam.

Beliau menambah bahawa walaupun pekerja dengan pendidikan PMR dan SPM telah melihat peningkatan dalam gaji permulaan mereka, ia sebenarnya masih berada di bawah gaji minimum

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close