Bisnes & Ekonomi

Memahami Mengapa Kerajaan Memilih Bon Samurai

Awal bulan ini, Kementerian Kewangan mengumumkan bahawa kerajaan berjaya menghasilkan bon Samurai bernilai 200 bilion yen (RM7.3 bilion) pada kadar kupon sebanyak 0.53 peratus.

Bon ini akan dijamin sepenuhnya oleh Japan Bank for International Cooperation (JBIC) dengan kos tambahan sebanyak 0.1 peratus, dan dijangka dikeluarkan secara rasmi sebelum Mac tahun depan.

Apa itu bon Samurai?

Walaupun namanya menarik, bon Samurai tidaklah begitu eksotik. Bon “normal” kerajaan biasanya diterbitkan dalam negara dan didenominasikan dalam ringgit.

Sebaliknya, jika kerajaan Malaysia memutuskan untuk mengeluarkan bon di Tokyo, bon tersebut kemudiannya dinamakan bon “Samurai”, yang merupakan nama yang diberikan kepada semua bon yang didenominasi dalam yen yang dikeluarkan oleh entiti asing di Tokyo.

Ini bukan sesuatu yang baru atau luar biasa. Terbitan bon Samurai yang dirancangkan Malaysia mengikuti trend yang semakin meningkat dalam bon Samurai yang dikeluarkan oleh beberapa negara Asean.

Kenapa memilih Jepun?

Kerajaan memilih untuk menerbitkan bon dalam denominasi yen di Tokyo berbanding bon mata wang tempatan biasa kerana usaha ini dapat memanfaatkan kadar faedah yang rendah di Jepun.

Bank pusat Jepun baru-baru ini memutuskan untuk mengekalkan kadar faedah dasar utama stabil pada -0.1 peratus sama seperti sejak dijalankan pada 2016.

Lebih-lebih lagi, JBIC sangat bermurah hati dalam memberi jaminan kepada negara-negara yang ingin menerbitkan bon di Jepun.

Seperti yang disebutkan, JBIC menjamin keseluruhan terbitan bon Samurai Malaysia. Faktor-faktor ini membenarkan kerajaan asing meminjam lebih murah dengan mengeluarkan bon mereka di Tokyo.

Sebagai contoh, bon 10 tahun Malaysia menghasilkan purata kira-kira 3.9 peratus berbanding tahun lepas, manakala bon 10 tahun Samurai yang dirancang di Malaysia berharga pada salah satu daripada kadar kupon terendah di seluruh Asean pada 0.53 peratus.

Mengapa tidak terbitkan semua bon kerajaan Malaysia di Jepun?

Jaminan bon JBIC tidak terbatas. Selepas tempoh yang panjang menerbitkan pelbagai bon Samurai dengan jaminan penuh dari JBIC, Indonesia terpaksa mengeluarkan bon Samurai yang tidak berwibawa pertama pada tahun 2015.

Begitu juga jika Malaysia terus menerbitkan sejumlah besar bon yen asing, Jepun akhirnya akan mengurangkan jaminannya. Ini tidak dapat dinafikan akan menghasilkan kadar kupon yang lebih tinggi daripada 0.53 peratus memandangkan pegangan hutang mata wang asing Malaysia meningkat.

Berhubung dengannya, mempunyai hutang mata wang asing yang lebih tinggi (dalam yen) membawa satu set risiko baru.

Pada masa ini, lebih daripada 97 peratus hutang kerajaan persekutuan Malaysia didenominasikan dalam ringgit, sementara 75 peratus daripadanya dipegang oleh penduduk Malaysia.

Jika kerajaan memilih untuk menerbitkan lebih banyak bon kerajaan di luar Malaysia dalam mata wang asing, ia akan meningkatkan pendedahan Malaysia terhadap risiko mata wang asing yang lebih tinggi dan meningkatkan kebarangkalian pembalikan secara tiba-tiba dalam aliran modal.

Tambahan lagi, menerbitkan hutang denominasi yen bermakna pembayaran balik faedah dan pokok perlu dibayar dalam yen – faktor yang boleh meningkatkan kos perkhidmatan hutang kerajaan dengan ketara jika nilai yen tiba-tiba tinggi berbanding ringgit.

Bon Samurai beri manfaat

Sudah tentu jumlah Bon Samurai yang dirancang sekarang masih kecil. Jumlah 200 bilion yen ini hanya mencakupi kira-kira satu peratus daripada hutang kerajaan Malaysia.

Di samping itu, risiko pembalikan secara tiba-tiba sebahagiannya dikurangkan oleh fakta bahawa bon Samurai Malaysia dijual melalui penempatan swasta terutamanya kepada pelabur institusi Jepun dan bank negara, mengurangkan kemungkinan aktiviti salah dalam jangka pendek.

Secara keseluruhannya, bukti yang ada menunjukkan bahawa Malaysia sememangnya boleh memberi faedah dengan menerbitkan bon dalam mata wang yen, selagi amaunnya kekal munasabah.

Tetapi jika pinjaman mata wang asing ini semakin besar, risiko-risiko ini akan mula berkembang dan pada akhirnya dapat mengatasi manfaat mengeluarkan Samurai. Oleh itu, apa-apa peralihan ke arah peminjaman mata wang asing dengan ketara yang lebih tinggi perlu dijustifikasikan oleh kementerian.

Show More

Related Articles

Back to top button