AntarabangsaIsu Semasa

Satu Bilion Pengundi Tentukan Masa Depan Thailand, Indonesia & India

Hak tanah dan hutan, dorongan untuk kesaksamaan LGBT+ dan menbuatkan lebih banyak wanita mengundi adalah beberapa isu pilihan raya utama di Thailand, India dan Indonesia ketika lebih daripada satu bilion orang bersedia untuk memilih.

Platform para calon mencerminkan kebimbangan yang semakin meningkat di negara-negara berkenaan meluaskan ketidaksamaan ekonomi dan peminggiran masyarakat minoriti, kata penganalisis.

Di Thailand, yang mengadakan pemilihan pada hari ini (24 Mac) iaitu yang pertama sejak tentera merampas kawalan pada tahun 2014, calon untuk perdana menteri termasuk seorang wanita transgender, bekas aktivis pelajar dan seorang aktivis hak asasi manusia.

Lima puluh dua juta orang Thailand layak untuk mengundi, di mana 14% adalah pengundi pertama. Pemilihan itu secara luas membabitkan parti pemimpin junta Prayut Chan-o-cha terhadap parti populis yang setia kepada Perdana Menteri Thaksin Shinawatra yang digulingkan.

Tetapi terdapat juga parti-parti yang baru dibentuk, sebahagiannya berkempen untuk hak-hak yang lebih besar untuk petani dan minoriti. Pauline Ngarmpring dari Parti Mahachon adalah calon transgender Thailand pertama untuk perdana menteri, dan beliau menyuarakan hak untuk LGBT + dan pekerja seks.

Thanathorn Juangroongruangkit, seorang jutawan yang disukai oleh pengundi muda, telah berbicara mengenai ketidaksamaan ekonomi di Thailand.

Dan untuk Parti Komunis, pengasas Kittichai Ngamchaipisit telah berkempen terhadap pengambilalihan tanah untuk industri, dan dasar pembalakan hutan yang menyebabkan pengusiran penduduk pribumi.

Pada 17 April ini, kira-kira 190 juta orang Indonesia akan mengundi dalam pemilihan umum.

Satu isu yang semakin mendapat perhatian kali ini adalah peranan wanita dalam politik, kata Diego Fossati dari jurusan kajian Asia dan antarabangsa di City University of Hong Kong.

Wanita Indonesia memegang seperlima kerusi dalam parlimen negara tahun lepas berbanding 12% pada tahun 1990, menurut data Bank Dunia.

Walaupun angka tersebut selaras dengan purata 20% untuk Asia, ia adalah lebih rendah daripada purata global 24% dan jauh di bawah kuota minimum Indonesia sendiri sebanyak 30% untuk calon politik wanita, diperkenalkan pada tahun 2003.

Di India, di mana pilihan raya akan diadakan dalam tujuh peringkat mulai 11 April, kira-kira 900 juta rakyat layak untuk mengundi.

Agenda yang diperjuangkan adalah hak hutan, selepas Mahkamah Agung bulan lepas menetapkan keputusan lebih awal memerintahkan pengusiran paksa hampir dua juta penduduk pribumi yang mana tuntutan tanah mereka ditolak di bawah Akta Hak Hutan (FRA).

Pemimpin parti Kongres pembangkang utama, Rahul Gandhi, telah menjadikan hak tanah dan hutan sebagai tumpuan kempennya. Penganalisis mengatakan bahawa mungkin telah membantu Kongres memenangi pilihan raya baru-baru ini di Rajasthan, Madhya Pradesh dan Chhattisgarh.

Dengan cara yang sama, FRA boleh menjadi faktor penentu dalam hampir satu perempat daripada 543 kawasan pilihan raya parlimen dalam pilihan raya negara akan datang, menurut rangkaian bukan keuntungan rangkaian Komuniti Hak dan Pembelajaran Hutan Masyarakat.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker