MalaysiaPolitik

Pengundi Cina Lebih Memilih MCA Berbanding DAP?

Penganalisi politik percaya bahawa MCA mungkin dapat memanfaatkan keadaan ekonomi yang buruk untuk merampas sokongan pengundi Cina dari DAP.

Profesor Universiti Kebangsaan Malaysia, Kartini Aboo Talib Khalid berkata undi Cina tidak lagi statik walaupun DAP kini mempunyai sokongan yang hampir mutlak dari masyarakat itu.

“Sekarang Pakatan Harapan (PH) adalah gabungan pemerintah, tetapi pemimpin DAP masih dikekang dengan birokrasi dan sekatan yang mempengaruhi semua orang, bahkan ahli perniagaan Cina.

“Mereka kini membuat perbandingan dan ada yang menyedari bahawa MCA adalah pilihan yang lebih baik berbanding DAP,” katanya kepada Malay Mail.

Ditanya mengenai peluang MCA selepas memilih untuk menjadi sebahagian daripada Barisan Nasional (BN), walaupun Umno bersekutu dengan PAS, Kartini mendakwa bahawa kebanyakan pengundi Cina cukup matang untuk melihat naratif perkauman dan agama yang dibawa oleh Umno-PAS sebagai tidak berbahaya.

“Cerita sedemikian dimainkan setiap kali ketika pilihan raya, tetapi naratif ini tidak memberi kesan kepada kehidupan dan kebebasan masyarakat Cina,” jelasnya.

Felo senior di Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura, Oh Ei Sun mengatakan MCA mengambil peluang untuk bersama BN kerana gabungan Umno-PAS diyakini akan mengembalikan kuasa BN pada pilihan raya umum akan datang.

“Selain itu, MCA juga merasakan ketidakpuasan kaum Cina terhadap hala tuju ekonomi yang kurang jelas oleh kerajaan baru akan memberi manfaat kepada parti itu,” katanya.

DAP menyerlah dalam pilihan raya umum ke-14 dengan memenangi 42 kerusi parlimen, manakala MCA hampir musnah apabila hanya memenangi satu kerusi persekutuan.

Penolakan MCA oleh pengundi Cina tahun lepas menandakan perbezaan ketara berbanding ketika komuniti itu menyelamatkan majoriti parlimen dua pertiga BN pada pilihan raya umum 1999, apabila orang Melayu berpaling menentang Umno berikutan pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim dari kerajaan Mahathir.

Hampir setahun selepas pilihan raya bersejarah 2018, bagaimanapun, sesetengah orang Cina telah mula menyatakan rasa tidak puas hati dengan ekonomi yang perlahan dan peningkatan kos sara hidup, kebimbangan yang mereka tegaskan adalah nyata dan bukan propaganda pembangkang.

Pengerusi Persatuan Penjaja dan Peniaga Kuala Lumpur (KLHPTA) Datuk Ang Say Tee berkata ekonomi lebih buruk daripada sebelum pilihan raya umum ke-14, berikutan pengenalan semula Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST).

“Bukan saya atau MCA yang mendakwa ekonomi buruk. Semua … seluruh negara berkata perkara yang sama.

“Ekonomi sangat buruk sehingga penjaja tidak dapat menjalankan perniagaan kerana kos semua telah meningkat dan mereka tidak dapat menaikkan harga jualan,” katanya.

Ang berkata beliau dihujani dengan rintihan daripada peniaga, tetapi berkata tidak boleh melakukan apa-apa jika kerajaan enggan mendengar permintaan mereka.

“Saya berharap kerajaan atau perdana menteri boleh membuat beberapa jenis pakej untuk merangsang ekonomi kerana mereka adalah “konduktor” yang memacu ekonomi negara ke hadapan,” katanya.

Pengerusi Persekutuan Pengilang Malaysia (FMM) Perak, Datuk Gan Tack Kong, bagaimanapun, berkata ekonomi, terutamanya dalam sektor perkilangan, berada pada paras yang memuaskan pada masa ini.

“Kita tidak boleh melihat aspek politik sahaja, tetapi juga pentadbiran kerajaan persekutuan dan negeri dalam pelaksanaan dasar dengan memberi mereka masa untuk melihat sesuatu,” katanya kepada Malay Mail.

Senator Datuk Seri Ti Lian Ker, yang merupakan naib presiden MCA, berkata MCA akan terus berjuang dalam memperoleh hak minoriti di bawah Perlembagaan Persekutuan kerana parti itu memahami aspirasi politik kaum Cina.

“Walaupun pada masa yang paling lemah, MCA tidak melarikan diri dari tanggungjawabnya untuk bersuara bagi kaum Cina dan minoriti, tidak seperti DAP yang mendakwa mereka bukanlah ‘parti Cina’ selepas memperoleh kuasa.

“Bila tiba masanya, kaum Cina akan sedar dan kecewa dengan realiti politik DAP yang menerima sokongan mutlak tetapi ditolak haknya untuk bercakap bagi kaum Cina,” katanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close