Isu SemasaTempatan

Indeks Kebahagiaan Menurun, Rakyat Malaysia Tidak Bahagia?

Malaysia menduduki tempat ke-80 negara paling bahagia dalam Indeks Kebahagiaan Dunia 2019 (WHR), iaitu penurunan sebanyak 45 tempat berbanding kedudukan ke-35 pada 2018.

Malaysia adalah antara 4 negara yang mengalami kejatuhan teruk di samping Venezuela, Ukraine dan India.

Kajian terkini yang melibatkan 156 negara ini meliputi tempoh 2016-2018, manakala kajian 2018 meliputi 2015-2017.

Di Asia Tenggara, Malaysia menduduki tempat keempat di belakang Singapura (34), Thailand (52) dan Filipina (69). Dalam laporan sebelumnya, Malaysia menduduki tempat kedua paling gembira di rantau ini.

Tempat teratas untuk negara paling bahagia di dunia berada di negara-negara Nordik, dengan Finland menjadi negara paling bahagia diikuti oleh Denmark, Norway dan Iceland.

Negara yang paling tidak bahagia adalah Sudan Selatan dengan Tanzania, Afghanistan dan Republik Afrika Tengah berada di kedudukan sebelumnya.

Indeks Kebahagiaan Dunia adalah satu tinjauan penting mengenai keadaan kebahagiaan global yang menempatkan 156 negara dengan mengukur bagaimana warganegara berpuas hati dengan keadaan mereka.

Laporan tahun ini memberi tumpuan kepada kebahagiaan dan masyarakat: bagaimana kebahagiaan telah berkembang selama puluhan tahun yang lalu, dengan fokus pada teknologi, norma sosial, konflik dan dasar-dasar pemerintah yang telah mendorong perubahan tersebut.

Laporan ini dihasilkan oleh Rangkaian Penyelesaian Pembangunan Berkelanjutan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, dengan kerjasama Yayasan Ernesto Illy.

Peringkat keseluruhan adalah berdasarkan hasil kajian Gallup World Poll yang disatukan.

Terdahulu, Menteri Wilayah Persekutuan Khalid Abdul Samad memetik WHR 2018, dengan mengatakan bahawa laporan itu secara tidak langsung akan menggalakkan lebih ramai pelabur asing ke Malaysia.

“Ia juga akan memberi inspirasi kepada pelbagai komuniti supaya lebih bertolak ansur dan hidup dalam harmoni,” katanya, selepas perhimpunan bulanan kementerian dan sambutan Hari Keamanan Sedunia pada 2019.

Khalid berkata bagi Kajian Indeks Kebahagiaan Kebangsaan 2018, 10 pihak berkuasa tempatan dikenal pasti sebagai kawasan paling gembira, melebihi 90 peratus.

Kawasan itu ialah Kuala Terengganu, Petaling Jaya, Manjung, Batu Gajah, Bentong, Jasin, Jeli, Segamat, Padang Terap dan Bandar Baharu.

Beliau berkata data itu berdasarkan program Rangkaian Penunjuk Luar Bandar Malaysia (MURNInets), dan berdasarkan beberapa faktor.

“Ini termasuk persekitaran yang bersih dan komunikasi yang berkesan untuk menyelesaikan isu keselamatan dan gangguan.

“Faktor lain ialah kerjasama erat antara jiran, masyarakat dan pengurusan sampah dan sisa pepejal yang cekap,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button