Isu SemasaTempatan

Selepas Sarawak, Sabah Rancang Gugurkan Penggunaan ‘Negeri’

Kerajaan Sabah akan mempertimbangkan untuk menggugurkan istilah ‘negeri’ jika pindaan kepada Perkara 1 (2) Perlembagaan Persekutuan menerima sokongan wakil rakyat di Parlimen.

Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata pengiktirafan pindaan itu akan dilakukan untuk memastikan perkara-perkara yang dimeterai dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) dapat dilaksanakan untuk faedah rakyat Sabah.

“Tetapi apa yang penting sekarang ialah mendapat sokongan anggota Parlimen terlebih dahulu untuk membolehkan pindaan itu dilakukan,” katanya kepada pemberita.

Mohd Shafie berkata demikian apabila ditanya sama ada kerajaan Sabah merancang untuk menggugurkan istilah ‘negeri’ jika Artikel 1 (2) Perlembagaan Persekutuan yang akan dibentangkan di Parlimen untuk pindaan diluluskan.

Pada 8 Mac, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang) Datuk Liew Vui Keong mengumumkan bahawa Kabinet bersetuju untuk meminda Perkara 1 (2) Perlembagaan Persekutuan untuk menjadikan Sabah, Sarawak dan Semenanjung menjadi rakan kongsi.

Perjanjian untuk meminda perlembagaan telah dibuat semasa mesyuarat Kabinet dan merupakan langkah utama ke arah merealisasikan MA63.

Mohd Shafie berkata apa yang dikehendaki rakyat Malaysia di Sabah adalah perjanjian yang dimeterai dalam MA63 untuk dipenuhi termasuk dalam perlembagaan, iaitu mengiktiraf kedudukan Sabah dan Sarawak sebagai wilayah seperti dahulu.

Beliau berkata kerajaan negeri memahami dan mengetahui bahawa Sabah dan Sarawak bukan lagi negara, seperti sebelum ini, tetapi kedua-dua negeri itu adalah wilayah dengan perbezaan dari segi kedudukan autonomi mereka termasuk kuasa imigresen dan cukai tanah.

Terdahulu, Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi Abang Johari Abang Openg berkata Sarawak tidak lagi akan menggunakan perkataan “negeri” dalam semua urusan rasmi kerajaan apabila pindaan pada Perkara 1 (2) Perlembagaan Persekutuan dibuat.

“Selepas pindaan itu, kami akan menggugurkan perkataan ‘negeri’ kerana Sarawak bukan lagi negeri. Tetapi, Sarawak masih akan menjadi sebahagian daripada Malaysia,” katanya.

Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Sarawak, Chong Chieng Jen menyatakan keyakinannya bahawa Rang Undang-undang untuk memulihkan status Sarawak akan diluluskan di Parlimen, hanya jika 19 Ahli Parlimen dari Gabungan Parti Sarawak (GPS) memberikan sokongan mereka.

Beliau berkata kerajaan persekutuan Pakatan Harapan (PH) hanya perlu 13 ahli Parlimen untuk mencapai dua pertiga daripada jumlah keseluruhan di Parlimen untuk meminda Perkara 1 (2) Perlembagaan Persekutuan.

“Pada masa ini, PH mempunyai 135 anggota parlimen daripada jumlah 222 di Parlimen, dan dengan sokongan 19 Ahli Parlimen dari GPS dan Umno Sabah, akan ada lebih daripada 148 anggota Parlimen,” kata Chong.

Status dua negeri Borneo itu diturunkan dari rakan kongsi Malaya menjadi antara 13 negeri di Malaysia berikutan pindaan kepada Perkara 1 (2) Perlembagaan pada tahun 1976.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close