AntarabangsaIsu Semasa

Korea Utara Mungkin Akan Berhenti Berunding Dengan AS Berkaitan Denuklearisasi

Korea Utara sedang mempertimbangkan untuk menangguhkan perbincangan dengan Amerika Syarikat dan mungkin memikirkan semula pengharaman ujian peluru berpandu dan nuklear kecuali Washington membuat konsesi, menurut seorang diplomat.

Naib Menteri Luar Negeri Choe Son Hui menyalahkan pegawai A.S. atas kegagalan sidang kemuncak bulan lalu di Hanoi antara Presiden A.S. Donald Trump dan pemimpin Korea Utara Kim Jong Un, tulis agensi berita TASS Rusia dan Associated Press.

“Kami tidak berhasrat untuk tunduk kepada tuntutan A.S. di persidangan Hanoi dalam apa jua bentuk, dan kami juga tidak mahu terlibat dalam rundingan seperti ini lagi,” kata TASS memetik ucapan Choe kepada wartawan di ibu negara Korea Utara.

Setiausaha Negara A.S. Mike Pompeo dan penasihat keselamatan kebangsaan John Bolton “menciptakan suasana permusuhan dan ketidakpercayaan dan oleh itu, menghalang usaha untuk rundingan antara pemimpin tertinggi Korea Utara dan Amerika Syarikat,” kata Choe.

Kim dijadualkan untuk membuat pengumuman rasmi tidak lama lagi mengenai kedudukannya dalam perbincangan denuklearisasi dengan Amerika Syarikat dan tindakan selanjutnya yang akan diambil oleh Korea Utara.

Walau bagaimanapun, wakil-wakil untuk Rumah Putih dan Jabatan Negara A.S. tidak menjawab permintaan untuk memberi komen.

Choe berkata Washington melepaskan peluang keemasan di sidang kemuncak itu dan memberi amaran bahawa Kim mungkin memikirkan semula moratorium pelancaran peluru berpandu dan ujian nuklear.

“Saya mahu menjelaskan bahawa pendirian bersifat gangster oleh A.S. akhirnya akan menimbulkan keadaan dalam bahaya. Hubungan peribadi antara dua pemimpin tertinggi masih bagus dan hubungan itu sesuatu yang indah,” jelas Choe.

Korea Selatan, yang mempunyai agenda untuk bekerjasama dengan Korea Utara mengatakan terlalu awal untuk memberitahu apa yang dimaksudkan oleh komen Choe.

“Kita tidak boleh menilai situasi semasa hanya berdasarkan kenyataan Naib Menteri Choe Son Hui. Kami sedang mengawasi situasi ini dengan teliti. Dalam keadaan apapun, kerajaan kita akan berusaha untuk memulakan perundingan Korea Utara-AS,” kata Presiden Korea Selatan.

Komen Choe menggambarkan retorik keadaan yang semakin tegang dalam urusan proses denuklearisasi Korea Utara dan Washington. Pakar Korea Utara, Joshua Pollack berkata, Korea Utara mungkin memberikan ultimatum.

“Mereka meletakkan penanda dengan mengatakan cara yang mana akan digunakan jika tiada apa-apa perubahan,” kata Pollack, ketua Pusat Pengajian Nonproliferasi James Martin di Monterey, California.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close