Isu SemasaTempatan

Tragedi Pencemaran Sisa Kimia: Apa Sebenarnya Berlaku di Pasir Gudang

Keputusan untuk membuang sisa kimia di bawah jambatan di Kota Masai telah bertukar menjadi bencana dengan hampir 500 orang, terutamanya kanak-kanak, dirawat akibat kesesakan pernafasan.

Bahan kimia yang dipercayai mengandungi logam berat yang digunakan untuk meleburkan logam di kilang sekerap dan kilang kimia di Kulai, telah dibuang ke Sungai Kim Kim kira-kira seminggu yang lalu.

Sejak itu, terdapat tiga gelombang pencemaran udara ketika bahan kimia itu dibawa ke arah selatan ke Selat Johor. Difahamkan terdapat sekurang-kurangnya tujuh buah sekolah yang terletak di sepanjang sungai.

Kronologi Kes Keracunan Gas

Ini adalah garis masa apa yang berlaku di Pasir Gudang sejak beberapa hari lalu dan apa yang telah dilakukan oleh pihak berkuasa;

Image result for pasir gudang gas kimia

  • 7 Mac

35 orang, kebanyakannya pelajar sekolah, dikejarkan ke hospital selepas mengalami gejala keracunan. Seorang pelajar dilaporkan pengsan sementara lima orang lagi muntah. Mereka dilaporkan menghidu gas beracun dari sisa kimia yang secara haram dibuang ke dalam sungai di Pasir Gudang. Sekolah itu kemudiannya diperintahkan supaya ditutup untuk membantu siasatan.

Sementara itu, 21 daripadanya diletakkan di Hospital Sultan Ismail manakala lima daripadanya dirawat di jabatan kecemasan dan selebihnya diberi rawatan pesakit luar. Mereka yang bergegas ke hospital berusia antara 7 hingga 40 tahun dan dari SK Taman Pasir Putih dan SMK Pasir Putih.

Menurut laporan, dipercayai lori tangki membuang sisa kimia secara haram ke Sungai Kim Kim pada pagi Rabu (6 Mac).

  • 11 Mac

Kedua-dua sekolah yang terjejas kemudian dibuka semula pada Isnin (11 Mac) tetapi 5 jam kemudian, ia diperintahkan untuk ditutup selepas 61 orang (57 pelajar dan 4 orang kakitangan) mengalami kesukaran bernafas, loya, dan muntah-muntah dan kemudiannya digegaskan ke Hospital Sultan Ismail.

Pada hari yang sama, dua pemilik kilang lelaki telah ditangkap kerana disyaki secara haram membuang sisa kimia ke Sungai Kim Kim. Sementara itu, lelaki ketiga ditangkap pada Ahad (10 Mac).

Mereka kini sedang disiasat di bawah Seksyen 34B Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974, menurut Pengarah Jabatan Alam Sekitar Johor (DoE), Mohammad Ezzani Mat Salleh.

Salah seorang suspek memiliki kilang pemprosesan kimia manakala yang lain adalah pemilik kilang pemprosesan barang terpakai. Kedua-dua kilang itu disita oleh pihak berkuasa berikutan penangkapan mereka.

  • Mac 12

Semalam (12 Mac), 260 orang dilaporkan mengalami sesak nafas, muntah dan loya dan telah menerima rawatan di Dewan Masyarakat Taman Pasir Putih di Pasir Gudang, menurut Bernama.

Mereka yang terjejas adalah orang awam dan pelajar dari SK Tanjung Puteri Resort dan SMK Tanjung Puteri Resort, Pasir Gudang.

  • 13 Mac

Sehingga pukul 10 pagi tadi, lebih banyak pelajar mula mengalami kesukaran bernafas selepas angin kencang dilaporkan meniup gas ke SK Tanjung Puteri Resort.

Pengetua sekolah itu berkata, “Dalam insiden 10 pagi itu, empat pelajar sekolah dihantar ke bilik rawatan sekolah setelah menunjukkan gejala keracunan gas. Bilangan murid yang mengalami pening, mual, dan muntah meningkat secara beransur-ansur. Mereka dikejarkan ke Dewan Masyarakat Taman Pasir Putih untuk rawatan.”

Terkini, 13 buah sekolah telah diperintahkan supaya diutup mulai Rabu (13 Mac).

Sementara itu, Menteri Tenaga, Teknologi, Sains, Perubahan Iklim dan Alam Sekitar, Yeo Bee Yin berkata dana berjumlah RM6.4 juta telah diluluskan untuk membersihkan sungai sepanjang 1.5km dan pemilik kilang tayar kitar semula di Kulai dijangka akan didakwa pada Khamis (14 Mac).

  • 14 Mac

Setakat Khamis (14 Mac), sejumlah 2,775 orang telah terjejas dan memaksa penutupan semua 111 sekolah di kawasan itu.

Terdapat 1,906 kes yang dilaporkan di dua pusat perubatan di Pasir Gudang, dan 869 lagi menerima rawatan di pelbagai hospital dan klinik di Johor Bahru sementara tujuh mangsa berada dalam unit rawatan intensif, kata Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Alam Sekitar dan Pertanian negeri, Dr Sahruddin Jamal.

Walau bagaimanapun, Perdana Menteri Malaysia, Tun Mahathir Mohamad menegaskan bahawa tidak ada keperluan untuk mengisytiharkan darurat di kawasan terbabit.

Related image

TMJ Salahkan ‘bekas MB Johor’

Putera Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim menuduh bekas menteri besar Johor sebagai tidak setia kerana tidak berunding dengan Sultan sebelum membenarkan operasi kilang-kilang di Pasir Gudang yang kini tercemar oleh bahan kimia yang dilupus secara haram.

Bagaimanapun, TMJ tidak mendedahkan siapa MB terbabit.

“Siapa MB Johor dahulu? Siapa yang memberikan kebenaran dan persetujuan untuk membuka kilang-kilang di Pasir Gudang tanpa mendapat pandangan DYMM Tuanku Sultan?” Tulisnya di Twitter hari ini.

“Inilah yang berlaku apabila anda mempunyai MB yang tidak setia kepada negeri atau kepentingan negeri,” kata Tunku Ismail dalam tweet itu.

Pasir Gudang memulakan transformasinya menjadi zon perindustrian pada tahun 1990-an. Pada masa itu, Pasir Gudang berada di bawah pentadbiran pelaburan negeri, Johor Corporation.

Bahan Kimia Yang Dibuang

Dalam satu kenyataan, Agensi Pengurusan Bencana Kebangsaan berkata pihak berkuasa setakat ini berjaya mengalihkan kira-kira 2.4 tan sisa toksik bercampur dengan tanah. Sampel sisa toksik telah dihantar ke Jabatan Kimia Johor untuk analisis lanjut.

YB Yeo telah mengatakan bahawa sekurang-kurangnya lapan bahan kimia telah dikenal pasti, berdasarkan pensampelan, tetapi masih terdapat bahan kimia yang tidak diketahui dalam campuran tersebut.

Salah satu pencemar utama telah dikenal pasti sebagai sisa minyak marin oleh penyelidik Jabatan Alam Sekitar. Ia digunakan untuk melincirkan enjin marin dan melepaskan asap gas metana dan benzena yang mudah terbakar.

Sebatian lain yang turut didapati adalah acrylonitrile dan acrolein, hidrogen klorida, toulena, xylena dan limonene.

Tentera Hantar Unit CBRN Untuk Bantu Operasi

Tentera telah menghantar pasukan Kimia, Biologi, Radiologi dan Nuklear (CBRN) ke Pasir Gudang untuk membantu operasi di tapak di mana pencemaran sisa toksik berlaku.

Tentera berkata, pasukan dari Skuadron Ke-12 dari Rejimen Jurutera Tentera Diraja, akan memberikan kepakarannya kepada usaha di tapak tersebut. Pasukan yang terdiri daripada empat orang pegawai dan 21 orang yang diketuai oleh Leftenan Kolonel Norhelmi Ismail, dilengkapi dengan peralatan pengambilan sampel, pengesan kimia ringan dan kelengkapan CBRN yang lengkap.

“Pasukan anti pencemaran CBRN juga sedang bersedia untuk digunakan bagi membersihkan mereka yang terlibat dalam operasi serta kawasan yang terjejas. Mereka akan membantu pasukan-pasukan Bahan Bahaya (Hazmat) yang sudah berada di lokasi.

“Selain itu, tentera juga telah menghantar satu pasukan dari Unit Pengangkatan Casual (CEU), yang terdiri daripada pegawai perubatan dan tiga orang paramedik, bersama dengan ambulans. Mereka akan bekerjasama dengan pasukan anti pencemaran,” katanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close