AntarabangsaIsu Semasa

Gagal Laksana Reformasi, Kerajaan Finland Letak Jawatan

Kerajaan pemerintah Finland telah meletak jawatan, sebulan menjelang pilihan raya umum kerana gagal melaksanakan pakej reformasi penjagaan kesihatan yang secara meluas dilihat sebagai sumber penting kewangan kerajaan dalam jangka panjang.

Sistem penjagaan kesihatan di seluruh dunia telah mengalami tekanan yang semakin meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini memandangkan kos rawatan melambung dan rakyat hidup lebih lama, bermakna lebih sedikit pekerja menanggung lebih ramai pesara.

Negara Nordik, di mana kebajikan komprehensif adalah asas kepada model sosial, adalah yang paling terkesan. Tetapi reformasi telah menjadi agenda utama dan Finland selama bertahun-tahun telah merancang untuk mengurangkan kos dan meningkatkan kecekapan penjagaan kesihatan.

“Gambaran yang saya terima sejak beberapa hari lalu dari Parlimen memaksa saya membuat kesimpulan, tidak ada jalan ke hadapan, saya sangat kecewa,” kata Perdana Menteri dari Parti Tengah, Juha Sipila kepada pemberita.

Jawatankuasa perlembagaan Parlimen berkata pakej reformasi itu tidak berperlembagaan dan memerlukan perubahan ketara dan kerajaan tidak mempunyai masa yang cukup untuk melaksanakannya sebelum pilihan raya.

Presiden Sauli Niinisto menerima perletakan jawatan Sipila tetapi meminta kerajaan dari parti Tengah dan Parti Gabungan Kebangsaan untuk meneruskan tugas sementara sehingga kabinet baru dilantik.

“Kerajaan saya berfungsi atas prinsip ‘laksana atau keluar’ … seseorang harus bertanggungjawab dalam politik,” kata Sipila, sambil menambah ia adalah keputusan peribadi beliau untuk meletakkan jawatan.

Kerajaan telah berhasrat untuk memperlahankan peningkatan perbelanjaan penjagaan kesihatan secara dramatik dalam dekad yang akan datang, mengurangkan anggaran kepada 18.3 bilion euro pada tahun 2029 berbanding anggaran 21.3 bilion.

MASALAH NEGARA NORDIK

Rancangan reformasi dijangka menjana simpanan dengan mewujudkan 18 kawasan baru untuk menguruskan perkhidmatan penjagaan kesihatan dan bukannya 200 entiti yang bertanggungjawab pada masa ini. Pengkritik berkata skala simpanan yang diunjurkan adalah tidak realistik.

Negara-negara Nordik lain juga bergelut dengan keperluan untuk mengurangkan kos. Sweden secara beransur-ansur menaikkan umur persaraannya dan telah membuka beberapa bahagian sistem penjagaan kesihatan kepada sektor swasta dalam usaha meningkatkan kecekapan.

Denmark secara beransur-ansur akan meningkatkan usia persaraan kepada 73 tahun, yang tertinggi di dunia, sambil memotong cukai dan faedah pengangguran untuk menggalakkan orang ramai untuk bekerja lebih lama.

Walau bagaimanapun, masalah ini telah menjadi sangat teruk di Finland di mana krisis kewangan tahun 2008/2009 memburukkan lagi kesan dengan perubahan demografi seperti kadar kelahiran yang menurun.

Beberapa kerajaan Finland sebelum ini telah cuba melaksanakan reformasi penjagaan kesihatan dalam pelbagai bentuk dalam tempoh 12 tahun yang lalu namun semua telah gagal.

Sipila sebelum ini berkata beliau akan membubarkan kerajaan gabungannya jika gagal melaksanakan reformasi penjagaan kesihatan dan pembaharuan kerajaan tempatan.

Dengan tarikh pilihan raya umum yang semakin dekat, penganalisis berkata kesan peletakan jawatan Sipila adalah sangat kecil.

“Pilihan raya telah ditetapkan pada 14 April, jadi perletakan jawatan kerajaan bukanlah masalah besar pada masa ini, namun ia memberi gambaran yang negatif,” ketua penganalisis Nordea, Jan von Gerich menulis di Twitter.

Undian terbaru oleh penyiar kebangsaan YLE meletakkan Parti Demokrat Sosial pada 21.3 peratus berbanding Parti Gabungan Kebangsaan pada 16.2 peratus dan Parti Tengah pada 14.1 peratus.

Pada pilihan raya umum tahun 2015, parti Tengah Sipila berada di kedudukan teratas dalam pungutan suara dengan 21.2 peratus undi.

Pada 9.5 peratus daripada KDNK, Finland menduduki tempat kesembilan di kalangan negara-negara EU dari segi peruntukan yang dibelanjakan untuk penjagaan kesihatan pada tahun 2016, berbanding saiz ekonominya, menurut statistik Eurostat.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close