Bisnes & Ekonomi

Mengapa Syarikat Minyak Indonesia, Pertamina Tidak Menguntungkan Seperti Petronas

Di pinggir selatan Asia dan di tepi laluan perkapalan yang sibuk di Selat Singapura, Petronas Malaysia memulakan hab pemprosesan minyak petrokimia yang dipanggil Rapid.

Kompleks besar di wilayah Johor itu kini sedang menguji sistemnya, menjalankan minyak mentah melalui unit pemprosesan bahan api dan labirin paip dan menghasilkan kebakaran gas ekzos besar dari menaranya. Api ini dapat dilihat dengan jelas dari jauh termasuk di kepulauan Indonesia di seberang selat.

Rapid (Refinery and Petrochemical Integrated Development) yang menghasilkan 300,000 barel sehari (bpd) akan menjadi arus perdana pada hujung bulan Mei. Ia akan menjual bahan bakar kepada Indonesia, yang turut mempunyai syarikat minyak sendiri, Pertamina.

Kedua-duanya adalah syarikat minyak milik negara yang menguasai sektor tenaga di negara mereka sendiri. Tetapi nasib Petronas dan Pertamina jauh berbeza kerana Malaysia membenarkan Petronas untuk berkembang sendiri, sementara Pertamina dipenuhi oleh campur tangan kerajaan Indonesia dan menanggung beban program subsidi.

“Banyak orang melihat Petronas dan Pertamina sebagai syarikat yang sama. Tetapi itu tidak benar. Petronas adalah syarikat komersil, hampir seperti sebuah syarikat minyak bebas manakala Pertamina didorong lebih banyak oleh dasar dan agenda kerajaan, sebuah syarikat minyak negara,” kata Andrew Harwood, pengarah penyelidik untuk minyak dan gas di Asia / Pasifik di konsultasi tenaga Wood Mackenzie .

Bagi Petronas, Rapid menandakan pencapaian penting kerana ia mempersiapkan masa depan dengan pengeluaran minyak mentah yang lebih rendah ketika permintaan bahan bakar yang tinggi di rantau ini.

Rapid, dibina dengan kerjasama Saudi Aramco, dengan kos kira-kira  RM61.3 bilion dan merupakan salah satu pelaburan terbesar di Petronas. Ia adalah sebahagian daripada Kompleks Bersepadu Pengerang (PIC) yang lebih besar yang dibangunkan oleh lebih daripada 50,000 pekerja dengan anggaran kos lebih daripada  RM100 bilion.

Petronas memaklumkan bahawa “Rapid akan meletakkan Malaysia sebagai sumber ketika keperluan yang semakin meningkat bagi produk tenaga dan petrokimia di Asia dalam tempoh 20 tahun ke depan … mendorong negara kita menjadi sempadan teknologi dan ekonomi baru pembangunan. “

Seperti Malaysia, Indonesia juga sedang berusaha untuk mengekalkan pengeluaran minyak ketika permintaan bahan api domestik meningkat.

Indonesia yang dulunya ahli Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (Opec), telah menyaksikan keluaran minyak mentah merosot dari 1.6 juta bpd pada awal tahun 1990 hingga ke bawah 1 juta bpd.

Ia kini pengimport bahan api terbesar di Asia Tenggara, mengimport lebih dari 400,000 tong sehari tahun lepas, dengan kos sekitar US$10 bilion (RM40.9 bilion) setahun pada harga semasa.

PELABURAN PERTAMINA LEBIH KECIL

Namun, kali terakhir Indonesia membina kilang penapisan minyak utama adalah sekitar 25 tahun yang lalu.

Pelan Induk Pembangunan Penapisan (RDMP), yang dilancarkan pada tahun 2014 untuk menggandakan pengeluaran penapisan kepada lebih daripada 2 juta tong sehari dalam tempoh satu dekad, disahkan minggu lalu oleh ketua eksekutif Pertamina, Nicke Widyawati.

“Bermula dari 2021, kami akan melabur sekitar US$7 bilion (RM28.6 bilion) setahun kerana kilang-kilang (pembangunan) ini sedang berjalan,” kata Widyawati.

Tetapi banyak projek penapisan di Indonesia telah mengalami kelewatan, seperti penangguhan penambahbaikan kilang di wilayah Jawa tengah, Cilacap dari 348,000 hingga 400,000 bpd. Ia dijadulakan siap pada 2021 tetapi ditangguhkan ke 2023.

Fajar Harry Sampurno, timbalan menteri bagi perusahaan negara, berkata kelewatan Cilacap adalah kerana tanah untuk tapak itu belum diperoleh.

Saudi Aramco juga telah menyatakan minat terhadap Cilacap, tetapi Sampurno berkata “Aramco masih menunggu” untuk melabur kerana mahu hak tanah diselesaikan terlebih dahulu.

Sampurno berkata penangguhan itu menyebabkan Pertamina “kerugian besar.”

Tetapi Pertamina sendiri tidak melabur cukup. Syarikat itu berkata sasaran perbelanjaan modalnya ialah US$4.2 bilion (RM17.2 bilion) kepada US$4.5 bilion (RM18.4 bilion) tahun ini, menurun dari sasaran awal sebanyak US$ 5.5 bilion (RM22.5 bilion).

Sebaliknya, Petronas menaikkan pelaburannya sebanyak RM10 bilion ringgit kepada RM55 bilion pada 2018, dan perbelanjaan dijangka meningkat semula tahun ini.

Apabila Rapid selesai, Petronas kemungkinan akan mula mencari projek pembangunan besar seterusnya, mungkin sebagai pelaburan ke dalam pengeluaran luar negara atau bahkan dalam bentuk pengambilalihan korporat, kata Harwood dari Wood Mackenzie.

TIDAK MUNGKIN MENJADI PENGEKSPORT

Konsultasi itu menganggarkan Petronas, yang telah melabur jauh lebih banyak daripada Indonesia dalam penerokaan dan pengambilalihan, akan menghasilkan 1.6 juta barel minyak sehari pada tahun ini, yang merupakan unit untuk menggambarkan pengeluaran minyak dan gas bersama, berbanding 0.8 juta barel minyak yang sama oleh Pertamina.

Sampurno memberitahu Reuters bahawa “tidak mungkin” Indonesia boleh menjadi pengeksport minyak bersih lagi.

Beliau berkata Pertamina perlu mengembangkan kapasiti penapisan untuk memenuhi permintaan yang semakin pesat dan meniru Petronas.

Tetapi Pertamina yang digambarkan oleh kerajaan sebagai “agen pembangunan”, sedang berusaha untuk mengekalkan perbelanjaan yang diperlukan untuk membiayai pengeluaran minyak dan gas dan membina infrastruktur untuk memenuhi peningkatan penggunaan bahan bakar domestik.

Ia juga perlu membayar bagi subsidi minyak Indonesia. Agensi penarafan Standard & Poor mengatakan bayaran terbabit menyebabkan Pertamina rugi US$1.5 bilion sehingga US$2 bilion (RM6.13 bilion – RM8.18 bilion) dalam tahun lepas.

Walaupun Malaysia juga memberi subsidi bahan bakar, kos itu ditanggung oleh kerajaan dan bukan Petronas.

Keuntungan Pertamina berada di bawah 5 trilion rupiah (RM1.42 bilion), terendah dalam tempoh satu dekad, pada separuh pertama 2018. Keputusan penuh 2018 masih belum diumumkan.

Sebaliknya, Petronas mencapai keuntungan RM26.6 bilion pada masa itu, data syarikat menunjukkan.

ERA JOKOWI PERTAMINA BERHASIL MENGEMBALIKAN HAK MINYAK KEPADA INDONESIA

Mendekati pilihan raya Presiden Indonesia yang baharu, sangat banyak pandangan-pandangan orang asing dan pihak lawan tentang pendirian kerajaan Indonesia tentang Pertamina.

Walhal, sepanjang pemerintahan di Presiden Indonesia yang juga dikenali sebagai Jokowi ini, Pertamina sudah pun mendapatkan kembali hak mereka dari negara asing yang mana semasa kempen pilihan rayanya banyak yang mengeluarkan fitnah terhadap dirinya yang dikatakan memberi projek kepada syarikat luar Indonesia.

“Jokowi tidak pernah menjanjikan akan menjadikan Pertamina mengalahkan Petronas. Beliau hanya menekankan akan Pertamina setanding dengan Petronas yang mana Petronias berkuasa terhadap 60% ladang minyak di Malaysia dan menjadi tuan di negri-nya sendiri,” ujar Anggota Komisi VI DPR, Inas Nasrullah Zubir seperti yang dilaporkan di Tempo.co.

Malah blok Mahakam, salah satu tempat penghasilan minyak dan gas di Indonesia yang dahulunya dimiliki Perancis dan Jepun sudah dimiliki 100% Pertamina. Manakala blok Rokan yang dikelolakan oleh Chevron yang berasal dari Amerika sudah juga diambil alih sepenuhnya oleh Pertamina 100%.

Chevron di Indonesia sebenarnya telah menguasai 54% pengeluaran miinyak mentah Indonesia dan merupakan “pemegang saham majoriti” minyak mentah negara itu.

Namun pemerintahan Jokowi dengan cepat meningkatkan peratusan saham milik Pertamina dengan peningkatan dari 20% menjadi 36% dengan memberikan 10 blok kepada Pertamina menerusi Kementerian Energi dan Sumber Daya Mineral (ESDM).

Dengan penambahan hak milik blok Rokan kembali kepada Pertamina sehingga 20 tahun yang akan datang, kini Pertamina boleh bangga dengan pemilikan saham majoriti seperti yang dilaporkan CNBCIndonesia.

SANDIWARA POLITIK?

Ketika Presiden Joko Widodo mengadakan pemilihan semula presiden tahun ini, subsidi minyak Indonesia pastinya akan dilanjutkan lapor Reuters.

Ketua Eksekutif Pertamina, Widyawati, telah memberikan pandangannya tentang subsidi minyak bahawa “Peraturannya jelas, campur tangan kerajaan adalah perlu.”

Bagaimanapun, menurut sebuah rencana di TheStar, jika pembangkang (lawan Jokowi untuk Pilpres 2019) menang, perubahan akan berlaku.

“Jika kita membebaskan Pertamina dari campur tangan politik, saya yakin keuntungannya akan kembali,” kata calon pembangkang naib presiden Sandiaga Uno kepada Reuters.

Wood Mackenzie menganggarkan Pertamina perlu meningkatkan perbelanjaan kepada US$6 bilion (RM24.5 bilion) pada tahun 2022, daripada hanya lebih US$4 bilion (RM16.4 bilion) tahun lepas, hanya untuk mengekalkan pengeluaran. Rancangan penapisan dan servis kilang Pertamina memerlukan satu lagi US$23 bilion (RM90.4 bilion) hingga 2025.

“Indonesia dan Pertamina dapat memanfaatkan penemuan yang dibuat minggu lalu oleh Repsol, yang akan menarik perhatian para penjelajah. Sekiranya mereka dapat menarik minat ini, Pertamina mungkin berpeluang mencari perkongsian tambahan,” kata Max Petrov, penganalisis korporat senior di konsultasi itu.

Satu konsortium yang diketuai oleh Repsol Sepanyol pada minggu lalu mengumumkan bahawa mereka menemui sumber gas baru di Sumatera Selatan di Indonesia, yang dikatakan Repsol adalah antara 10 penemuan terbesar yang dibuat di dunia sepanjang tahun lalu.

Show More

Related Articles

Back to top button