Isu SemasaTempatan

Orang Melayu, India Didiskriminasi Dalam Sektor Kerja Swasta?

Satu tinjauan oleh sebuah badan pemikir telah menemui bahawa orang Melayu dan India yang mencari kerja cenderung menghadapi diskriminasi di sektor swasta berbanding dengan orang Cina.

Kaji selidik yang dijalankan oleh Pusat Pengajian Tadbir dan Pengajian Politik (Cent-GPS) mendapati bahawa calon lelaki dan perempuan dari bangsa Cina mendapat lebih banyak panggilan balik daripada majikan berbanding calon berbangsa Melayu dan India.

Pusat ini menjalankan kajian eksperimental, di mana ia menghantar 3,829 permohonan pekerjaan kepada lebih dari 500 pembukaan kerja.

Bagi setiap kekosongan jawatan, ia menghantar tujuh permohonan daripada tiga kumpulan etnik utama, yang terdiri daripada lelaki dan perempuan.

Menurut Penyelidik kanan Cent-GPS, Zaidel Baharuddin, resume calon menyatakan ijazah, CGPA, graduasi, latihan industri dan kemahiran berkomunikasi yang setara untuk semua calon.

“Keputusannya adalah tragis. Kedua-dua calon lelaki dan perempuan Cina kami mendapat lebih banyak panggilan balik berbanding jumlah panggilan balik calon Melayu dan India yang digabung,” katanya pada taklimat media.

Daripada 500 pekerjaan yang dimohon, Nicola, seorang wanita Cina, menerima 240 panggilan balik, manakala Gabriel Liew, seorang lelaki Cina, menerima 179 panggilan balik.

Saadiq, seorang lelaki Melayu, dan Thivakar, lelaki India, ketinggalan jauh di belakang dengan hanya mendapat 42 dan 20 panggilan balik.

“Ini menunjukkan bahawa, Nicola hanya perlu memohon dua pekerjaan untuk mendapatkan satu panggilan balik.

“Bagi Nur Sakinah, wanita Melayu yang bertudung, dia perlu memohon 13 pekerjaan untuk mendapatkan panggilan balik.

“Lebih teruk lagi, Thivakar, calon lelaki India, perlu memohon 27 pekerjaan untuk mendapatkan satu panggilan balik untuk temuduga,” katanya.

Zaidel berkata semua tujuh “calon” yang disenaraikan, menyatakan tahap penguasaan Mandarin sebagai “sederhana” dalam resume mereka, tetapi Nicola dan Gabriel lebih cenderung menerima panggilan balik dari syarikat-syarikat yang mencatatkan kefasihan Mandarin sebagai keperluan.

“Nicola mendapat kadar panggilan balik 55%, sementara Thivakar hanya mendapat 9%.

“Ia menunjukkan bahawa keperluan menguasai bahasa Mandarin hanya sebagai helah untuk menggaji calon Cina,” katanya.

Satu lagi ujian yang dijalankan mendapati seorang gadis Melayu tanpa tudung akan mendapat panggilan balik berbanding seorang gadis Melayu yang memakai tudung.

Zulaikha, seorang gadis yang tidak memakai hijab memperoleh kadar panggilan balik sebanyak 13%, manakala Nur Sakinah memperoleh kadar panggilan balik yang lebih rendah pada 9.14%.

Show More

Related Articles

Back to top button