MalaysiaPolitik

UMNO, PAS Kini “Berkahwin” Secara Rasmi

Umno dan PAS secara rasmi mengumumkan kerjasama politik mereka selepas rundingan formal pertama antara kedua-dua pihak semalam (5 Mac).

Timbalan Presiden Umno Datuk Seri Mohamad Hasan berkata kedua-dua pihak telah “berkahwin” dan akan bekerja di platform politik tanpa syarat, terutamanya dalam pilihan raya kecil demi kepentingan menyatukan umat Islam dan orang Melayu.

Beliau berkata akan ada jawatankuasa utama dan blok pembangkang di Parlimen, tetapi Umno dan Pas tidak akan membentuk satu gabungan.

“Jawatankuasa utama ini akan dipengerusikan oleh saya dan Timbalan Presiden PAS. Akan ada jawatankuasa teknikal yang dipengerusikan oleh dua naib presiden parti, iaitu Datuk Seri Khaled Nordin dari Umno dan Idris Ahmad dari Pas.

“Jawatankuasa ini akan memformalkan kerjasama kami,” katanya, sambil menambah bahawa jawatankuasa ini akan menyusun rangka kerja untuk kerjasama masa depan antara kedua-dua pihak.

Mohamad juga berkata kerjasama itu akan membolehkan PAS dan Umno menjadi blok pembangkang yang berkesan di Parlimen yang akan bertindak sebagai semak dan imbang kepada kerajaan.

“Kami juga akan menjadi pembangkang yang akan membahaskan mengenai sebarang isu, dan kami akan memberi sokongan kepada perkara-perkara yang akan memberi manfaat kepada rakyat dan negara. Kami tidak akan bersetuju dengan apa-apa yang tidak mendatangkan kebaikan kepada rakyat dan negara,” katanya.

“Umno dan PAS telah bersetuju bahawa ini adalah satu bentuk kerjasama, menghormati antara satu sama lain, dan mencari titik persamaan antara kedua-dua pihak demi kesatuan umat Islam (ummah).

“Agenda kami bukanlah untuk mewujudkan pakatan Melayu dan meminggirkan orang bukan Melayu tetapi kami mahu menyatukan umat Islam dan bumiputera tanpa mengetepikan kaum dan agama lain.

“Kami ‘bertukar cincin’ di Sungai Kandis, telah ‘bertunang’ di Seri Setia dan kemudian kami memutuskan kami mahu ‘berkahwin’ dan ini adalah upacara rasmi dan sekarang kami bersanding di atas pelamin,” kata Mohamad.

Beliau berkata PAS dan Umno akan mengadakan pameran bergerak di seluruh negara untuk menerangkan kerjasama rasmi antara kedua-dua pihak kepada akar umbi.

Beliau turut menolak dakwaan yang mengatakan bahawa akan ada logo bersama antara Umno dan PAS.

Bulan lepas, presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata kerjasama antara Umno dan PAS bukan gimik politik tetapi kerjasama yang tulus demi Islam, orang Melayu dan negara.

Selepas Barisan menang di Cameron Highlands dan Semenyih, Umno dan PAS telah membuat kesimpulan bahawa bekerjasama boleh membuahkan hasil untuk mengalahkan pakatan kerajaan.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button