MalaysiaPolitik

3 Faktor Ini Menjadi Punca Mengapa PH Tewas di Semenyih

Barisan Nasional (BN) secara tidak disangka merampas Semenyih dari Pakatan Harapan (PH), walaupun PH kini adalah kerajaan persekutuan dan telah mentadbir Selangor selama lebih satu dekad – PH tewas.

Pilihan raya kecil Semenyih ialah ujian pertama Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) selepas pilihan raya umum ke-14; satu petunjuk tentang berapa banyak sokongan orang Melayu terhadap parti itu.

Tetapi calon BN, Zakaria Hanafi menewaskan calon PH, Muhammad Aiman ​​Zainali dengan majoriti 1,914 undi. Semenyih mempunyai jumlah pengundi yang baik pada kira-kira 73 peratus, iaitu yang tertinggi dalam semua pilihan raya kecil sejak pilihan raya umum 9 Mei.

Pada pilihan raya umum ke-14, PPBM telah memenangi kerusi negeri Selangor dengan majoriti hampir 9,000 undi dalam pertandingan yang melibatkan kedua-dua PAS dan BN. Menggabungkan kedua-dua bahagian undi PAS dan BN kemudiannya akan menghasilkan kira-kira 2,000 undi yang kurang untuk PPBM.

Jadi apa yang berlaku? Ini adalah tiga sebab mengapa penganalisis politik percaya PH tewas di Semenyih, kekalahan pilihan raya kedua sejak pilihan raya umum ke-14.

Kerjasama Umno-Pas untuk Melayu-Muslim

Gabungan Umno dan PAS dalam mengetengahkan kepentingan Melayu-Muslim, yang mendapat daya tarikan pada pilihan raya kecil Cameron Highlands sebelum ini, telah diteruskan di kawasan pilihan raya Semenyih yang terdiri daripada 68 peratus pengundi Melayu.

Dengan PAS kini memberi sokongan kepada Umno, nampaknya pemeliharaan agama dan kaum akan menjadi naratif dalam beberapa bulan akan datang.

Pengarah Bebas Merdeka Centre, Ibrahim Suffian berkata kemenangan BN akan terus mengukuhkan politik identiti kedua-dua pihak.

“Semua serangan oleh beberapa pemimpin PH terhadap PAS mengenai tuduhan menerima wang Umno mungkin akan menimbulkan kemarahan rakyat dan akan memberi sokongan kepada penyokong PAS, dan bukannya menolak mereka.

“PH perlu ambil perhatian bahawa selama beberapa dekad BN telah menyerang PAS, sokongan untuk para pemimpinnya tidak pernah berkurang tetapi sebaliknya menjadikannya lebih kuat,” katanya.

Dengan PAS sudah mengumumkan keputusannya untuk melangkaui pilihan raya kecil Rantau akan datang, yang mana penyandangnya ialah presiden Umno Datuk Seri Mohamad Hasan, Ibrahim berkata kemungkinan besar pakatan Umno-PAS akan berlaku lagi.

Janji manifesto yang tidak dipenuhi

Kemenangan BN adalah satu petanda jelas bahawa orang ramai telah bosan dengan kesulitan PH dalam menyampaikan manifesto pilihan raya mereka.

“Pengundi tidak mahu permainan menyalahkan Datuk Seri Najib Razak dan BN diteruskan, tetapi mereka mahu melihat rancangan dan tindakan konkrit untuk menangani isu-isu seperti kos sara hidup,” kata Ibrahim.

Kempen PH telah berulang kali menyerang mantan perdana menteri itu yang turut berkempen untuk BN di Semenyih dengan memanfaatkan penularan istilah “Bossku”.

Profesor Universiti Kebangsaan Malaysia, Kartini Aboo Talib Khalid menyuarakan kepercayaan bahawa kemenangan BN adalah kerana kegagalan PH untuk menyampaikan janji-janji mereka.

“Pengundi semakin bosan dengan kerajaan baru PH yang masih belum menyampaikan janji dan beberapa komen dari Tun M sendiri menunjukkan bahawa kerajaan masih belum stabil,” katanya merujuk kepada Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Calon yang lemah

Kartini menegaskan bahawa kemenangan BN di Semenyih dikaitkan dengan kredibiliti Zakaria.

“Pertama dan terpenting, Zakaria adalah aktivis dan terkenal di kalangan pengundi di Semenyih,” katanya.

Walaupun Muhammad Aiman, 30, juga seorang warga tempatan, beliau secara luas dilihat sebagai “janggal” dan tidak mempunyai kepetahan seorang wakil rakyat.

Kekurangan Muhammad Aiman ​​juga diakui oleh presiden PPBM, Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang mengatakan persembahan lelaki muda itu tidak seharusnya menjadi petunjuk prestasinya.

Awalnya dalam jejak kempen, Muhammad Aiman ​​mendapati sukar untuk mendekati pengundi kerana jarang dilihat ramai orang sebelum pengumuman pencalonannya.

Zakaria, yang juga bekas pengerusi kekal cawangan Umno Kampung Sesapan Kelubi, dilihat sebagai calon kuat parti.

Sebagai bekas ketua cabang parti, Zakaria memiliki sokongan akar umbi yang diperlukan untuk menyokongnya dan mendapati ia mudah untuk berkempen di antara mereka yang sudah biasa dengannya.

Keupayaan Zakaria untuk berkomunikasi secara berkesan juga dilihat sebagai sifat yang perlu bagi seseorang yang dikehendaki menyampaikan kebimbangan rakyat.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button