Isu SemasaTempatan

Mengapa Perlu Vaksin Kanak-Kanak?

Pada 21 Februari 2019, kita dikejutkan dengan kematian seorang kanak-kanak lelaki berusia dua tahun di Johor Bahru. Kanak-kanak itu dipercayai tidak divaksin sejak lahir dan meninggal dunia kerana difteria teruk dengan kegagalan multiorgan.

Berikutan kes itu, lima kanak-kanak lain di Johor Bahru telah dikenalpasti menghidap difteria, dengan salah seorang daripada mereka adalah kakak kanak-kanak lelaki itu. Semua mangsa adalah di bawah umur empat tahun dan pernah menyentuh kanak-kanak lelaki berusia dua tahun itu. Tragedi sedemikian boleh dihalang jika ibu bapa kanak-kanak malang itu memberi vaksin kepadanya.

Peningkatan pergerakan anti-vaksinasi di Malaysia semakin buruk dan ia mempengaruhi masa depan anak-anak kecil. Jika tiada apa-apa yang dilakukan, kita boleh melihat sebuah negara yang dilanda campak, cacar air, rubella, meningitis, hepatitis dan banyak lagi penyakit.

MENGAPA VAKSIN?

Pada asasnya, kita semua terdedah kepada serangan virus, bakteria dan parasit. Badan manusia dicipta dengan keupayaan menangkis serangan ini dengan sistem imun kita. Walau bagaimanapun, kita tidak dilahirkan dengan tahap perlindungan ini dan ia perlu dibangunkan.

Menurut Malay Mail, imuniti badan dibahagikan kepada dua kategori: semulajadi dan diperoleh. Imuniti semulajadi tubuh wujud sejak manusia lahir. Ini termasuk kulit anda, membran mukus dan pembunuh semulajadi. Fikirkannya sebagai sistem pertahanan awal dan sistem antivirus umum.

Imuniti yang diperoleh pula berkembang sepanjang hayat anda. Ia menyesuaikan diri dan bertindak balas terhadap bahan asing yang tidak dapat dihapuskan oleh imuniti semulajadi. Ia menggunakan penargetan khusus dan mengingati bagaimana untuk memusnahkan atau menghapuskan patogen yang menyerang. Ini membantu menghalang mereka pada masa akan datang.

Antibodi memainkan peranan besar dalam menghapuskan patogen ini. Mereka sama ada boleh dibangunkan sebagai tindak balas kepada ancaman atau diterima daripada sumber luaran. Secara semulajadi, antibodi ini boleh dikembangkan oleh sistem imun sebagai tindak balas kepada ancaman, atau diterima daripada ibu melalui penyusuan.

Antibodi ini juga boleh dihasilkan secara buatan sebagai tindak balas terhadap vaksinasi, dan juga boleh diperkenalkan ke dalam tubuh menggunakan ubat-ubatan. Jelas sekali, sistem imun kita berbeza antara satu sama lain. Sesetengah orang mungkin mempunyai imuniti yang lemah berbanding dengan yang lain. Itulah sebabnya vaksinasi membantu memelihara bukan sahaja individu, tetapi orang lain di sekitar individu itu.

ALASAN TIDAK MUNASABAH

Kebangkitan golongan anti-vaksin bukanlah satu kes terpencil di Malaysia sahaja. Ia adalah pandemik yang kini melanda negara-negara di seluruh dunia. Baru-baru ini, seorang kanak-kanak Perancis yang tidak divaksin mewujudkan semula kes campak di Costa Rica yang telah bebas campak sejak 2014.

Di Madagascar, 926 orang telah meninggal akibat campak, penyakit yang dapat dicegah sepenuhnya melalui vaksinasi. Wabak campak di Madagascar bermula pada bulan Oktober 2018, dan jumlah kes yang mengejutkan telah meningkat kepada 68,912.

Di Amerika Syarikat, terdapat kebimbangan tentang vaksin menyebabkan autisme. Ini berasal dari kertas yang diterbitkan oleh Andrew Wakefield pada tahun 1998, menghubungkan vaksin MMR kepada autisme.

Wakefield kemudian didapati bersalah memalsukan fakta untuk kajiannya. Tetapi ia sudah terlambat kerana kajiannya telah tersebar. Sejak itu, saintis dan organisasi di seluruh dunia menghabiskan banyak masa dan wang membetulkan hasil kajian Wakefield.

Di Malaysia, kebimbangan meluas melibatkan status halal vaksin. Lebih separuh daripada kes di mana ibu bapa menolak vaksinasi di Malaysia antara tahun 2013 dan 2016 datang dari negeri Kelantan, Terengganu, Kedah, dan Pahang.

Sesetengah rakyat Malaysia percaya bahawa vaksin tercemar dengan DNA babi yang menjadikannya haram untuk digunakan. Menurut Muzakarah Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan, vaksinasi adalah dibenarkan.

Baru-baru ini, Menteri Hal Ehwal Agama Malaysia, Datuk Seri Mujahid Yusof juga menyatakan bahawa semua vaksin yang dikeluarkan di Malaysia adalah halal dan diluluskan secara perubatan.

LANGKAH SETERUSNYA

Pada ketika ini, kredibiliti saintifik vaksin tidak seharusnya menjadi perbahasan. Apabila nyawa beribu-ribu, bahkan berjuta-juta dipertaruhkan, sains yang betul tidak boleh diabaikan. Kementerian Kesihatan patut dipuji kerana mengambil serius perkara ini dan mencadangkan untuk mewajibkan vaksinasi imunisasi.

Walaupun butiran pelaksanaan masih dalam perbincangan, ia adalah suatu idea yang baik untuk mengikuti jejak langkah Australia. Dasar “Tiada Suntikan, Tiada Bayaran” oleh kerajaan Australia membatalkan pembayaran kebajikan untuk ibu bapa yang menolak vaksinasi. Australia juga mengharamkan kanak-kanak yang tidak divaksin dari sekolah dan pusat penjagaan kanak-kanak semasa wabak penyakit.

Malaysia juga harus mengamalkan penyebaran maklumat yang lebih ketat mengenai imunisasi, dan mungkin orang ramai boleh mula melaporkan kumpulan yang menghasut sentimen anti-vaksinasi terutama pada platform media sosial seperti Facebook, Twitter dan WhatsApp.

Show More

Related Articles

Back to top button