AntarabangsaIsu Semasa

AS Tawar Ganjaran $1 Juta Untuk Anak Osama Bin Laden

Amerika Syarikat telah memperhebatkan pencarian Hamza bin Laden, anak bekas pemimpin Al-Qaeda, Osama bin Laden yang terbunuh semasa misi rahsia oleh pasukan petugas khusus AS di Abbottabad, Pakistan pada tahun 2011.

Penolong Setiausaha bagi Keselamatan Diplomatik AS, Michael T. Evanoff, dan Duta Besar dan Penyelaras untuk Anti Keganasan, Nathan A. Sales memberi taklimat kepada wartawan di Pusat Akhbar Luar Negeri Jabatan Negara.

“Hari ini program Rewards for Justice (Ganjaran untuk Keadilan) dari Jabatan Negara AS menawarkan ganjaran sehingga US$1 juta (RM4.07 juta) untuk maklumat yang membawa kepada identifikasi atau lokasi keberadaan di mana-mana negara pemimpin Al-Qaeda Hamza bin Laden … yang muncul sebagai pemimpin AQ,” kata Evanoff.

Beliau berkata surat itu, yang dilaporkan ditulis oleh Osama dan dirampas di Abbottabad di mana dia dibunuh oleh anggota perkhidmatan AS, menunjukkan bahawa Osama mempersiapkan Hamza untuk menggantikannya sebagai pemimpin di Al-Qaeda.

“Sejak Ogos 2015, Hamza telah mengeluarkan mesej audio dan video di internet yang memanggil pengikutnya untuk melancarkan serangan terhadap Amerika Syarikat dan sekutu Baratnya, dan dia telah mengancam serangan terhadap Amerika Syarikat sebagai balas dendam untuk pembunuhan bapanya pada Mei 2011,” kata Evanoff.

Jabatan Negara telah menetapkan Hamza bin Laden pada 5 Januari 2017 sebagai pengganas global yang ditetapkan secara khusus menurut Perintah Eksekutif 13224.

“Pengumuman hari ini menunjukkan keadilan Amerika Syarikat untuk menggunakan semua alat yang ada untuk menentang keganasan dan memastikan Al-Qaeda dan para pemimpinnya bertanggungjawab atas tindakan mereka,” kata Evanoff.

Program Ganjaran untuk Keadilan, yang direka sebagai alat dalam memerangi keganasan antarabangsa, telah membayar lebih dari AS$150 juta kepada lebih daripada 100 individu yang memberikan maklumat untuk membantu membawa pengganas ke pengadilan.

“Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, perhatian dunia telah memberi beralih kepada ancaman ISIS (Daesh).

“Al-Qaeda, dalam tempoh ini, telah agak tenang, tetapi itu tidak bermakna mereka menyerah. Jangan buat kesilapan, Al-Qaeda mengekalkan keupayaan dan niat untuk menyerang kami,” kata Sales.

Serangan terburuk Al-Qaeda adalah pada 11 September 2001 ketika 19 anggotanya merampas dan merempuh empat jet komersial AS – dua ke World Trade Center di New York City, satu ke Pentagon, dan yang terakhir ke lapangan di Pennsylvania – membunuh hampir 3,000 orang awam dan warga asing, polis, dan responden pertama.

Show More

Related Articles

Back to top button