AntarabangsaIsu Semasa

Singapura Beli Jet Pejuang F-35 Dari AS

Singapura akan berusaha untuk membeli empat pesawat F-35 Joint Strike Fighter (JSF) Amerika Syarikat untuk permulaan, dengan pilihan untuk membeli lapan lagi, sebagai sebahagian daripada usaha untuk membina Angkatan Bersenjata Singapura generasi akan datang, kata Menteri Pertahanan Ng Eng Hen pada hari Jumaat (1 Mac).

Negara yang mempunyai salah satu daripada sistem ketenteraan yang paling lengkap di Asia, mengumumkan pada bulan Januari ia telah memilih jet Lockheed Martin berbanding saingan dari Eropah dan China, dan merancang untuk membeli terlebih dahulu dalam jumlah kecil sebelum membuat keputusan untuk sebuah armada penuh.

Dalam ucapannya semasa perbahasan mengenai belanjawan kementeriannya, Dr Ng berkata Kementerian Pertahanan akan mengeluarkan surat permintaan ke Amerika Syarikat untuk pengambilalihan awal empat F-35, dengan pilihan lapan berikutnya jika Singapura memutuskan untuk meneruskan pembelian.

Seperti yang dikehendaki oleh undang-undang AS untuk penjualan ketenteraan asing, Kongres AS mesti meluluskan penjualan F-35, kata Dr Ng, sambil menambah bahawa Singapura mempunyai sokongan kedua-dua Pentadbiran AS dan Jabatan Pertahanan untuk pembelian yang dicadangkan.

Ng menyebut bagaimana Presiden AS Donald Trump menulis surat kepada Perdana Menteri Lee Hsien Loong bulan lalu dan menyambut baik rancangan Singapura untuk memperoleh F-35, salah satu pesawat tempur paling maju yang pernah dibina.

“Semasa pertemuan saya dengan Pemangku Setiausaha Pertahanan, Patrick Shanahan di Persidangan Keselamatan Munich dua minggu yang lalu, beliau juga mengatakan bahawa AS sangat menghargai keputusan Singapura,” kata Dr Ng.

Beliau menambah bahawa harga unit F-35 JSF telah jatuh dan pesawat itu menerima tempahan dari AS dan 10 negara lain, termasuk Britain, Itali, Jepun dan Korea Selatan.

Harga unit semasa F-35 antara US$90 juta hingga US$115 juta, yang mana setanding dengan apa yang dibayar oleh Singapura untuk F-15SGs.

Singapura selama beberapa tahun telah menilai jet pejuang mana yang sepatutnya menggantikan armada F-16, yang akan dikeluarkan dari perkhidmatan sekitar satu dekad lagi.

F-35 adalah pesawat supersonik yang mempunyai mod senyap yang canggih sehingga membolehkan juruterbang mengelakkan pengesanan oleh radar, menurut Lockheed Martin.

Keupayaan peperangan elektroniknya membolehkan juruterbang mencari dan mengesan pasukan musuh, menggodam radar dan mengganggu serangan.

Tentera Singapura juga mempunyai jet pejuang F-15, helikopter Apache dan kapal selam dalam senjata ketenteraan mereka.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close