MalaysiaPolitik

Calon Atau Parti: Faktor Pilihan Pengundi di Semenyih

Salah satu perkara yang sering dikemukakan oleh pemimpin politik dalam pilihan raya kecil di Semenyih adalah sama ada untuk memilih calon yang mempunyai hubungan dengan parti pemerintah, atau calon dari pembangkang yang lantang bersuara.

Memandangkan secara umum menerima bahawa PRK Semenyih adalah pertarungan sengit antara Pakatan Harapan dan Barisan Nasional, perdebatan tentang calon mana yang dapat berkhidmat dengan lebih baik di Semenyih berterusan.

Isu-isu yang memberi kesan kepada penduduk tempatan termasuklah kesesakan lalu lintas, kemudahan perubatan yang tidak mencukupi, kos sara hidup, banjir kilat dan sistem pengumpulan sampah yang tidak teratur. Isu-isu ini telah menguasai perbincangan kedai kopi dan perbualan seharian pengundi.

“Sekiranya saya memilih seseorang dari parti pemerintah, wakil rakyat mungkin mempunyai hubungan yang lebih baik dengan kerajaan negeri dari segi mendapatkan bantuan dan perkhidmatan untuk kita.

“Tetapi terdapat risiko penduduk akan dilupakan. Banyak isu tempatan belum dapat diselesaikan sejak BN hilang kuasa daripada pentadbiran negeri,” kata pesara Ho Chee Siong, 57.

Ho mewakili satu segmen pengundi atas pagar, yang mana corak mengundi ditentukan oleh manifesto dan strategi calon untuk meyakinkan pengundi.

Ada yang percaya bahawa tanpa menghiraukan parti politik, keinginan politik yang kuat adalah sifat yang paling penting dalam seseorang calon.

“Rekod prestasi penting, tetapi begitu juga calon yang kuat.

“Ini bermakna calon itu mesti mempunyai keyakinan yang kuat dan kehendak politik yang tinggi. Kami tidak memerlukan orang yang hanya dicalonkan,” kata pengendali gerai, Ali Abdul, 45.

Dengan ciri-ciri yang dinyatakan, bagaimanakah setiap calon menarik perhatian pengundi dalam di Semenyih?

Sejak beberapa hari yang lepas, Muhammad Aiman ​​Zainali dari PH dan Zakaria Hanafi dari BN telah membuat langkah dalam usaha berkempen mereka.

Aiman, yang pertama kali bergiat dalam politik telah dikritik kerana sikap “pendiam” tetapi kelihatan lebih yakin di hadapan orang ramai dan media.

Walaupun bukan ahli politik yang berpengalaman, Aiman, 30, kini lebih yakin menjawab soalan yang sukar dari wartawan semasa sesi wawancara.

“Saya tidak gentar dengan apa yang dikatakan oleh netizen mengenai saya,” kata Aiman.

Aiman juga turut mendapat ‘kelulusan’ dari pengundi veteran.

“Saya suka dia. Dia suka tersenyum. Dia memperkenalkan dirinya dan tersenyum. Saya rasa dia hanya bercakap apabila perlu. Saya harap dia dapat berbuat lebih banyak jika dia dipilih,” kata Ahmad Kasmani, 75.

Bagi Zakaria, beliau percaya bahawa BN semakin mendapat perhatian di kalangan pengundi muda tidak seperti semasa berlangsungnya Pilihan Raya Umum Ke-14.

“Pada masa itu, mereka berpaling dari kami atau enggan berjabat tangan. Tetapi sekarang mereka teruja untuk berjumpa dengan wakil dari BN. Ia menunjukkan bahawa kita sedang mendapat daya tarikan,” kata Zakaria di pusat arahan BN baru-baru ini.

Ada kebenaran kepada testimoni Zakaria kerana beberapa orang belia ketika ditemui di kampung, menggambarkan calon BN itu sebagai “tokoh ayah”.

“Saya tidak pernah jumpa Zakaria. Tetapi apabila bercakap, beliau mengingatkan saya tentang ayah saya. Dia kelihatan seperti orang yang anda boleh bercerita tentang masalah anda,” kata pekerja kilang Jihan Mohamad, 25.

Ia terlalu awal untuk mengukur kadar sokongan untuk setiap calon kerana dinamik pola mengundi tidak boleh diukur berdasarkan sokongan ketika kempen.

Sesetengah pemerhati percaya PH dan BN mempunyai sokongan yang sama tetapi sesetengah percaya bahawa PH mempunyai peluang yang lebih cerah berbanding BN.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker