Gaya HidupKesihatan

Apabila Antibiotik Tidak Lagi Berkesan Melawan Bakteria

Rintangan antimikrobio (AMR) berlaku apabila bakteria mencari cara untuk menahan kesan antibiotik, membolehkan mereka bertahan dan membiak dalam badan.

Akibatnya, rawatan perubatan menjadi tidak berkesan dan jangkitan yang disebabkan oleh “superbug” ini mula menyebar.

AMR kini menjadi masalah besar di seluruh dunia, menyebabkan 700,000 kematian setiap tahun dan dianggarkan mencapai 10 juta menjelang tahun 2050.

Ia mempunyai potensi untuk mempengaruhi sesiapa sahaja, di mana-mana negara, serta industri penjagaan kesihatan, veterinar dan pertanian, menjadikannya salah satu masalah kesihatan awam yang paling kritikal di dunia dan Malaysia tidak terkecuali.

“Kami melihat orang mati setiap hari daripada jangkitan rintangan antibiotik dan itulah fakta. Ia bukan sesuatu yang akan datang tetapi sudah ada di sini, “kata Datuk Dr Christopher Lee, ketua penyakit berjangkit bagi Kementerian Kesihatan dan Hospital Sungai Buloh.

Dr Lee menjelaskan bahawa pada satu-satu masa, di Unit Rawatan Rapi (ICU) hospital di negara ini, sama ada awam atau swasta, akan ada pesakit yang dijangkiti bakteria tahan antibiotik.

Di Malaysia, doktor telah melihat pesakit yang dijangkiti bakteria tahan colistin.

Dr Lee berkata colistin adalah antibiotik “pilihan terakhir” yang digunakan oleh doktor. Tidak ada pilihan lain selepas itu. Tahun lalu, terdapat lima jangkitan dan empat pesakit yang meninggal dunia kerana mereka tidak dapat dirawat.

Sekiranya tiada penyelesaian, kesan-kesan AMR boleh menjadi buruk. Jangkitan dan kecederaan kecil boleh menjadi ancaman nyawa dan jangkitan serius seperti radang paru-paru boleh menjadi mustahil untuk dirawat.

Banyak prosedur perubatan rutin boleh menjadi terlalu berisiko kerana risiko dijangkiti semasa di hospital oleh patogen yang tahan pelbagai ubat.

Salah satu cara untuk memerangi penyalahgunaan antibiotik yang menyumbang kepada masalah ini adalah untuk pesakit mempunyai perbualan dengan doktor mereka mengenai penggunaan antibiotik.

Dr Lee berkata sentiasa bertanya dan menjelaskan sama ada antibiotik benar-benar perlu apabila seseorang itu diberikan ubat.

Dan pesakit tidak digalakkan meminta antibiotik kerana menganggap ia akan membantu proses pemulihan menjadi lebih cepat.

Doktor juga perlu bertanya sama ada antibiotik benar-benar perlu sebelum mereka memberi ubat kepada pesakit dan sama ada pesakit akan benar-benar mendapat manfaat daripadanya.

Dr Lee mengatakan secara amnya, kebanyakan orang mengambil antibiotik untuk jangkitan saluran pernafasan atas tetapi 90 peratus daripada semua sakit tekak disebabkan oleh virus dan bukan bakteria.

Dan kerana antibiotik tidak berkesan terhadap virus, dalam banyak kes mereka digunakan secara tidak perlu.

Perkara yang sama berlaku kepada penyakit seperti selesema atau selesema biasa yang juga merupakan jangkitan virus. Antibiotik akan tidak berkesan dalam merawat keadaan ini.

“Mesej utama adalah untuk menggunakan antibiotik dengan bijak, hanya apabila perlu dan digunakan seperti yang diarahkan oleh doktor.”

Show More

Related Articles

Back to top button