MalaysiaPolitik

PKR Berdiri Teguh Di Belakang Perdana Menteri

PKR menyokong sepenuhnya kepimpinan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan percaya bahawa Presidennya, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan menggantikannya selepas dua tahun, kata Majlis Pimpinan Pusat parti.

Dalam satu kenyataan akhbar, yang dikeluarkan pada hari Ahad (24 Feb) selepas mesyuarat bulanan, majlis itu berkata parti itu komited kepada Pakatan Harapan.

“Kami menekankan bahawa perpaduan dan perkongsian dalam Pakatan mesti dipertahankan. Kami menafikan sekeras-kerasnya fitnah yang cuba menghasut kepimpinan dan melemahkan kerjasama yang kuat di kalangan parti-parti dalam Pakatan.

“Kami berpegang pada perjanjian yang telah dicapai dan diumumkan pada 7 Jan 2018 bahawa Dr Mahathir akan menjadi perdana menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menjadi timbalan perdana menteri dan Anwar mengambil alih sebagai perdana menteri kelapan selepas tempoh dua tahun.

“Pendirian kami mengenai perkara ini tidak berubah,” kata majlis itu dalam kenyataan media.

“PKR terus menekankan bahawa kekuatan parti itu perlu disalurkan ke arah menyokong kerajaan Pakatan untuk mengukuhkan ekonomi dan menyelesaikan masalah rakyat termasuk isu kos sara hidup,” kata majlis itu.

Kenyataan ini adalah sebagai tindak balas kepada dakwaan oleh parti pembangkang PAS bahawa parti-parti Pakatan merancang untuk menggerakkan undi tidak percaya terhadap Dr Mahathir di Parlimen.

Minggu lepas, parti Islam itu mendakwa memberi sokongan kepada Perdana Menteri sekiranya berlaku pengkhianatan dari dalam Pakatan.

Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan berkata parti itu mempunyai “petunjuk” bahawa ada sesuatu yang tidak kena dalam Pakatan, dan ini mendorong kepimpinan PAS untuk membincangkan perkara itu dengan Dr Mahathir semasa mesyuarat minggu lepas.

Perbincangan itu, kata Takiyuddin, menghasilkan draf surat di mana PAS berjanji bahawa 18 Ahli Parlimennya akan menyokong Dr Mahathir sekiranya undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri berlaku di Dewan Rakyat.

Pemimpin-pemimpin Pakatan telah menafikan plot sedemikian dan mengatakan ia adalah taktik pembangkang untuk memecahbelahkan gabungan pemerintah.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker