AntarabangsaIsu Semasa

Teknik Meramal Musim Bunga Sakura di Jepun

Ketika musim bunga semakin hampir di Jepun, peramal cuaca negara matahari terbit itu menghadapi salah satu misi terbesar mereka pada tahun ini: meramalkan waktu bunga sakura mekar.

Musim sakura di Jepun amat dihargai oleh penduduk tempatan dan pelawat. Ramai pelancong merancang perjalanan mereka pada musim ini dan penduduk Jepun memenuhi taman-taman rekreasi untuk menikmati keindahan bermusim itu.

“Orang ramai lebih memperhatikan musim bunga sakura daripada bunga lain di Jepun,” kata Ryo Dojo, seorang pegawai unit statistik di Agensi Meteorologi Jepun.

Unsur yang paling asas untuk meramalkan waktu mekar bunga sakura yang biasanya berkelopak merah jambu dan kelopak putih, adalah set data suhu yang besar.

Ini kerana bunga sakura akan mekar lebih awal jika suhu meningkat dengan cepat pada musim bunga, kata Dojo.

Sebaliknya, jika suhu musim luruh dan musim sejuk lebih tinggi daripada biasa, bunga-bunga itu akan mekar sedikit lambat.

Cuaca yang melampau juga boleh menjejaskan pokok-pokok, dengan pola yang luar biasa pada 2018 yang menyebabkan beberapa bunga muncul pada bulan Oktober, sebelum musim biasa.

Image result for sakura

Secara umum, bunga mekar bermula seawal bulan Mac di Kyushu selatan dan muncul pada akhir Mei di utara Hokkaido.

Dalam usaha meningkatkan ramalannya, beberapa syarikat telah memulakan data crowdsourcing, termasuk syarikat Weathernews, sebuah firma di Chiba berhampiran Tokyo.

Ia bergantung pada foto tunas sakura yang dihantar secara berkala oleh 10,000 warganegara di seluruh negara yang berdaftar di laman web dan aplikasi syarikat.

“Ramalan bunga sakura adalah mustahil bagi kita tanpa sistem ini,” kata jurucakap agensi itu, Miku Toma.

Syarikat itu melancarkan apa yang dipanggil “projek sakura” pada tahun 2004, merekrut ahli yang memilih pokok sakura mereka sendiri dan menghantar gambar-gambar tunasnya kepada firma pada jarak masa yang tetap.

“Kami menyedari bahawa kami dapat melihat bagaimana tunas berkembang. Terima kasih kepada gambar yang dihantar kepada kami,” kata Toma.

“Jadi kami memutuskan untuk memasukkan projek itu untuk membantu meramalkan musim bunga sakura.”

Hanya memerhati putik boleh memberikan maklumat yang tepat tentang seberapa jauh bunga dari mekar penuh.

Tunas bunga sakura ketika sebulan sebelum mekar adalah kecil dan pejal, tetapi selepas 10 hari, hujungnya bertukar sedikit menjadi kuning-hijau, dan kemudian sebahagian hijau gelap muncul.

Apabila hujung pucuk bertukar merah jambu, ia hanya mengambil masa seminggu untuk mekar.

Terima kasih kepada projek itu, Weathernews telah mengumpulkan data daripada dua juta laporan mengenai tunas bunga sakura dalam tempoh 15 tahun yang lalu, yang digunakan untuk meningkatkan ketepatan ramalannya.

Ia juga menggabungkan data cuaca yang dikumpulkan dari peranti pemerhatian sendiri di seluruh Jepun – 13,000 lokasi secara keseluruhan, 10 kali lebih banyak daripada agensi cuaca rasmi yang ada.

Kakitangan Weathernews juga memantau sekitar 700 taman dengan kerap untuk memeriksa pertumbuhan bunga sakura.

Selain itu, syarikat dan peramal lain juga menggunakan model dan algoritma matematik.

Otenki Japan, salah satu syarikat peramal musim sakura menggunakan teknologi, bahkan mula menggunakan kecerdasan buatan untuk meramalkan musim sakura pada tahun 2018.

Ramalan bukan hanya untuk penggemar bunga tetapi mencerminkan hakikat bahawa musim sakura adalah perniagaan besar di Jepun.

Bunga sakura melambangkan kerapuhan kehidupan dalam budaya Jepun kerana bunga mekar hanya berlangsung sekitar seminggu sebelum kelopak mula jatuh dari pokok.

Musim ini juga dianggap sebagai satu perubahan, kerana ia menandakan permulaan tahun perniagaan baru, dengan banyak graduan universiti memulakan pekerjaan sepenuh masa pertama mereka dan rakan sejawat yang lebih tua beralih ke jawatan baru.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close