MalaysiaPolitik

Wujud Plot Undi Tidak Percaya PM?

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohammad telah memutuskan untuk mengambil pendekatan tunggu dan lihat mengenai dakwaan oleh PAS bahawa “ada sesuatu yang tidak kena” dalam gabungan Pakatan Harapan.

“Saya akan tunggu dan lihat jika ada undi tidak percaya, saya akan lihat sama ada PAS akan menyokong saya atau tidak,” kata Dr Mahathir.

Beliau berkata demikian sebagai tindak balas terhadap kenyataan PAS yang mendakwa akan memberi sokongan kepadanya sekiranya berlaku pengkhianatan dari dalam Pakatan.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan berkata parti itu mempunyai “petunjuk” bahawa ada sesuatu yang berlaku dalam Pakatan, dan ini mendorong kepimpinan PAS untuk membincangkan perkara itu dengan Dr Mahathir semasa mesyuarat minggu lepas.

Perbincangan itu, kata Takiyuddin, menghasilkan draf surat di mana PAS berjanji bahawa 18 Ahli Parlimen akan menyokong Dr Mahathir sekiranya undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri berlaku di Dewan Rakyat.

Terdahulu, seorang blogger juga mendakwa plot telah dirancang dari dalam Pakatan terhadap Dr Mahathir melalui undi tidak percaya.

Mujahidin Zulkiffli mendakwa mula mendengar tentang plot untuk menggulingkan Dr Mahathir beberapa minggu lalu dari “sumber-sumbernya”.

Bagaimanapun, Parti Pribumi Bersatu Malaysia berkata ia yakin bahawa parti komponen Pakatan masih menyokong Dr Mahathir, walaupun ada dakwaan menyatakan beliau kehilangan sokongan daripada PKR dan DAP.

Presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata terdapat komitmen kukuh dari semua empat parti dalam Pakatan iaitu PKR, DAP, Bersatu dan Parti Amanah Negara dan tidak menyedari mana-mana parti yang kehilangan keyakinan terhadap Dr Mahathir.

Untuk undi keyakinan berjaya di Dewan Rakyat, ia mesti mempunyai sokongan sekurang-kurangnya 112 dari 222 Ahli Parlimen.

Sementara itu, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata dakwaan undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri hanyalah satu cubaan berniat untuk memecahkan Pakatan Harapan.

Beliau berkata isu itu sengaja dibangkitkan untuk menimbulkan keresahan di kalangan komponen PH.

“Saya fikir ia adalah cubaan untuk memecahkan PH. Kami tidak ada laporan mengenai undi tidak percaya,” katanya.

Menjawab pertanyaan sama ada wujud permintaan untuk Dr Mahathir meletak jawatan, Dr Wan Azizah mengulangi pendirian yang sama dan menegaskan bahawa isu itu sengaja dibangkitkan, kerana PH telah mengadakan mesyuarat untuk membincangkan perkara terbabit.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker