MalaysiaPolitik

PRK Semenyih: Pas Sokong Barisan Atau Pakatan?

Pas telah menjelaskan bahawa ia akan memberikan sokongannya kepada Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sehingga Pilihan Raya Umum ke-15 demi agama, bangsa dan negara.

Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan berkata ini dinyatakan dalam satu dokumen yang menggariskan komitmen parti Islam itu kepada Perdana Menteri.

Mengklarifikasi dakwaan Dr Mahathir bahawa Pas telah menawarkan akta bertulis untuk tidak menyokong Umno dalam pilihan raya kecil Semenyih, Takiyuddin menjelaskan bahawa dokumen itu adalah “contoh” untuk menunjukkan sokongan Pas untuk Dr Mahathir, atas dasar menjaga kepentingan agama, bangsa dan kaum sehingga PRU15.

Bercakap kepada akhbar selepas pertemuan antara kepimpinan Pas, Takiyuddin berkata akta bertulis itu perlu ketika Pas “curiga” terhadap kerajaan yang diketuai oleh Dr Mahathir.

“Jika pengkhianatan berlaku dalam kerajaan Pakatan dan memberi kesan kepada negara, kita akan bertindak. Pas akan berada di belakang Dr Mahathir jika ada yang berlaku kepadanya. Semua 18 kerusi Parlimen akan menyokong Tun. Itu jelas,” katanya.

Mesyuarat yang dipengerusikan oleh presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang Hadi turut dihadiri oleh Naib Presiden Datuk Mohd Nik Amar Nik Abdullah dan Idris Ahmad, Ketua Pemuda Abdul Khalil Abdul Hadi, ketua Muslimat Nuridah Ketua maklumat Dewan Ulama Mohd Salleh, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali dan Ketua Penerangan Nasrudin Nasarudin Hassan Tantawi.

Mesyuarat itu dijalankan selepas sokongan Pas untuk Umno dalam pilihan raya kecil Semenyih dipersoalkan oleh Dr Mahathir pada hari Jumaat. Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia itu berkata dalam pertemuannya dengan Datuk Seri Abdul Hadi, presiden PAS telah memberitahunya bahawa PAS tidak akan menyokong Umno dalam pilihan raya kecil Semenyih.

Menjelaskan perkara itu, Takiyuddin berkata Pas akan “konsisten” dalam kerjasama dengan Umno dalam pilihan raya kecil Semenyih, tetapi pada masa yang sama, berkata tahap sokongan akan berbeza daripada apa yang telah diberikan kepada Barisan Nasional dalam Pilihan raya kecil Cameron Highlands.

Ini, katanya, sejajar dengan perjuangan parti untuk menegakkan Islam dan mempertahankan Melayu sambil mengekalkan hubungannya dengan Umno berdasarkan perpaduan dan solidariti sebagai pihak pembangkang.

“Tidak ada pengisytiharan bertulis atau janji bahawa Pas tidak akan menyokong Umno di Semenyih, tetapi ada perbincangan antara Dr Mahathir dan presiden kami.

“Secara tegas, Pas membuat pendiriannya tidak bertanding dalam pilihan raya kecil itu. Tetapi tahap komitmen akan berbeza daripada pilihan raya kecil Cameron Highlands. Ia tidak akan lebih dan tidak akan kurang.”

Beliau berkata, jentera Pas sudah aktif di Semenyih, dengan sayap dan sayap Muslimatnya sudah di lapangan.

“Tahap sokongan kami terhadap pembangkang (BN) terbuka untuk tafsiran. Isu sama ada kita menyokong Umno tidak timbul. Kami telah memberitahu BN pendirian kami dan mereka telah menerimanya,” katanya.

Kenyataan Takiyuddin beberapa jam selepas Dr Mahathir mengatakan bahawa presiden Pas, dalam mesyuarat mereka, memberitahunya bahawa parti Islam itu tidak akan menyokong Umno di Semenyih.

Dr Mahathir, bercakap kepada wartawan selepas pelancaran Dasar Komuniti Kebangsaan di Puchong, Selangor, berkata Hadi, Takiyuddin dan MB Terengganu, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar telah membuat perjanjian tetapi memutuskan untuk tidak mendedahnya kepada awam.

“Saya perlu memberitahu kebenaran. Hadi, Takiyuddin dan Ahmad Samsuri bersetuju bahawa Pas tidak akan memberi sokongan kepada Umno untuk pilihan raya kecil Semenyih, kerana lawan parti itu bukan dari DAP.

“Sebelum ini, semasa PRK Cameron Highlands, PAS menyokong Umno kerana calon Pakatan adalah dari DAP.

“Tetapi, kerana mereka menafikannya, saya tidak mempunyai pilihan tetapi untuk mendedahkan apa yang sebenarnya berlaku di belakang tabir,” kata Dr Mahathir. – NST

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker