AntarabangsaIsu Semasa

Parti Thailand Calonkan Transgender Sebagai PM

Sebagai Pinit Ngarmpring, dia adalah seorang CEO dan promoter sukan yang terkenal dalam dunia bola sepak Thailand. Kini, di bawah namanya baru Pauline Ngarmpring, dia sedang berusaha untuk menjadi Perdana Menteri transgender pertama di negara itu.

Pauline, berusia 52 tahun itu adalah salah seorang daripada tiga calon yang dikemukakan oleh parti politik untuk jawatan Perdana Menteri pada pilihan raya umum Thailand bulan depan.

Dia mengatakan bahawa pencalonannya adalah untuk membawa harapan kepada golongan terpinggir itu dan membuka ruang politik bagi generasi LGBT yang akan datang.

Dengan lebih daripada satu bulan sebelum hari mengundi pada 24 Mac, Pauline berkempen minggu ini di salah satu kawasan hiburan malam Bangkok yang terkenal.

Image result for transgender pm thailand

Ramai orang yang terdedah atau dieksploitasi bekerja di zon ini seperti di bar, hotel murah dan rumah urut. Ia adalah kawasan pilihan raya yang mana parti Mahachon ingin wakili dan Pauline teruja untuk mendengar keluh-kesah mereka.

“Kebajikan kami, terutamanya kesihatan,” tukang urut Wassana Sorsawang mengatakan kebimbangannya, ketika berdiri di luar sebuah kedai di sebuah lorong di luar jalan. Dia mengadu bahawa dia dan rakan-rakannya sering melakukan dua kerja dan ia memberi kesan kepada kesihatan mereka.

Parti Mahachon bertanding kira-kira 200 kerusi di Dewan Rakyat yang terdiri daripada 500 anggota. Kira-kira 20 orang calon adalah golongan LGBT secara terbuka dan Pauline hanya menyertai mereka pada November lepas.

Sekarang, sebagai calon kedua mereka yang layak bertanding untuk jawatan perdana menteri, dia mendapati dirinya seorang perintis dan simbol unik perjuangan untuk kesamarataan.

Walaupun berkemungkinan gagal untuk mencapai matlamatnya menjadi perdana menteri, Pauline tidak akan berkecil hati kerana dia adalah orang pertama yang berani melakukannya.

“Kami tidak mengatakan kami lebih baik daripada lelaki atau perempuan. Kami hanya mahu mengatakan kami juga sama,” katanya.

Sebelum tiga tahun yang lalu, Pauline adalah Pinit: bapa kepada dua orang cahaya mata, seorang wartawan yang bertukar menjadi ahli perniagaan yang menjadi terkenal dengan menubuhkan persatuan peminat bola sepak yang menjadi pengaruh dalam kalangan sukan Thai.

Sejak peralihan gendernya dia menjadikan misi itu, katanya, untuk mendidik masyarakat. Peranan politik barunya memberikannya platform sempurna untuk menentang mereka yang masih melihat hak LGBT dan pencalonannya dengan penuh keraguan. – The Star

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker