Gaya HidupKesihatan

Cahaya Skrin Sebenarnya Tidak Berbahaya Kepada Mata?

Banyak kajian yang kita dengar mendakwa bahawa cahaya biru dari skrin adalah berbahaya kepada mata. Tetapi adakah ia benar?

Menurut Will Pentecost, seorang doktor optometrik dan pemilik klinik EYE EYE di Seattle Amerika Syarikat, hasil kajian sedemikian adalah berdasarkan ujian yang dilakukan dalam keadaan yang melampau.

“Responden yang terlibat didedahkan dengan cahaya biru yang sangat tinggi selama berjam-jam. Ia tidak mencerminkan keadaan sebenar orang yang bekerja di komputer pejabat atau menggunakan telefon pintar sepanjang hari.”

Menurut Pentecost, pesakit yang mengadu sakit kepala, penglihatan yang kabur dan mata gatal atau kering seringkali menderita sakit mata akibat bekerja di hadapan komputer, dan biasanya bukan kerana cahaya biru.

“Seseorang yang bekerja di hadapan komputer sepanjang hari berkelip kira-kira separuh sama seperti mereka yang tidak menggunakan komputer. Tumpuan mata kepada skrin untuk jangka masa yang panjang boleh menyebabkan kekeringan, keletihan dan kerengsaan,” kata Pentecost.

 

Cara Mengurangkan Sakit Mata Digital

Satu cara untuk membantu mengurangkan sakit mata digital adalah dengan mengamalkan peraturan 20-20-20, seperti yang dinyatakan oleh Persatuan Optometrik Amerika. Ambil rehat 20 saat untuk melihat sesuatu objek dalam jarak 20 kaki setiap 20 minit.

Bagi cermin mata komputer, Pentecost tidak mengesyorkan orang ramai menggunakannya melainkan seseorang yang baru mengalami gegaran atau pengalaman migrain kronik, yang mana kedua-duanya boleh menyebabkan sensitiviti menjadi ringan.

Profesor dan penyelidik Dr Jay Neitz bersetuju. Seorang ahli fakulti di Universiti oftalmologi Universiti Washington, Neitz mengkaji asas biologi penglihatan dan gangguan penglihatan seperti degenerasi makula, rabun dekat dan buta warna.

 

Cahaya Biru Lebih Meninggalkan Kesan Buruk Terhadap Tidur

Apabila bercakap mengenai cahaya biru, orang ramai seharusnya lebih prihatin tentang kesannya terhadap tidur.

“Melatonin adalah hormon yang dihasilkan oleh badan yang membantu mengawal rentak circadian (waktu bangun, waktu tidur, waktu lapar).

“Badan kita hanya menghasilkan melatonin pada waktu malam, yang membantu tidur. Melihat telefon anda di dalam bilik gelap berpotensi untuk mengganggu proses menghasilkan melatonin.”

Satu lagi akibat melihat telefon anda sebelum tidur adalah ia boleh merangsang otak anda. “Melihat skrin adalah tidak sesuai sebelum tidur, bukan hanya kerana pendedahan cahaya, tetapi kerana sifat yang berpotensi mengaktifkan apa yang anda lihat,” kata Dr Nathaniel Watson, pengarah UW Medicine Sleep Clinic dan presiden Akademi Perubatan Tidur Amerika.

“Jika anda membaca e-mel dari bos anda atau menonton video yang meningkatkan emosi anda, ia akan melambatkan anda untuk tertidur.”

Untuk mendapatkan lapan jam tidur, anda perlu mewujudkan persekitaran bilik tidur yang menenangkan (tiada TV atau komputer), tidak minum kafein selepas jam 2 petang, dan jika anda bangun di tengah malam, jangan melihat telefon!

Seperti Neitz dan Pentecost, Watson berkata bahawa kebanyakan telefon pintar mempunyai tetapan yang menapis jumlah cahaya biru yang mereka pancarkan, jadi penggunaan cermin mata adalah tidak perlu.

Kesimpulannya, ketiga-tiga doktor bersetuju bahawa tidak salah untuk memakai cermin mata komputer tetapi ingatlah bahawa anda tidak akan dibutakan oleh cahaya biru dari skrin gajet anda.

Show More

Related Articles

Back to top button