Gaya HidupKesihatan

Sarapan Boleh Kurangkan Berat Badan Hanya Mitos?

Adakah anda percaya bahawa “hidangan yang paling penting dalam sehari” boleh membantu mengawal berat badan? Mungkin anda perlu berfikir semula.

Menurut kajian yang baru diterbitkan dalam The BMJ pada 30 Januari 2019, tidak ada bukti yang kukuh untuk menyokong idea bahawa makan sarapan menggalakkan penurunan berat badan atau meninggalkan sarapan pagi boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

Malah, penemuan kajian menunjukkan bahawa pengambilan kalori setiap hari lebih tinggi pada orang yang makan sarapan pagi dan sarapan pagi tidak menyebabkan selera makan lebih tinggi pada waktu siang.

Penyelidik menegaskan bahawa kualiti kajian adalah rendah, jadi hasil penemuan harus ditafsirkan dengan berhati-hati, tetapi mengatakan bahawa kajian mereka bertentangan dengan idea popular bahawa makan sarapan boleh membantu mengawal berat badan.

Kajian terdahulu telah mencadangkan bahawa makan sarapan dikaitkan dengan mengekalkan berat badan yang sihat, namun penemuan ini telah diperhatikan dan kajian terbaru dilaksanakan untuk membuktikan kesahihannya.

Jadi, satu pasukan dari Universiti Monash di Australia menganalisis kesan mengambil sarapan pagi dengan perubahan berat badan dan pengambilan tenaga harian, berdasarkan bukti daripada 13 percubaan terkawal secara rawak, terutamanya di Amerika Syarikat dan United Kingdom, dari 28 tahun yang lalu.

Beberapa percubaan memberi tumpuan kepada hubungan antara makan atau melangkau sarapan pagi dan kesannya terhadap perubahan berat badan, sementara yang lain melihat kesan sarapan pada pengambilan tenaga harian.

Peserta termasuk mereka yang mengamalkan sarapan pagi, individu yang tidak bersarapan atau kedua-duanya, pada pelbagai berat badan yang dipantau antara 24 jam selama 16 minggu.

Para penyelidik mendapati bahawa jumlah pengambilan tenaga harian lebih tinggi dalam kumpulan yang makan sarapan pagi berbanding dengan orang yang melangkauinya (purata 260 kalori yang digunakan dalam sehari), tanpa mengira tabiat sarapan pagi biasa mereka.

Dan keputusan menunjukkan bahawa mereka yang melangkau sarapan rata-rata, 0.44 kg lebih ringan.

Kesan sarapan pada berat tidak berbeza antara orang dengan berat badan normal dan mereka yang berlebihan berat badan.

Sebelum ini telah dicadangkan bahawa makan sarapan pagi boleh membantu penurunan berat badan kerana pembakaran kalori yang aktif pada waktu siang di samping mencegah makan terlalu banyak.

Tetapi para pengkaji mendapati tiada perbezaan yang ketara dalam kadar metabolisme antara pemakan sarapan pagi dan mereka yang tidak bersarapan.

Dan bertentangan dengan kepercayaan umum, melangkau sarapan tidak dikaitkan dengan rasa lapar berlebihan pada waktu petang dan tidak mempunyai perbezaan penggunaan tenaga.

Walau bagaimanapun, pengkaji mengatakan bahawa kerana kualiti kajian adalah rendah, penemuan harus ditafsirkan dengan berhati-hati.

Bagaimanapun, mereka berpendapat bahawa “pada masa ini, bukti yang ada tidak menyokong diet yang mengubahsuai orang dewasa untuk memasukkan penggunaan sarapan sebagai strategi yang baik untuk menurunkan berat badan”.

“Walaupun makan sarapan pagi secara berkala boleh memberi kesan penting lain, anda perlu berwaspada apabila mengesyorkan sarapan pagi untuk penurunan berat badan pada orang dewasa, kerana ia mungkin mempunyai kesan yang bertentangan,” tulis kajian itu. – Star2

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close