AntarabangsaIsu Semasa

Susun Motosikal Di Parkir Sekolah, Pengawal Ini Terima Anugerah

Slamet Gunaedi, pengawal keselamatan berusia 47 tahun di sekolah menengah negeri SMAN 4 Selatan Tangerang mempunyai bakat dalam mengekalkan keadaan yang teratur. Dan untuknya, mengatur motosikal di tempat letak kereta sekolah adalah sangat menarik untuk dilakukan.

Sikap teliti Slamet telah menjadi viral di media sosial sejurus gambar barisan motosikal yang disusun olehnya di sekolah, tersebar. Slamet memutuskan untuk mengatur beratus-ratus motosikal yang dimiliki oleh guru dan pelajar berdasarkan jenama, jenis dan warna.

“Saya suka susunan kemas. Di samping itu, ia juga membantu para pemilik, contohnya jika seseorang sakit dan perlu meninggalkan sekolah, jika motosikal diletakkan secara berselerak maka sukar untuk mendapatkannya,” jelasnya.

Slamet berkata beliau telah melakukan tugasnya selama 19 tahun yang lalu. Bekerja dari pukul 5.30 pagi hingga 5 petang setiap hari sekolah, dia memilih untuk melakukan semua kerja sendiri kerana dia pernah bekerjasama dengan pekerja lain yang tidak jujur. Beliau berkata orang itu mengambil barangan yang disimpan di dalam motosikal.

Pekerja secara kontrak itu terus melakukan apa yang dia lakukan walaupun ia bukanlah suatu tugas yang mudah.

Sebagai pekerja kontrak, gajinya sering terlambat. Untuk membantunya memenuhi keperluan, dia bekerja sebagai pemandu teksi motosikal selepas bekerja sebagai pengawal keselamatan.

“Saya mendapat gaji saya setiap dua atau tiga bulan sekali,” katanya sambil menambah gaji Rp 1.25 juta (RM368) itu tidak mencukupi untuk membayar sewa rumah bulanannya Rp 1.7 juta (RM498) dan perbelanjaan lain termasuk keperluan anak-anaknya.

“Tetapi syukur9 kerana Tuhan sentiasa ada jalan.”

Sikap teliti Slamet telah mendapat perhatian pengguna internet yang telah memuji perkara yang dilakukannya. Kemahirannya itu juga membuatkannya memperoleh anugerah dari Polis Tangerang Selatan, yang memberi anugerah inovasi pengawal keselamatan.

Timbalan Ketua Polis Daerah Tangerang Com Arman berkata anugerah itu bertujuan untuk menghargai Slamet, yang inovatif dan menjaga pelajar dan sekolah.

“Biasanya pengawal keselamatan hanya memberi tumpuan kepada keselamatan, tetapi Slamet mengambil berat terhadap pelajar,” kata Arman.

Show More

Related Articles

Back to top button