MalaysiaPolitik

Populariti Semakin Menurun, PH Perlukan Reformasi

Ramalan Fitch Solutions Macro Research bahawa populariti Pakatan Harapan (PH) akan berkurang dalam beberapa bulan akan datang tidak boleh dipandang ringan. Sebaliknya, ia harus dilihat sebagai penilaian berdasarkan suasana politik semasa.

Penganalisis politik, Prof Madya Dr Awang Azman Awang Pawi dari Universiti Malaya berkata berdasarkan konteks politik yang sedang berkembang ini, PH perlu mengambil pendekatan yang seimbang apabila menangani isu kebangsaan.

Sama ada ia berkaitan dengan subsidi atau pengurangan bajet, pengenaan cukai baru serta arah yang perlu diambil oleh negara, katanya.

Azman menambah bahawa mengabaikan keperluan majoriti tidak baik untuk masa depan parti komponen dalam pakatan itu dan juga untuk PH sendiri.

“Persepsi sekarang ialah kerajaan PH tidak dapat mengurangkan kos sara hidup. Ini berbeza berbanding kedudukan sebelum pilihan raya umum sebelumnya, kerana pakatan itu dapat membantu mengurangkan beban rakyat dengan mengkaji semula Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional, upah minimum, penghapusan tol dan lain-lain.

“Kebimbangan adalah di tahap 60 peratus, bahawa Malaysia Baru telah mengabaikan rakyat. Ini perlu ditangani tanpa perlu menyentuh hak orang Melayu selaras dengan peruntukan yang terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

Azman berkata proses memperkenalkan dasar baru dan kesinambungan dasar harus dilihat dari pandangan tentang apa yang telah dicapai oleh kerajaan, ini akan memastikan rakyat akan lebih percaya kepada kerajaan PH.

Fitch Solutions Macro Research dalam satu penyelidikan menyatakan parti-parti komponen PH yang berbeza pandangan politik dan ideologi, boleh menjejaskan masa depan gabungan.

Di satu pihak, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) adalah pro-Bumiputera dan Amanah adalah parti berasaskan Islam, sementara yang lain adalah PKR berbilang kaum tetapi sebahagian besar Melayu dan DAP yang didominasi oleh kaum Cina.

Keempat-empat parti telah bersatu dengan tujuan bersama untuk menggulingkan Barisan Nasional (BN) tahun lepas, tetapi hubungan ini telah lemah kerana mereka tidak lagi mempunyai misi bersama.

Fitch Solutions berkata perkara menjadi lebih teruk apabila usaha kerjasama dilihat semakin pudar dalam pentadbiran baru, sebahagiannya adalah kerana kegagalan menunaikan janji yang dibuat dalam manifesto pilihan raya.

“Dengan politik perkauman dan agama meningkat, rakyat Malaysia juga kehilangan keyakinan terhadap janji bahawa negara kita menuju ke arah” Malaysia Baharu” dengan persamaan yang lebih besar.

“Oleh itu, kami mengekalkan Skor Risiko Politik Jangka Pendek Malaysia pada 72.5 (daripada 100), dengan ‘proses membuat dasar’ dan ‘kesinambungan dasar’ menjadi sub-komponen paling lemah di 68.3 dan 67.5, masing-masing,” Fitch Solutions.

Rakan penyelidikan Institut Kajian Etnik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Dr Mansor Mohd Noor bersetuju dengan ramalan firma penyelidikan itu.

“Kerajaan PH telah melanggar banyak pantang larang mereka sendiri, mereka mahu melaksanakan reformasi tetapi tidak mengambil kira bentuk negara itu sendiri.

“Apabila janji-janji manifesto itu tidak dipatuhi dan dipenuhi, orang akhirnya akan merasa seperti telah ditipu. Ini akan mewujudkan persepsi yang boleh memberi kesan buruk, terutamanya apabila ia memberi sokongan rakyat kepada kerajaan.

“Kami melihat angin perubahan dalam sokongan Melayu di Pilihan Raya Parlimen Cameron Highlands, dan sekiranya pilihan raya kecil Semenyih mengikuti trend yang sama, pastinya kaum lain, terutama kaum India, juga akan mengubah sokongan mereka kepada kerajaan semasa ,” katanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close